Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χωροθέτησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα φέρνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που δόθηκε σε 10ήμερη δημόσια διαβούλευση. Ανάμεσα στα βασικά νέα σημεία του, η γενναία πριμοδότηση της δημιουργίας μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε οργανωμένους «υποδοχείς» και το «άνοιγμα» περιοχών στις οποίες μέχρι σήμερα περιοριζόταν ή απαγορευόταν η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όπως τα ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων.
Το νέο πλαίσιο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την επίκληση της ειδικής οικονομικής συγκυρίας και τέθηκε σε διαβούλευση-εξπρές 10 ημερών, με προφανή στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Το πιο σημαντικό σημείο του σχεδίου αφορά τη γενναία πριμοδότηση των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων», οι οποίες επιτρέπονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα στις υπάρχουσες μορφές οργανωμένης τουριστικής δόμησης (ΠΟΤΑ ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ, σύνθετα τουριστικά καταλύματα) προστίθενται και τα «Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού (βλ. εφαρμοστικός του Μεσοπρόθεσμου) και τα επιχειρηματικά πάρκα ειδικού τύπου. Χαρακτηριστικό της μεγέθυνσης των περιοχών αυτών είναι ότι ενώ στο χωροταξικό Σουφλιά οι ΠΟΤΑ καταλάμβαναν έως 150 στρέμματα, στο προτεινόμενο οι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να φθάνουν ακόμα και τα 800 στρέμματα.
Οσον αφορά τις ξεχωριστές κατηγορίες περιοχών:
Νησιά. Στα νησιά με προβλήματα ανάπτυξης, όπου πριν στις εκτός σχεδίου επιτρέπονταν μόνο τα camping, τώρα επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τότε θα ισχύει αρτιότητα 15 στρέμματα με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες. Στα ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, όπου πριν η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου επιτρεπόταν μόνο σε καθορισμένες από τον πολεοδομικό σχεδιασμό ζώνες, επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων και έως τότε θα ισχύει αρτιότητα 15 στρεμμάτων με 8-9 κλίνες/στρέμμα. Σε νησιά από 90 έως 100 τ. χλμ. οι οργανωμένοι υποδοχείς επιτρέπεται να καλύπτουν το 0,2% της έκτασης, μεταξύ 101-150 τ. χλμ. το 0,15% και μεταξύ 151-800 τ. χλμ. το 0,1% της έκτασής τους. Για τα νησιά κάτω των 90 στρεμμάτων θα αποφασίζουν κατά περίπτωση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο πλαίσιο προτείνει να δημιουργούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε ακατοίκητες βραχονησίδες!
Προστατευόμενες περιοχές. Το σχέδιο «ανοίγει» διάπλατα τις προστατευόμενες περιοχές στην τουριστική ανάπτυξη, προβλέποντας τη δημιουργία υποδοχέων σε οποιοδήποτε σημείο πλην του πυρήνα τους. Εκεί δε όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η «ζωνοποίηση» των Natura, επιτρέπεται οπουδήποτε.
Ανεπτυγμένες (σ. σ.: κορεσμένες) τουριστικά περιοχές. Χωρίζονται για πρώτη φορά δύο υποκατηγορίες, τις δυναμικά ανεπτυγμένες και τις φθίνουσες ανεπτυγμένες περιοχές. Στις περιοχές δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό ζωνών δίνεται όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες ανά στρέμμα. Στις φθίνουσες, επιτρέπονται νέες μονάδες 4 και 5 αστέρων εντός και εκτός σχεδίου, αλλά με απόσυρση παλαιών καταλυμάτων.
Αναπτυσσόμενες περιοχές. Διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού μαζικού τουρισμού, σε περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού και σε περιοχές μαζικού τουρισμού εντός αναπτυσσόμενων περιοχών. Στις πρώτες επιτρέπονταν μόνο νέες εγκαταστάσεις 3-5 αστέρων, κατά προτεραιότητα εντός σχεδίου. Τώρα προτείνεται να επιτραπούν σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό τους αρτιότητα 20 στρεμμάτων με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες/στρέμμα. Στις δεύτερες η αρτιότητα μειώνεται στα 15 στρέμματα, νέων καταλυμάτων 3-5 στρεμμάτων και οργανωμένοι υποδοχείς ειδικού τύπου στις εκτός σχεδίου. Στην τρίτη κατηγορία αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα, συν οργανωμένους υποδοχείς.
Μητροπολιτικές περιοχές. Αντί της ελάχιστης αρτιότητας 10 στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου δίνεται η δυνατότητα νέων τουριστικών εγκαταστάσεων μόνο μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς.
Θαλάσσιος τουρισμός. Το σχέδιο προωθεί τον τουρισμό κρουαζιέρας σε Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω, Πάτμο.
Γκολφ. Προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο «άνοιγμα», προσθέτοντας στις υποψήφιες περιοχές την Κω, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά.
Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger