Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Δηλώσεις Α. Τσίπρα 8-5

Η αίσθηση που δημιουργείται παρακολουθώντας το βίντεο με τις σημερινές δηλώσεις του Α. Τσίπρα είναι ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα δεν απευθύνεται στα πολιτικό κόμματα αλλά στο εκλογικό σώμα, προεξοφλώντας ότι θα πάμε σε νέες εκλογές.

Το να ζητάει γραπτές δηλώσεις μετανοίας από Σαμαρά και Βενιζέλο για τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, και να τους ζητάει να αποκηρύξουν ξεκάθαρα την πολιτική που εφάρμοζαν μέχρι σήμερα είναι κάτι που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να βρει ανταπόκριση.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών «καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Βενιζέλου και Σαμαρά και θέτει ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στα μνημόνια».


 Ζητούμενο είναι πάντως πώς μπορεί να σχηματιστεί μια «αριστερή κυβέρνηση» όπως ευαγγελίζεται ο Α. Τσίπρας, αφού κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τους συσχετισμούς στην βουλή που δημιουργήθηκε. Αλλά και στις μάλλον αναπόφευκτες νέες εκλογές θα υπάρξει περίπτωση να σχηματιστεί μια κυβέρνηση όπως την ευαγγελίζεται ο Α. Τσίπρας αφού η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη; «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από την μετεκλογική συνεργασία κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και να έχει».

 Με αυτή την ένοια και η επίθεση φιλίας που έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Σύριζα, Α. Τσίπρας μάλλον πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν. Αν ισχύει το δημοσκοπικό εύρημα ότι το 15% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ στις εκλογές του 2009 αυτή την φορά επέλεξαν Σύριζα, είναι πολύ πιθανόν οι σημερινές δηλώσεις Τσίπρα να αποσκοπούν, εκτός των άλλων και να διεμβολίσουν παραπέρα το εκλογικό ακροατήριο του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger