Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Κ. Αγοραστός: «Ενταγμένα έργα ύψους 23 εκ. € στη Σκιάθο»

Την παρουσίαση του νέου προγράμματος που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου παρουσίασε στη Σκιάθο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Παρουσία του δημάρχου Σκιάθου κ. Νικόλαου Πλωμαρίτη, υπηρεσιακών παραγόντων φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «στόχος μας είναι να δούμε τις ανάγκες των νησιών μας προεξοφλώντας το μέλλον στο παρόν αλλάζοντας αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, να σπρώχνουμε τα προβλήματα του παρόντος στο μέλλον», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο περαιτέρω ενεργοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλίας στο Ε.Σ.Π.Α., η Περιφέρεια καλεί τους Νησιωτικούς Δήμους της Περιφέρειας (Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Νοτίου Πηλίου για τη νήσο Παλαιό Τρίκερι) να εκπονήσουν «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης των Νησιωτικών Περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ο.Σ.Α.Ν.Π.)», προκειμένου με την ολοκλήρωσή τους να χρηματοδοτηθούν και υλοποιηθούν έργα που θα προκύψουν από αυτά. Συγκεκριμένα για τη Σκιάθο το πρόγραμμα προβλέπει ένταξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. €.
Κάθε Ολοκληρωμένο Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις και έργα τοπικής κλίμακας που να εμπίπτουν σε τουλάχιστον τρεις από τους τομείς ενίσχυση τουρισμού, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτίωση προσπελασιμότητας, προστασία φυσικού, δομημένου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, αναπλάσεις περιοχών, βελτίωση υποδομών αλιείας, υποδομές ύδρευσης και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια).
Ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στο πρωτοποριακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό, το οποίο περιλαμβάνει και τη Σκιάθο.
Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Ν. Πλωμαρίτης δήλωσε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει τόσο καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου Σκιάθου και Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης συμπαραστέκεται στο νησί μας πραγματικά και δίνει λύσεις όπου απαιτείται. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Αγοραστός και τα στελέχη της Περιφέρειας είναι πρωτοποριακό και δείχνει τη βούληση της αιρετής Περιφέρειας οι Β. Σποράδες να υλοποιήσουν έργα που δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα απ’ την καλή συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δυο φορέων τα έργα που θα εντάξουμε πρόκειται να είναι χρήσιμα για το νησί μας και για την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών του».
Κατόπιν ακολούθησε τεχνική σύσκεψη όπου εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ και άλλων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία εξέλιξης των έργων και τόνισε ότι με τη συνεργασία όλων των βαθμίδων διοίκησης μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή.
Αναφορά έγινε απ’ τον κ. Αγοραστό και για το Κέντρο Υγείας της Σκιάθου του οποίου η μελέτη ετοιμάζεται για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Τα ενταγμένα έργα με χωροθέτηση στη Σκιάθο είναι το 3θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο 852.000 €, η εγκατάσταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και νέου συνδετήριου τροχόδρομου στο αεροδρόμιο 16.488.359 €, τεχνική βοήθεια του Δήμου Σκιάθου 50.000 €, ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των νησιών της Θεσσαλίας 4 εκ. € και διασύνδεση υδρευτικών γεωτρήσεων Σκιάθου με δεξαμενή νερού ύδρευσης 382.549 €.
Στην παρουσίαση παρευρέθησαν ο εντεταλμένος σύμβουλος Βορείων Σποράδων κ. Φίλ. Χήρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου κ. Αθ. Ζλατούδης, η αντιδήμαρχος κα Μ. Κανταράκη, οι δημοτικού σύμβουλοι κ.κ. Κ. Τσόλης, Κ. Αϊβαλιώτης, Ν. Χαλκιάς, Φιλαρέτου Αν., Γ. Κραστατήρας, ο πρόεδρος της ΔΕΑΥΣ κ. Χρ. Μασούρας, ο Λιμενάρχης Σκιάθου κ. Ν. Κατσάντας, ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου κ. Γ. Λιακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ι. Κουκουλάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κ. Ματζούφας,ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου κ. Κων/νος Ζεϊμπέκης, καθώς και πολίτες και φορείς του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger