Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βόλο, παρουσίασε τις “Προτάσεις του ΛΑΟΣ για την οικονομική ανάκαμψη με κοινωνική συνοχή”.
Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε τα εξής:
Για το ότι θα υπάρξει πρόβλημα αποτελεσματικότητας την επομένη των εκλογών
Εμείς, σε αυτή τη φάση, δίνουμε έμφαση στην πολιτική μας πλατφόρμα, για αυτό και σας κούρασα με όλες αυτές τις προτάσεις για να δείτε τη διαφορά, του πως σκεφτόμαστε και του πως βάζουμε μπροστά το θέμα της εξουσίας, το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης, το θέμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, δηλαδή, την επόμενη των εκλογών και με βάση το αποτέλεσμα και με βάση το bonus των 50 εδρών, που παίρνει το πρώτο κόμμα, πιθανότατα θα υπάρχει μία κυβερνητική πλειοψηφία από τα δύο κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων έχουν δεσμευτεί στο νέο Μνημόνιο. Θεωρούμε όμως ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αποτελεσματικότητας. Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα οξύνει την οικονομική και κοινωνική κρίση, θα προκαλέσει τη δυναμική αντίδραση του λαού. Δεν θα πάμε καλά στα οικονομικά. Επομένως, αυτοί, οι οποίοι θα κλιθούν να εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο που έχουν υπογράψει, πιθανότατα θα βρεθούν σε διάστημα 3, 4, 5, 6 μηνών σε ένα πολιτικό κενό. Επομένως, σε αυτήν τη φάση, εμείς λέμε αυτή είναι η πολιτική μας πλατφόρμα. Αυτή είναι η πολιτική μας ατζέντα, από την οποία θα περάσει το πολιτικό σύστημα θέλει δεν θέλει, γιατί έχει σχέση με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, και εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε και να βρούμε τις λύσεις που επιβάλλονται. Τώρα, όσο είναι οι άλλοι δεσμευμένοι στο άλλο Μνημόνιο, ή είναι δεσμευμένοι στη συνολική απόρριψη του συστήματος διάφορα άλλα κόμματα, ή έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους και συμμετέχουν σε αυτό που χαρακτηρίζω εγώ «το Μέτωπο της Γελοιότητας», δηλαδή μια προσπάθεια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» με πρωθυπουργό, ή επικεφαλής την κ. Παπαρήγα του ΚΚΕ, η οποία βέβαια διαρρηγνύει δικαιολογημένα τα ιμάτιά της, μη δεχόμενη αυτές τις προσθαφαιρέσεις τις πολιτικές.
Είμαστε Κόμμα ευθύνης, Κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων
Εμείς λοιπόν έχουμε μία στάση κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Περιγράφουμε την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί και «Ιδού η Πρόκληση». Τώρα οι υπόλοιποι, οι δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν υπογράψει το νέο Μνημόνιο, απομένει να δούμε πότε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την υπογραφή τους. Θα την ξεπεράσουν υποθέτω κάτω από την πίεση της σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, που θα μεταφραστεί σε πολύ μεγάλη κοινωνική πίεση προς τους ίδιους. Οι άλλοι – εντάξει – ο καθένας επιλέγει ένα δρόμο άρνησης με τον Α ή τον Β τρόπο. Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης, κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων και προσπαθούμε να συμμετάσχουμε στην οργάνωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.
Είμαστε κόμμα ευθύνης, κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων
Προδικάζω ότι το άθροισμα των κοινοβουλευτικών εδρών του πρώτου και του δεύτερου κόμματος πιθανότατα θα ξεπερνά το 150, θα έχουν δηλαδή μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν είμαι πολιτικός μάγος. Αλλά όταν έχεις ένα bonus 50 εδρών για το πρώτο κόμμα – παλαιότερα είχαμε ένα bonus 40 εδρών για το πρώτο κόμμα – και τα πρώτα κόμματα τότε ήταν της τάξης του 42%, 43% και 44% και χρειαζόντουσαν μία «ενθάρρυνση» για να έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τώρα το πρώτο κόμμα – δεν μου αρέσει να κάνω προγνώσεις για τους άλλους – αλλά υποθέτω θα είναι 27%, 28%, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά εν πάση περιπτώσει αν πάρει στο 26% ένα bonus 50 εδρών θα έχει διπλάσιες έδρες ανά ψήφο από όλους τους άλλους. Έχουμε δηλαδή και μία εκλογική στρέβλωση. Τι θέλω να πω όμως με αυτό. Ότι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν οφείλεται στην έλλειψη κοινοβουλευτικών εδρών, διότι αν ενδιαφέρονται να υπογράψουν αυτά που έχουν υπογράψει – το νέο Μνημόνιο – έχουν τις πολιτικές δυνάμεις και μέσω του Νόμου Παυλόπουλου για να το κάνουν. Η αδυναμία του είναι ότι δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι την πολιτική που προπαγανδίζουν προεκλογικά και προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Δεν μας δεσμεύουν οι δημοσκοπήσεις
Εμάς, κατ’ αρχήν, δεν μας δεσμεύουν οι δημοσκοπήσεις. Ο καθένας έχει αυτή τη λεγόμενη «φωτογραφία της στιγμής», εμείς ειδικευόμαστε στην πολιτική ανάλυση και κυρίως στην πολιτική δράση. Άρα θεωρούμε ότι θα πάμε καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος αυτός, όπως ανέλυα χθες με τον Πρόεδρο κ. Γ. Καρατζαφέρη και τους άλλους συνεργάτες, είναι απόλυτα ρεαλιστικός και εξηγεί και τη συμμετοχή μου σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί πιστεύω, εκτός από τον Καρατζαφέρη και στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Γιατί για να γίνεις βουλευτής όντας πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, χρειάζεσαι ένα αξιόλογο ποσοστό, που δεν έχει καμία σχέση με τα ποσοστά που αναφέρεστε.
Έχουμε τη δύναμη της ιδεολογίας μας
Έχουμε τις πληροφορίες μας. Κυρίως έχουμε τη δύναμη της ιδεολογίας μας και ξέρουμε την οργανωτική και πολιτική που αναπτύσσει ο χώρος. Μη με βάλετε τώρα να βάλω στοίχημα. Ο τελευταίος που είχα βάλει στοίχημα ήταν παλιά ο Λαλιώτης, νομίζω ότι το έχασε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τα κόμματα και το κόμμα που αναφέρεστε είναι ένα μίγμα, από ότι αντιλαμβάνομαι, συνεργατών του κ. Σαμαρά, τους οποίους «άδειασε» στην τελευταία πολιτική στροφή της ΝΔ. στο πρώτο Μνημόνιο είχε «αδειάσει» τη φιλελεύθερη πτέρυγα και στο δεύτερο Μνημόνιο άδειασε ένα τμήμα της δεξιάς πτέρυγας. Αναφέρεστε σε ουσιαστικά εσωτερικά ζητήματα άλλου χώρου, που εμάς δεν μας αφορούν. Εμείς έχουμε μία συνολική εικόνα της προοπτικής και του δυναμικού μας. Άλλωστε – τι να σας πω τώρα – κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται «καινούργιοι» και «θα τα αλλάξουν όλα», γιατί δεν τα άλλαξε ο ένας όταν ήταν υπουργός Αιγαίου και του κάνανε ρεκόρ στη λαθρομετανάστευση. Ο άνθρωπος υπεύθυνος ήταν, γιατί δεν εφάρμοζε τότε κάτι από όλα αυτά που λέει τώρα; Και γιατί δεν τα άλλαξε ο άλλος, ο οποίος ήταν υπουργός Τουρισμού και κατέρρευσε ο τουρισμός το 2008 και το 2009, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των τιμών στην τουριστική βιομηχανία και να ανακάμψει κάπως το 2010 – 2011 και με τη βοήθεια της κρίσης στη Βόρεια Αφρική. Επομένως, ωραία είναι η φιλολογία, ωραία είναι η φλυαρία, αλλά αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν και με βάση το κυβερνητικό παρελθόν τους. Τώρα τα εσωτερικά τους, αν είναι πικραμένοι που τους άδειασε ο Σαμαράς, ή τους άδειασε ο Σαμαράς γιατί δεν πρόλαβαν να αλλάξουν την επιχειρηματολογία που ο ίδιος ο Σαμαράς χρησιμοποιούσε, εντάξει! Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα αλλά δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε.
Ήθος για να πάμε μπροστά
Νομίζω ότι ήταν ένα πολιτικό λάθος του κ. Σαμαρά και εμείς, επειδή θέσατε και το θέμα της εξουσίας, αυτό που λέμε ότι «μας ενδιαφέρει το λεωφορείο ή το σκάφος της εξουσίας αρκεί να έχει τη σωστή πορεία, τη σωστή κατεύθυνση, και αρκεί στο τιμόνι να είναι οι σωστοί άνθρωποι». Τώρα αυτοί που διαφημίζουν το ήθος τους και ταυτόχρονα είναι «πακέτο» με τον Συμπιλίδη και ταυτόχρονα έχουν δώσει νέες εκλογικές ευκαιρίες μέσω της εκλογικής λίστας του κόμματός τους σε όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές των κυβερνητικών σκανδάλων της περιόδου Καραμανλή, χαρακτηρίζονται. Επομένως νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση για το θέμα Συμπιλίδη στο χώρο της ΝΔ και ευρύτερα, όχι τόσο γιατί είναι αναντικατάστατος ο κ. Συμπιλίδης, όσο γιατί είναι ένας συμβολισμός πολιτικών συμπεριφορών, πολιτικού ήθους και αν θέλουμε να πάμε μπροστά, αν θέλουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό δεκαετιών ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης, προφανώς πρέπει να αλλάξουμε ήθος, προφανώς πρέπει να αλλάξουμε μυαλά και πρακτικές. Άρα όποιος είναι κολυμμένος στο παρελθόν το σκοτεινό και στη «λογική Συμπιλίδη» δεν είναι έτοιμος για τη νέας δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα εποχή.
Θέλω να βοηθήσω, γι’ αυτό και συμπαρατάσσομαι
Κατ’ αρχήν είμαι 60 ετών. Το είπα και το πρωί αυτό στην Καρδίτσα και αποκάλυψα τα προσωπικά δεδομένα μου. Επειδή βλέπω τη χώρα μου να καταρρέει και είμαι ένας ώριμος επαγγελματίας και είμαι ένας ώριμος άνθρωπος, θεωρούσα ότι κάτι έπρεπε να κάνω για να συμβάλλω στην αποτροπή της επιδείνωσης της πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης. Νομίζω ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με τις θέσεις που έχει και ο κ. Καρατζαφέρης με την τιμητική πρόταση που μου έκανε και στη βάση μιας 25ετούς πολιτικής και προσωπικής φιλίας με κάλυψαν πλήρως. Δηλαδή το υπαρξιακό μου άγχος το έβγαλα στην πολιτική. Θέλω να βοηθήσω, γι’ αυτό και συμπαρατάσσομαι. Ελπίζω να τα καταφέρω και ελπίζω να τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Αλλά δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου αν σε μερικά χρόνια σκεφτόμουν ότι τα είδα όλα να καταρρέουν, τα είδα όλα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν είχα αντιδράσει την ώρα της κρίσης. Πρέπει να σας πως ότι ο κόσμος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με δέχτηκε πολύ ζεστά και πολύ ωραία. Με δέχτηκαν και πολύ ζεστά και πολύ ωραία και οι πολίτες που συναντώ στο δρόμο.
Μερικοί πρέπει να σας πω επίσης ότι ξαφνιάστηκαν, αλλά ξαφνιάστηκαν γιατί δεν ήξεραν ίσως τις θέσεις μου. Θέσεις μου, οι οποίες είναι διατυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα.
Είμαι πρωταγωνιστής στο θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης γιατί ο Καρατζαφέρης το προσεγγίζει κοινωνικά και πατριωτικά – και καλά κάνει – εγώ όμως σαν τεχνοκράτης, με χαρακτηριστικά τεχνοκρατικά, το προσεγγίζω εδώ και χρόνια και ελάχιστοι μου δίνουν σημασία – ο Καρατζαφέρης με τίμησε με την προσοχή του – από την οικονομική του διάσταση. Δηλαδή, δεν μπορείς να έχεις παραεμπόριο και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων. Δεν μπορείς να έχεις τριτοκοσμική Αθήνα με ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις. Δεν μπορείς να έχεις διαλυμένη πρωτεύουσα σε μία χώρα που θέλει να βγει από την κρίση. Σε έναν Ολυμπιακό προορισμό που έχεις ρίξει όλα τα Ολυμπιακά δισεκατομμύρια και να είναι ένα μίγμα Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και Σομαλίας. Όλα αυτά τα ζητήματα με έχουν απασχολήσει χρόνια, τώρα όμως τα προβάλω όχι μόνο με δημοσιογραφικό, αλλά και με πολιτικό τρόπο. Διότι η άποψή μου είναι ότι πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε σε όλα αυτά τα θέματα την καταστροφή που έρχεται και μου έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία της πολιτικής δραστηριοποίησης ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, τον οποίο και ευγνωμονώ. Τώρα το ότι διαμόρφωσα την ενημέρωση της ευρύτερης Κεντροδεξιάς δεν το αρνούμαι και είμαι περήφανος για το έργο μου. Αλλά η ευρύτερη Κεντροδεξιά είναι και ο κόσμος της ΝΔ, είναι και ο κόσμος του ΛΑΟΣ και ο κόσμος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να κρατάει απόσταση και από τη ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ. Το αν διαμόρφωσα τώρα τα μυαλά της ηγεσίας της ΝΔ, του Καραμανλή ή του Σαμαρά, ελπίζω να μη μου ρίξετε αυτήν τη μεγάλη ευθύνη επάνω μου.
Είμαι 30 χρόνια Μεταρρυθμιστής
Εγώ ποτέ δεν υπήρξα Μνημονιακός. Εγώ είμαι 30 χρόνια Μεταρρυθμιστής με την έννοια ότι πιστεύω στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν προγραμματισμένα και βέβαια θα έπρεπε να είχαν γίνει όταν ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός. Διότι μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε μία φάση οικονομικής πτώσης και σε μία φάση που η ανεργία είναι 22% είναι εξαιρετικά επώδυνες και δεν ξέρω αν θα φέρουν και το αποτέλεσμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που και ο κ. Καρατζαφέρης και εγώ υποστηρίζουμε – εγώ τουλάχιστον δεκαετίες τώρα και ο ΛΑΟΣ από το ξεκίνημά του – είναι άλλο να κάνεις ιδιωτικοποιήσεις σε μία ανοδική φάση της οικονομίας, οπότε μπορείς να εισπράξεις και σοβαρά χρήματα, και άλλο να λες ότι θα κάνεις ιδιωτικοποιήσεις και θα πάρεις 50 δισεκατομμύρια – έτσι είναι το παλαιό και το νέο Μνημόνιο, αυτή είναι η πρόγνωση – όταν δεν λειτουργεί τίποτα στην οικονομία και όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω της οικονομικής αστάθειας, και όταν είναι φανερό πως ακόμα και αν κάνεις το μεγάλο ξεπούλημα θα πιάσεις μόνο ένα μικρό κλάσμα του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θες. Άρα εγώ είμαι μεταρρυθμιστής εδώ και 30 χρόνια και για αυτό είμαι κατά του Μνημονίου. Αυτό στην πράξη δεν είναι «Μεταρρύθμιση», αλλά ισοπέδωση. Είναι σαν να περνάει από πάνω σου ένας οικονομικός και κοινωνικός οδοστρωτήρας και στη συνέχεια να σε εμπαίζουν κι’ όλας ότι αυτό το πράγμα μπορεί να λέγεται και «Μεταρρύθμιση».
Να σας δώσω και συγκεκριμένα παραδείγματα. Είναι «μεταρρύθμιση» η αύξηση των καταναλωτικών φόρων; Δηλαδή τι εξυγιάνθηκε σε αυτήν τη χώρα; Όταν στο ΦΠΑ υπάρχει μαζική φοροδιαφυγή είναι «μεταρρύθμιση» να τον πας από το 19% στο 23%, ή θα ήταν μεταρρύθμιση να υποχρέωνες του πάντες να πληρώσουν το ΦΠΑ με 19%; Είναι μεταρρύθμιση η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, σε μία φάση που τιμωρείς τη μικρή ιδιοκτησία αλλά και σε μία φάση που θεωρείς ότι το real estate θα σε σώσει γιατί τέλος πάντων θα το αξιοποιήσεις και θα βγάλεις τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χρειάζεσαι για τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων του Ελληνικού Δημοσίου; Μα, άμα πέφτει η αγορά ακινήτων, που έχει ήδη καταρρεύσει, αν πέσει το real estate, που θα βρεις τα λεφτά για να κάνεις όλη αυτήν την αξιοποίηση που περιγράφεις; Επομένως εγώ είμαι Μεταρρυθμιστής και για αυτό είμαι φανατικά Αντιμνημονιακός, ήμουν και κατά του πρώτου Μνημονίου είμαι και κατά του δεύτερου, γιατί εγώ θέλω να αλλάξει ο τόπος προς το καλύτερο, δεν θέλω να ισοπεδώσουμε και να διαλύσουμε τον τόπο.
Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε τα εξής:
Για το ότι θα υπάρξει πρόβλημα αποτελεσματικότητας την επομένη των εκλογών
Εμείς, σε αυτή τη φάση, δίνουμε έμφαση στην πολιτική μας πλατφόρμα, για αυτό και σας κούρασα με όλες αυτές τις προτάσεις για να δείτε τη διαφορά, του πως σκεφτόμαστε και του πως βάζουμε μπροστά το θέμα της εξουσίας, το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης, το θέμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, δηλαδή, την επόμενη των εκλογών και με βάση το αποτέλεσμα και με βάση το bonus των 50 εδρών, που παίρνει το πρώτο κόμμα, πιθανότατα θα υπάρχει μία κυβερνητική πλειοψηφία από τα δύο κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων έχουν δεσμευτεί στο νέο Μνημόνιο. Θεωρούμε όμως ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αποτελεσματικότητας. Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα οξύνει την οικονομική και κοινωνική κρίση, θα προκαλέσει τη δυναμική αντίδραση του λαού. Δεν θα πάμε καλά στα οικονομικά. Επομένως, αυτοί, οι οποίοι θα κλιθούν να εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο που έχουν υπογράψει, πιθανότατα θα βρεθούν σε διάστημα 3, 4, 5, 6 μηνών σε ένα πολιτικό κενό. Επομένως, σε αυτήν τη φάση, εμείς λέμε αυτή είναι η πολιτική μας πλατφόρμα. Αυτή είναι η πολιτική μας ατζέντα, από την οποία θα περάσει το πολιτικό σύστημα θέλει δεν θέλει, γιατί έχει σχέση με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, και εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε και να βρούμε τις λύσεις που επιβάλλονται. Τώρα, όσο είναι οι άλλοι δεσμευμένοι στο άλλο Μνημόνιο, ή είναι δεσμευμένοι στη συνολική απόρριψη του συστήματος διάφορα άλλα κόμματα, ή έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους και συμμετέχουν σε αυτό που χαρακτηρίζω εγώ «το Μέτωπο της Γελοιότητας», δηλαδή μια προσπάθεια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» με πρωθυπουργό, ή επικεφαλής την κ. Παπαρήγα του ΚΚΕ, η οποία βέβαια διαρρηγνύει δικαιολογημένα τα ιμάτιά της, μη δεχόμενη αυτές τις προσθαφαιρέσεις τις πολιτικές.
Είμαστε Κόμμα ευθύνης, Κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων
Εμείς λοιπόν έχουμε μία στάση κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Περιγράφουμε την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί και «Ιδού η Πρόκληση». Τώρα οι υπόλοιποι, οι δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν υπογράψει το νέο Μνημόνιο, απομένει να δούμε πότε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την υπογραφή τους. Θα την ξεπεράσουν υποθέτω κάτω από την πίεση της σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, που θα μεταφραστεί σε πολύ μεγάλη κοινωνική πίεση προς τους ίδιους. Οι άλλοι – εντάξει – ο καθένας επιλέγει ένα δρόμο άρνησης με τον Α ή τον Β τρόπο. Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης, κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων και προσπαθούμε να συμμετάσχουμε στην οργάνωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.
Είμαστε κόμμα ευθύνης, κόμμα εποικοδομητικών προτάσεων
Προδικάζω ότι το άθροισμα των κοινοβουλευτικών εδρών του πρώτου και του δεύτερου κόμματος πιθανότατα θα ξεπερνά το 150, θα έχουν δηλαδή μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν είμαι πολιτικός μάγος. Αλλά όταν έχεις ένα bonus 50 εδρών για το πρώτο κόμμα – παλαιότερα είχαμε ένα bonus 40 εδρών για το πρώτο κόμμα – και τα πρώτα κόμματα τότε ήταν της τάξης του 42%, 43% και 44% και χρειαζόντουσαν μία «ενθάρρυνση» για να έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τώρα το πρώτο κόμμα – δεν μου αρέσει να κάνω προγνώσεις για τους άλλους – αλλά υποθέτω θα είναι 27%, 28%, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά εν πάση περιπτώσει αν πάρει στο 26% ένα bonus 50 εδρών θα έχει διπλάσιες έδρες ανά ψήφο από όλους τους άλλους. Έχουμε δηλαδή και μία εκλογική στρέβλωση. Τι θέλω να πω όμως με αυτό. Ότι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν οφείλεται στην έλλειψη κοινοβουλευτικών εδρών, διότι αν ενδιαφέρονται να υπογράψουν αυτά που έχουν υπογράψει – το νέο Μνημόνιο – έχουν τις πολιτικές δυνάμεις και μέσω του Νόμου Παυλόπουλου για να το κάνουν. Η αδυναμία του είναι ότι δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι την πολιτική που προπαγανδίζουν προεκλογικά και προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Δεν μας δεσμεύουν οι δημοσκοπήσεις
Εμάς, κατ’ αρχήν, δεν μας δεσμεύουν οι δημοσκοπήσεις. Ο καθένας έχει αυτή τη λεγόμενη «φωτογραφία της στιγμής», εμείς ειδικευόμαστε στην πολιτική ανάλυση και κυρίως στην πολιτική δράση. Άρα θεωρούμε ότι θα πάμε καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος αυτός, όπως ανέλυα χθες με τον Πρόεδρο κ. Γ. Καρατζαφέρη και τους άλλους συνεργάτες, είναι απόλυτα ρεαλιστικός και εξηγεί και τη συμμετοχή μου σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί πιστεύω, εκτός από τον Καρατζαφέρη και στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Γιατί για να γίνεις βουλευτής όντας πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, χρειάζεσαι ένα αξιόλογο ποσοστό, που δεν έχει καμία σχέση με τα ποσοστά που αναφέρεστε.
Έχουμε τη δύναμη της ιδεολογίας μας
Έχουμε τις πληροφορίες μας. Κυρίως έχουμε τη δύναμη της ιδεολογίας μας και ξέρουμε την οργανωτική και πολιτική που αναπτύσσει ο χώρος. Μη με βάλετε τώρα να βάλω στοίχημα. Ο τελευταίος που είχα βάλει στοίχημα ήταν παλιά ο Λαλιώτης, νομίζω ότι το έχασε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τα κόμματα και το κόμμα που αναφέρεστε είναι ένα μίγμα, από ότι αντιλαμβάνομαι, συνεργατών του κ. Σαμαρά, τους οποίους «άδειασε» στην τελευταία πολιτική στροφή της ΝΔ. στο πρώτο Μνημόνιο είχε «αδειάσει» τη φιλελεύθερη πτέρυγα και στο δεύτερο Μνημόνιο άδειασε ένα τμήμα της δεξιάς πτέρυγας. Αναφέρεστε σε ουσιαστικά εσωτερικά ζητήματα άλλου χώρου, που εμάς δεν μας αφορούν. Εμείς έχουμε μία συνολική εικόνα της προοπτικής και του δυναμικού μας. Άλλωστε – τι να σας πω τώρα – κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται «καινούργιοι» και «θα τα αλλάξουν όλα», γιατί δεν τα άλλαξε ο ένας όταν ήταν υπουργός Αιγαίου και του κάνανε ρεκόρ στη λαθρομετανάστευση. Ο άνθρωπος υπεύθυνος ήταν, γιατί δεν εφάρμοζε τότε κάτι από όλα αυτά που λέει τώρα; Και γιατί δεν τα άλλαξε ο άλλος, ο οποίος ήταν υπουργός Τουρισμού και κατέρρευσε ο τουρισμός το 2008 και το 2009, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των τιμών στην τουριστική βιομηχανία και να ανακάμψει κάπως το 2010 – 2011 και με τη βοήθεια της κρίσης στη Βόρεια Αφρική. Επομένως, ωραία είναι η φιλολογία, ωραία είναι η φλυαρία, αλλά αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν και με βάση το κυβερνητικό παρελθόν τους. Τώρα τα εσωτερικά τους, αν είναι πικραμένοι που τους άδειασε ο Σαμαράς, ή τους άδειασε ο Σαμαράς γιατί δεν πρόλαβαν να αλλάξουν την επιχειρηματολογία που ο ίδιος ο Σαμαράς χρησιμοποιούσε, εντάξει! Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα αλλά δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε.
Ήθος για να πάμε μπροστά
Νομίζω ότι ήταν ένα πολιτικό λάθος του κ. Σαμαρά και εμείς, επειδή θέσατε και το θέμα της εξουσίας, αυτό που λέμε ότι «μας ενδιαφέρει το λεωφορείο ή το σκάφος της εξουσίας αρκεί να έχει τη σωστή πορεία, τη σωστή κατεύθυνση, και αρκεί στο τιμόνι να είναι οι σωστοί άνθρωποι». Τώρα αυτοί που διαφημίζουν το ήθος τους και ταυτόχρονα είναι «πακέτο» με τον Συμπιλίδη και ταυτόχρονα έχουν δώσει νέες εκλογικές ευκαιρίες μέσω της εκλογικής λίστας του κόμματός τους σε όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές των κυβερνητικών σκανδάλων της περιόδου Καραμανλή, χαρακτηρίζονται. Επομένως νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση για το θέμα Συμπιλίδη στο χώρο της ΝΔ και ευρύτερα, όχι τόσο γιατί είναι αναντικατάστατος ο κ. Συμπιλίδης, όσο γιατί είναι ένας συμβολισμός πολιτικών συμπεριφορών, πολιτικού ήθους και αν θέλουμε να πάμε μπροστά, αν θέλουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό δεκαετιών ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης, προφανώς πρέπει να αλλάξουμε ήθος, προφανώς πρέπει να αλλάξουμε μυαλά και πρακτικές. Άρα όποιος είναι κολυμμένος στο παρελθόν το σκοτεινό και στη «λογική Συμπιλίδη» δεν είναι έτοιμος για τη νέας δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα εποχή.
Θέλω να βοηθήσω, γι’ αυτό και συμπαρατάσσομαι
Κατ’ αρχήν είμαι 60 ετών. Το είπα και το πρωί αυτό στην Καρδίτσα και αποκάλυψα τα προσωπικά δεδομένα μου. Επειδή βλέπω τη χώρα μου να καταρρέει και είμαι ένας ώριμος επαγγελματίας και είμαι ένας ώριμος άνθρωπος, θεωρούσα ότι κάτι έπρεπε να κάνω για να συμβάλλω στην αποτροπή της επιδείνωσης της πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης. Νομίζω ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με τις θέσεις που έχει και ο κ. Καρατζαφέρης με την τιμητική πρόταση που μου έκανε και στη βάση μιας 25ετούς πολιτικής και προσωπικής φιλίας με κάλυψαν πλήρως. Δηλαδή το υπαρξιακό μου άγχος το έβγαλα στην πολιτική. Θέλω να βοηθήσω, γι’ αυτό και συμπαρατάσσομαι. Ελπίζω να τα καταφέρω και ελπίζω να τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Αλλά δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου αν σε μερικά χρόνια σκεφτόμουν ότι τα είδα όλα να καταρρέουν, τα είδα όλα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν είχα αντιδράσει την ώρα της κρίσης. Πρέπει να σας πως ότι ο κόσμος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με δέχτηκε πολύ ζεστά και πολύ ωραία. Με δέχτηκαν και πολύ ζεστά και πολύ ωραία και οι πολίτες που συναντώ στο δρόμο.
Μερικοί πρέπει να σας πω επίσης ότι ξαφνιάστηκαν, αλλά ξαφνιάστηκαν γιατί δεν ήξεραν ίσως τις θέσεις μου. Θέσεις μου, οι οποίες είναι διατυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα.
Είμαι πρωταγωνιστής στο θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης γιατί ο Καρατζαφέρης το προσεγγίζει κοινωνικά και πατριωτικά – και καλά κάνει – εγώ όμως σαν τεχνοκράτης, με χαρακτηριστικά τεχνοκρατικά, το προσεγγίζω εδώ και χρόνια και ελάχιστοι μου δίνουν σημασία – ο Καρατζαφέρης με τίμησε με την προσοχή του – από την οικονομική του διάσταση. Δηλαδή, δεν μπορείς να έχεις παραεμπόριο και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων. Δεν μπορείς να έχεις τριτοκοσμική Αθήνα με ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις. Δεν μπορείς να έχεις διαλυμένη πρωτεύουσα σε μία χώρα που θέλει να βγει από την κρίση. Σε έναν Ολυμπιακό προορισμό που έχεις ρίξει όλα τα Ολυμπιακά δισεκατομμύρια και να είναι ένα μίγμα Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και Σομαλίας. Όλα αυτά τα ζητήματα με έχουν απασχολήσει χρόνια, τώρα όμως τα προβάλω όχι μόνο με δημοσιογραφικό, αλλά και με πολιτικό τρόπο. Διότι η άποψή μου είναι ότι πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε σε όλα αυτά τα θέματα την καταστροφή που έρχεται και μου έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία της πολιτικής δραστηριοποίησης ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, τον οποίο και ευγνωμονώ. Τώρα το ότι διαμόρφωσα την ενημέρωση της ευρύτερης Κεντροδεξιάς δεν το αρνούμαι και είμαι περήφανος για το έργο μου. Αλλά η ευρύτερη Κεντροδεξιά είναι και ο κόσμος της ΝΔ, είναι και ο κόσμος του ΛΑΟΣ και ο κόσμος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να κρατάει απόσταση και από τη ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ. Το αν διαμόρφωσα τώρα τα μυαλά της ηγεσίας της ΝΔ, του Καραμανλή ή του Σαμαρά, ελπίζω να μη μου ρίξετε αυτήν τη μεγάλη ευθύνη επάνω μου.
Είμαι 30 χρόνια Μεταρρυθμιστής
Εγώ ποτέ δεν υπήρξα Μνημονιακός. Εγώ είμαι 30 χρόνια Μεταρρυθμιστής με την έννοια ότι πιστεύω στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν προγραμματισμένα και βέβαια θα έπρεπε να είχαν γίνει όταν ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός. Διότι μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε μία φάση οικονομικής πτώσης και σε μία φάση που η ανεργία είναι 22% είναι εξαιρετικά επώδυνες και δεν ξέρω αν θα φέρουν και το αποτέλεσμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που και ο κ. Καρατζαφέρης και εγώ υποστηρίζουμε – εγώ τουλάχιστον δεκαετίες τώρα και ο ΛΑΟΣ από το ξεκίνημά του – είναι άλλο να κάνεις ιδιωτικοποιήσεις σε μία ανοδική φάση της οικονομίας, οπότε μπορείς να εισπράξεις και σοβαρά χρήματα, και άλλο να λες ότι θα κάνεις ιδιωτικοποιήσεις και θα πάρεις 50 δισεκατομμύρια – έτσι είναι το παλαιό και το νέο Μνημόνιο, αυτή είναι η πρόγνωση – όταν δεν λειτουργεί τίποτα στην οικονομία και όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω της οικονομικής αστάθειας, και όταν είναι φανερό πως ακόμα και αν κάνεις το μεγάλο ξεπούλημα θα πιάσεις μόνο ένα μικρό κλάσμα του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θες. Άρα εγώ είμαι μεταρρυθμιστής εδώ και 30 χρόνια και για αυτό είμαι κατά του Μνημονίου. Αυτό στην πράξη δεν είναι «Μεταρρύθμιση», αλλά ισοπέδωση. Είναι σαν να περνάει από πάνω σου ένας οικονομικός και κοινωνικός οδοστρωτήρας και στη συνέχεια να σε εμπαίζουν κι’ όλας ότι αυτό το πράγμα μπορεί να λέγεται και «Μεταρρύθμιση».
Να σας δώσω και συγκεκριμένα παραδείγματα. Είναι «μεταρρύθμιση» η αύξηση των καταναλωτικών φόρων; Δηλαδή τι εξυγιάνθηκε σε αυτήν τη χώρα; Όταν στο ΦΠΑ υπάρχει μαζική φοροδιαφυγή είναι «μεταρρύθμιση» να τον πας από το 19% στο 23%, ή θα ήταν μεταρρύθμιση να υποχρέωνες του πάντες να πληρώσουν το ΦΠΑ με 19%; Είναι μεταρρύθμιση η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, σε μία φάση που τιμωρείς τη μικρή ιδιοκτησία αλλά και σε μία φάση που θεωρείς ότι το real estate θα σε σώσει γιατί τέλος πάντων θα το αξιοποιήσεις και θα βγάλεις τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χρειάζεσαι για τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων του Ελληνικού Δημοσίου; Μα, άμα πέφτει η αγορά ακινήτων, που έχει ήδη καταρρεύσει, αν πέσει το real estate, που θα βρεις τα λεφτά για να κάνεις όλη αυτήν την αξιοποίηση που περιγράφεις; Επομένως εγώ είμαι Μεταρρυθμιστής και για αυτό είμαι φανατικά Αντιμνημονιακός, ήμουν και κατά του πρώτου Μνημονίου είμαι και κατά του δεύτερου, γιατί εγώ θέλω να αλλάξει ο τόπος προς το καλύτερο, δεν θέλω να ισοπεδώσουμε και να διαλύσουμε τον τόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου