Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Στραγγαλίζουν το λαό με λιτότητα και «ανάπτυξη»

Ξεφουσκώνουν απότομα οι προσδοκίες που καλλιέργησαν για τον Ολάντ σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές
Τα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίου για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ, διέψευσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε προηγηθεί η δήλωση του επιτρόπου για το Εμπόριο, Κάρελ Ντε Χουχτ, ότι η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ. «Πριν από ενάμιση χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων - είπε ο επίτροπος Εμπορίου στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "De Standaard" - αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Κομισιόν, υπηρεσίες που εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει».
Δεν υπάρχει ανάπτυξη δίχως άγρια λιτότητα διαρκείας και φτηνή εργατική δύναμη, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους από τους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 23 του μήνα, διαλύοντας τις αυταπάτες περί «αλλαγής πλεύσης» που είχαν καλλιεργηθεί από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» με αφορμή την εκλογή του Φρ. Ολάντ στη Γαλλία.
Ο ίδιος ο Φρ. Ολάντ στην τηλεδιάσκεψη που είχαν προχτές το βράδυ οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομικά κρατών - μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) ενόψει της συνόδου του G8, συμφώνησε πλήρως «ως προς την αναγκαιότητα τόσο της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και της ανάπτυξης», πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Το μόνο που συζητείται, είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο με «αναπτυξιακά μέτρα» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Τον Γάλλο Πρόεδρο «ξεμπρόστιασε» χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δηλώνοντας ότι ο Φρ. Ολάντ θέλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα «πιο γρήγορα από εμάς»! Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Κάμερον δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα του Ολάντ «για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του είναι στην πραγματικότητα πιο γρήγορο από αυτό που έχουμε εδώ στη Βρετανία». Σύμφωνα με τον Κάμερον, ο Ολάντ δεν προτείνει επιπρόσθετες δαπάνες στο πρόγραμμά του για την τόνωση της ανάπτυξης. «Λέει: "Δεν θέλω να τονώσω την οικονομία μέσω επιπρόσθετων δημόσιων δαπανών, επειδή στην πραγματικότητα, αυτές οφείλω να τις μειώσω"», πρόσθεσε ο Κάμερον, αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας μετά την εκλογή του Φρ. Ολάντ στην Προεδρία της Γαλλίας: «Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι ανεξάρτητη από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μία ή στην άλλη χώρα. Οι εκλογές δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες, υπάρχει συνέχεια. Υπό τον Πρόεδρο Ολάντ θα υπάρξουν νέοι άξονες στη Γαλλία, αλλά θεωρώ ότι η Γαλλία θα παραμείνει πιστή ως προς τις συμφωνίες αυτές», είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.
Στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι τώρα η οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν - Μαρκ Ερό. «Η Ελλάδα χρειάζεται αναθέρμανση της οικονομίας της. Υπάρχουν (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) αδιάθετοι διαρθρωτικοί πόροι και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βοηθήσουμε να υπάρξει αυτή η αναθέρμανση ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική ανάταξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι «το αναπτυξιακό πακέτο» εξαντλείται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger