Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

«Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα κωνωποκτονίας από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας»


 
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι ψεκασμοί από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος κωνωποκτονίας, η εφαρμογή του οποίου και φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίς - από τις 7 Μαΐου – με στόχο κυρίως την πρόληψη.
Το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται τέτοια εποχή κάθε χρόνο, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο καταπολέμησης των προνυμφών με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα κι αποσκοπεί στην μείωση της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια, που σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο, άλλα και κύρια στην προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια και έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δύο έτη.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης  μέσα στο νερό, με την χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων.
Ήδη η εταιρία «Οικοανάπτυξη» που έχει αναλάβει το έργο της κωνωποκτονίας, υλοποιεί ψεκασμούς με ψεκαστικά συνεργεία και αεροψεκασμούς (όπου απαιτείται) στην περιοχή του δέλτα του Πηνειού ποταμού, στα διοικητικά όρια των δήμων Τεμπών και Αγιάς, καθώς και στις παρακάρλιες περιοχές του δήμου Κιλελέρ.
Επίσης, ψεκασμοί γίνονται στους δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων και κυρίως στους οικισμούς όπου εμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Βεβαίως, το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών είχε τη φετινή περίοδο αυξημένο βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι τον Μάιο εκδηλώθηκαν  ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, που κατά περιοχές ήταν από 3 έως 5 φορές εντονότερες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2011.
Πιο συγκεκριμένα, φέτος καταγράφηκαν  25 ημέρες βροχόπτωσης με κορύφωση την 26η Μαϊου, όπου η βροχόπτωση εκείνης και μόνον της ημέρας ισοδυναμούσε με το σύνολο των βροχοπτώσεων που είχαμε πέρυσι σε διάστημα δύο μηνών (Απριλίου και Μαΐου του 2011).
Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα ιδιαίτερα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και της ευρύτερη παραλιακής ζώνης. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες υπήρξε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας   σε υψηλά επίπεδα.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδήγησε σε ταυτόχρονες και μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, οι οποίες ελέγχθηκαν σε σημαντικό βαθμό, πλην όμως η ένταση των φαινομένων και η αδυναμία πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε ιδιωτικούς χώρους οικισμούς, οδήγησε σε αναπόφευκτη αύξηση της όχλησης σε οικισμούς  όπως τα  Μεσαγγάλα και το Καστρί Λουτρό.
Οι εργασίες καταπολέμησης συνεχίζονται με αυξημένη ένταση και εφόσον δεν εκδηλωθούν και νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Οι υδατοσυλλογές, που αποτελούν τις εστίες των προνυμφών, ελέγχονται και αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και  όπου εντοπίζονται προνύμφες κουνουπιών, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις  με τα κατάλληλα ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα.
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Καραλαριώτου επεσήμανε σχετικά ότι «Το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών απασχολεί ιδιαίτερα σοβαρά την Περιφέρεια, αφού άπτεται της προστασίας της δημόσιας υγείας.  Φέτος, η καταπολέμηση των κουνουπιών παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της απότομης εναλλαγής της θερμοκρασίας. Με την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και την εντατική παρακολούθηση και καταπολέμηση των προνυμφών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες ελώδεις εκτάσεις, πυκνή βλάστηση κ.λ.π.,  επιδιώκουμε να επιτύχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα για την ανακούφιση όλων των κατοίκων
και των παραθεριστών των παραπάνω δήμων και την προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που ευελπιστούμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger