Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Απάντηση της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας στους Οικολόγους - Πράσινους για τη φορολόγιση της Εκκλησίας


Με αφορμή την προ ημερών εκδήλωση του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων για το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, επιθυμεί να τοποθετηθεί και να τοποθετήσει τα πράγματα επί τη βάσει της αντικειμενικότητας σε αντιδιαστολή με την προκατάληψη και τον προεκλογικό λαϊκισμό.

Το ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρους είναι ένα μεγάλο ψέμα. Σε πρόσφατη διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το θέμα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημέρωσε δημοσίως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα πληρώνουν τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις:
· Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων, που εισπράττονται από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους,
· συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3% και προκαταβολή του φόρου με συντελεστή 55% επί της αξίας του ως άνω φόρου,
· φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός αν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως, λ. χ. γηροκομεία, χώροι συσσιτίων),
· φόρο επί κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ιερούς Ναούς λόγω ιεροπραξιών.
Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις ΔΟΥ:
· φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους,
· ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά,
· φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,
· φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και 1% για τα υγρά καύσιμα.
Στην παραπάνω ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε ζήτησε προς όφελός της κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπολοίπους φορολογουμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αφ’ ετέρου δε η απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Η πλειοψηφία του λαού δεν ακολουθεί αυτές τις φωνές, που επιδιώκουν μονομερή δικαιοσύνη, καθ’ όσον και οι ίδιοι οι κομματικοί συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά. Η Εκκλησία είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Την χώρα την οδήγησαν σε αυτό το σημείο λανθασμένες πολιτικές. Η Εκκλησία προσέφερε και προσφέρει με το αζημίωτο:
· 191 τράπεζες αγάπης-συσσίτια,
· 84 γηροκομεία,
· 25 φιλανθρωπικά ιδρύματα,
· 41 ορφανοτροφεία και οικοτροφεία,
· 13 φοιτητικές στέγες,
· 9 νοσοκομειακά ιδρύματα και ιατρικά κέντρα,
· 11 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων,
· 7 ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες,
· 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας,
· 17 ιδρύματα υποτροφιών,
· 6 ξενώνες αστέγων, απόρων και κακοποιημένων γυναικών,
· 2 ιδρύματα αγάμων μητέρων,
· 20 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,
· 170 τράπεζες αίματος,
· 5 κέντρα αποκαταστάσεως εξαρτημένων ατόμων,
· 17 κέντρα παροχής οικονομικών βοηθημάτων φοιτητών,
· 51 κατασκηνώσεις,
· καταστήματα δωρεάν προσφοράς ρουχισμού,
· κοινωνικά παντοπωλεία,
· 9.027 φιλόπτωχα ενοριακά ταμεία,
· εκατοντάδες γραφεία ψυχολογικής υποστήριξης,
· κέντρα συμπαραστάσεως παλιννοστούντων,
· προσφύγων, μεταναστών,
· γραφεία συμπαραστάσεως ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ,
· υπηρεσίες ασθενών, μερίμνης φυλακισμένων, ναρκομανών, πυρόπληκτων, σεισμοπαθών και εμπερίστατων συνανθρώπων μας.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν δείγμα της αγάπης και της ανιδιοτελούς, αφιλοχρήματης και δωρεάν προσφοράς της Ελλαδικής Εκκλησίας σήμερα. Αλλά δεν είναι μόνο το παρόν που δίνει το στίγμα αυτής της προσφοράς. Πέραν της ανυπολόγιστης οικονομικής βοήθειας της Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους από το 1821 και έπειτα, η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, που αφορούσε κυρίως σε αγροτική γη γεωργο-κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος, από το 25% της εκτάσεως της χώρας το 1828, με την παράνομη διάλυση 416 μοναστηριών επί Όθωνος, την ταυτόχρονη αδιαφανή διάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων, την διαρπαγή ιερών σκευών και κειμηλίων, τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του 1836, του 1917 και των ετών έως το 1930, την ρευστοποίηση του 1931, την σύμβαση του 1952, σήμερα, μετά από την καταλήστευση της περιουσίας της και όλες τις άδικες και μονομερείς διαρπαγές του κράτους και δίχως την παραμικρή καταβολή αντιτίμου, δίχως την έστω για μία και μόνο δραχμή αποζημίωση, περιορίστηκε στο 1,96% επί της συνολικής εκτάσεως της χώρας, όταν το ίδιο το Δημόσιο κατέχει το 45,6% και η Τοπική Αυτοδιοίκηση το 30,8% αντιστοίχως.
Σε όλα τα παραπάνω ας προστεθεί και η επί σειρά δεκαετιών φορολόγηση των ιερών ναών με 35% επί των εσόδων τους μέχρι το 2004 ως αντιστάθμισμα για την μισθοδοσία του κλήρου, που αποτελεί εξάλλου συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας για όσα η Εκκλησία προσέφερε στο Ελληνικό Κράτος, μεταξύ των οποίων και το 94% της περιουσίας της.
Η Εκκλησία έπραξε και πράττει το καθήκον της. Όσοι αναμοχλεύουν κατά καιρούς τον μύθο της δήθεν τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας για μικροκομματικούς σκοπούς ας καταθέσουν στην κρίση του λαού εν πρώτοις τα στοιχεία με τις δικές τους φιλανθρωπικές και κοινωνικές ενέργειες, για να διαπιστωθεί, εάν και κατά πόσο αξίζουν την ψήφο αυτού του λαού. Για το θέμα του πόθεν έσχες των αρχιερέων, ας γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας είναι υπέρ κάθε διαφανούς ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όχι μόνον των αρχιερέων, αλλά και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, φορέων και δημοσίων προσώπων, αρκεί να μην υπερισχύει κι εδώ η μονομέρεια. Ό,τι ισχύει για τους αρχιερείς και ιερείς, να ισχύει και για κάθε ένα στέλεχος του δημοσίου τομέα και των κομμάτων.
Όσον αφορά δε στο ειδικό τέλος ακινήτων, το γνωστό χαράτσι, σημειωθήτω δύο τινά. Πρώτον, είναι ψέμα ότι τα αστικά ακίνητα της Εκκλησίας εξαιρούνται του ειδικού τέλους. Το χαράτσι πληρώνεται κανονικά, εξαιρουμένων σαφώς των ιερών ναών και των ευαγών ιδρυμάτων, όπως εξαιρούνται όλα τα ευαγή ιδρύματα, τα ακίνητα του δημοσίου, ακόμη δε και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα! Αλλά αντί η Εκκλησία να πάρει τα εύσημα για την προσφορά της λ. χ. στην περίθαλψη γερόντων η στη δωρεάν σίτιση η σε όποιο άλλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, αναζητείται η φορολόγηση των γηροκομείων της, των ορφανοτροφείων της, των κοινωφελούς χαρακτήρα ιδρυμάτων της! Εξάλλου ό,τι έχει η Εκκλησία ανήκει σε όλους, είναι δημόσιας κτήσεως και χρήσεως. Δεύτερον, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι επιθυμούν την επιβολή του σε όλα τα κοινωφελή ιδρύματα και τους ναούς της Εκκλησίας, η Εκκλησία επιθυμεί την εξαίρεση όλων των πολιτών από αυτό, ευχόμενη για την άμεση κατάργησή του.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger