Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η "Χαλυβουργία Ελλάδος", η Alpha Bank και το δάνειο μαμούθ







Μπορεί το τραπεζικό σύστημα να έχει κλείσει ερμητικά τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, φαίνεται όμως ότι τις κρατά ανοικτές σε ορισμένους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ειδικές σχέσεις με τους πιστωτές και ακολουθούν πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής,  ξεκινώντας από τα πιο «αδύναμα» στοιχεία του κόστους, δηλαδή τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι δε, επιχειρηματίες μπορεί να κερδίζουν μεγάλα ποσά διαχρονικά και να κάνουν ταυτόχρονα διάφορες δουλειές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
-      
Η εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Νικολάου Μάνεση, εξασφάλισε δάνειο-μαμούθ 265 εκατ. ευρώ λίγο πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα περικοπών στους εργαζόμενους και ξεσπάσει η κόντρα διοίκησης-εργαζομένων η οποία οδήγησε σε απολύσεις, στη μεγάλη απεργία (συνεχίζεται επί 117 ημέρες) και στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

Όπως είναι γνωστό η εταιρεία πρότεινε το Φθινόπωρο του 2011 στους περίπου 800 εργαζόμενους των δύο εργοστασίων της σε Ασπρόπυργο και Βόλο πεντάωρη αντί οκτάωρης απασχόλησης για τέσσερις μήνες, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου με αποτέλεσμα η διοίκηση να προχωρήσει σε απολύσεις. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργία διαρκείας (το εργοστάσιο του Βόλου, λειτουργεί τώρα κανονικά επί οκταώρου βάσεως διότι καλύπτει και μέρος της παραγωγής του Ασπροπύργου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο μαμούθ δόθηκε από κοινοπραξία τραπεζών, δηλαδή από πολλές τράπεζες για να μοιράσουν το ποσό και τον πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένου ότι η Χαλυβουργία Ελλάδος είχε ήδη υψηλή έκθεση σε τραπεζική χρηματοδότηση άνω των 200 εκατ. ευρώ (μέρος της οποίας έληγε το 2011 και έπρεπε να αναχρηματοδοτηθεί).

Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, το οποίο είναι ομολογιακό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέλαβε η τράπεζα Alpha Bank (περίπου το 1/3 του ποσού) στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχει κ. Νικόλαος Μάνεσης, ιδιοκτήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος Α.Ε. Οι άλλες μεγάλες τράπεζες, που στήριξαν την επιχείρηση, η οποία προχώρησε σε απολύσεις είναι οι:, Εμπορική Τράπεζα, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Attica Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

-       Οι δραστηριότητες της οικογένειας Μάνεση δεν περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια μόνο στη στη χαλυβουργία. Επεκτάθηκαν στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας (asset management) και στο trading  χρηματιστηριακών προϊόντων. Συμπτωματικώς, τόσο οι χρηματιστηριακές επενδύσεις όσο και η χαλυβουργία ακολούθησαν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.

Ο υιός του κ. Νίκου Μάνεση, ο 33χρονος Γιώργος, ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας στη διάρκεια του 2011 (ο άλλος ήταν ο 36χρονος αδελφός του Γιάννης), ασχολείται επαγγελματικά με επενδύσεις σε hedge funds.
Είναι στέλεχος στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Castalia Fund Management, με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται διάφορα επενδυτικά κεφάλαια. Σε ένα από αυτά το Castalia Springs, είναι διευθυντής. Το fund αυτό παίρνει θέσεις σε παράγωγα προϊόντα που σχετίζονται με τις τιμές των ναυτιλιακών ναύλων. Άλλα επενδυτικά κεφάλαια της Castalia ασχολούνται με παράγωγα προϊόντα εμπορευμάτων όπως είναι ο χάλυβας.

Η Castalia Fund Management εμφανίζεται να διαχειρίζεται μόνο 17 εκατ. δολάρια (Δεκ. 2011) από 155 εκατ. το 2008. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Castalia, Philippe Van den Abeele στην εφημερίδα Trade Winds τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο λόγος της μείωσης των κεφαλαίων αποδίδεται στις εκροές χρημάτων εκ μέρους των επενδυτών.  Ο κ. Abeele δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία του να βγει στην αγορά για να βρει λεφτά.

Τέλος, δε γνωρίζουμε εάν η οικογένεια Μάνεση «έκοψε» τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ., οι οποίες προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως και αρκούσαν για να καλύψουν τα προτεινόμενα από τη διοίκηση «κουρέματα» των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ξέρουμε όμως ότι δεν μπορεί να πληρώνουν για όλα οι απλοί εργαζόμενοι.

To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο 2ο φύλλο της εφημερίδας των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ



Σημείωση 1: Στις 25 Μαίου ο Μάνεσης παραιτήθηκε από το ΔΣ της Alpha Bank για "προσωπικούς λόγους"
Σημείωση 2: H "Χαλυβουργία" είναι η πηγή των εσόδων εκείνων  που τζιράρει ο Μάνεσης και το σόι του δεξιά κι αριστερά στον κόσμο, δεκαπλαδιάζοντάς τα.
Σημείωση 3: Κανείς δεν βγάζει κουβέντα για τα ραδιενεργά απόβλητα στο Βόλο, σε σημερινή επίσκεψη του τοπικού συνδικάτου στο δήμαρχο Σκοτινιώτη, άκουσαν για μια γενική πρόθεση "να μπουν μπροστά διαδικασίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger