Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

« Οριοθέτηση ζωνών για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) Diabrotica virgifera Le Conte»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των Επισκοπήσεων επιβεβαιώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παρουσία του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte στα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Πιερίας.

Το παραπάνω έντομο, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2009, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του καλαμποκιού στη βόρεια Αμερική και οι προνύμφες του εντόμου που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στις ρίζες των φυτών. Καταστρέφουν το ριζικό σύστημα (πλάγιες ρίζες) με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν επαρκώς και να πλαγιάζουν. Ομάδες πλαγιασμένων φυτών που στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη ένδειξη της παρουσίας του εντόμου. Οι μεγαλύτερες προνύμφες ορύσσουν στοές στο εσωτερικό της ρίζας που αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα προσβολής από το έντομο.

Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και σε εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας, καθορίστηκε, η ζώνη περιστολής εντός της Π.Ε. Λάρισας που γειτνιάζει με τα όρια της Π.Ε. Πιερίας και περιλαμβάνει τομείς των Δήμων Τεμπών και Αγιάς. Η συγκεκριμένη ζώνη οροθετείται κατά προσέγγιση στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού: ανατολικά από την ακτογραμμή, δυτικά από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου (περιοχές Δ.Δ. Πυργετού – Αιγάνης) μέχρι την βόρεια έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών, βόρεια από τα όρια της Π.Ε. Πιερίας και νότια από την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά του Κισσάβου (περιοχές Δ.Δ. Ομολίου – Στομίου).

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του εντόμου εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, θα πρέπει να λαμβάνονται εντός της ζώνης περιστολής τα παρακάτω μέτρα:

1. Στους αγρούς με αραβόσιτο να πραγματοποιείται αμειψισπορά έτσι ώστε κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μόνο μια φορά.

2. Ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου.

3. Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη (εντός της Π.Ε. Πιερίας).

4. Να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη (εντός της Π.Ε. Πιερίας).

5. Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte (χρήση επικαλυμμένου σπόρου, χρήση εντομοκτόνων εδάφους – ψεκασμού φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

6. Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδό τους από τη ζώνη.

7. Να γίνεται εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων παγίδων φερομόνης।

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger