Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΛΩΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν.ΚΛΗΜΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟ SKOPELOS NEWS ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ!

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΧΛΩΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΑρχείοΛήψη Αρχείου
Εξαγριωμένοι κατά της χλωρίωσης

Πανδαιμόνιο επικράτησε στην αίθουσα με τους 200 κατοίκους του Πηλίου να είναι εξαγριωμένοι
«Αλήτες, ξεφτίλες, κοπρόσκυλα» αποκαλούσαν του δημοτικούς συμβούλους Βόλου χθες 200 περίπου διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Πηλίου με αφορμή τη χλωρίωση των νερών. Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο με τους κατοίκους να γιουχαΐζουν τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη και φωνάζοντας συνθήματα να του ζητάνε να φύγει!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
Με αναρτημένα πανό «Καποδίστριας και Καλλικράτης για το καλό μας. Συγχωνεύσεις σχολείων για το καλό μας. Χλωρίωση νερού για το καλό μας. Φτάνει πια!!! Όχι άλλα καλά για το καλό μας!!!» και «Κάτω τα χέρια από το νερό μας» και φωνάζοντας όλο το Σώμα «ψεύτες, αλήτες, ξεφτίλες, βλάκες και συκοφάντες», 200 κάτοικοι από το Πήλιο κατήγγειλαν μεταξύ άλλων «το έλλειμμα δημοκρατίας της ΔΕΥΑΜΒ» ζητώντας να ανακληθεί άμεσα οποιαδήποτε απόφαση για μόνιμη χλωρίωση, να γίνει επιμελής καθαρισμός των δεξαμενών, τακτικές αναλύσεις της ποιότητας του νερού, αλλά και να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των νερών.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο έργο δικτύων αποχέτευσης ύψους 50 εκ. που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΜΒ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι φώναξαν «εδώ δεν είναι χούντα. Θα κάνεις ό,τι θέλουμε εμείς και όχι ό,τι θέλεις εσύ» με τον κ. Σκοτινιώτη να απαντά πως «όσο και να το επιχειρείτε δεν θα μας βρείτε απέναντί σας» και τόνισε πως το θέμα της χλωρίωσης συζητήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ και «κοινή άποψη όλων των παρατάξεων, του ΤΕΕ και των εργαζομένων ήταν ότι έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό χρειάζονται συνδυασμένα μέτρα και στο μέτρο που είναι επιβεβλημένο χρειάζεται και η χλωρίωση».
Γιουχαΐσματα και φωνές ακολούθησαν τις δηλώσεις του κ. Σκοτινιώτη με τους κατοίκους να φωνάζουν «αίσχος» ζητώντας του επανειλημμένως να φύγει! «Φύγε, φύγε» φώναζαν δημιουργώντας πανδαιμόνιο στην αίθουσα.
Ο πανικός συνεχίστηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Νομικός με επιθετικό ύφος ρώτησε τον Δήμαρχο αν πράγματι διεκδικούν τα νερά του Πηλίου Ισραηλινοί και πολυεθνική εταιρία, με τον κ. Σκοτινιώτη εκνευρισμένο να του απαντά πως «μέχρι και δέντρα βρήκαμε μέσα στις δεξαμενές. Ντροπή. Δεν πήρες θέση ακόμα για το ξεπούλημα των νερών της Αγριάς που επιχείρησε ο πρώην Δήμαρχος και όσα λες να πας να τα πεις στην παράταξή σου».
Ενα τεράστιο «όχι»
Ηρεμώντας κάπως τα πνεύματα το λόγο πήρε εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, ο οποίος παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους αλλά και έρευνες για τη χλωρίωση των νερών είπε χαρακτηριστικά πως «η ΔΕΥΑΜΒ έχει μείνει στην δεκαετία του ’50 στην διαχείριση των νερών» αποσπώντας το χειροκρότημα των κατοίκων.
Παρεμβαίνοντας τοπικός σύμβουλος του Αγίου Βλασίου απαίτησε όποτε η ΔΕΥΑΜΒ μεταβαίνει στο χωριό για εργασίες να ενημερώνεται πάντα, ενώ τοπικός σύμβουλος της Δράκειας τόνισε πως σε καμία περίπτωση στο χωριό δεν θα αφήσουν να τοποθετηθούν χλωριωτές «αν νομίζουν κάποιοι ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν είναι γελασμένοι» είπε σημειώνοντας πως ήδη έχουν συγκεντρώσει 300 υπογραφές τις οποίες και κατέθεσαν μαζί με τη σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
Αλλαγή στάσης
Υπό το βάρος των αντιδράσεων των κατοίκων οι κ.κ. Ζέττα Μακρή και Απόστολος Νάνος τάχθηκαν υπέρ των αιτημάτων τους, αλλάζοντας ουσιαστικά στάση καθώς τόσο οι ίδιοι σε προηγούμενο Δ.Σ., όσο και οι σύμβουλοί τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, είχαν ταχθεί υπέρ της χλωρίωσης υπό προϋποθέσεις.
«Δικαιολογημένα δεν αναγνωρίζουν την ΔΕΥΑΜΒ ως συνομιλητή αφού η παρουσία της μέχρι σήμερα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη κατοίκων» τόνισε η κ. Μακρή και πρόσθεσε πως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει ο παραμικρός καθαρισμός των δικτύων με τους κατοίκους να την κατηγορούν για λαϊκισμό ζητώντας της να «αφήσει το θέατρο για την ψήφο», ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Νάνος έριξε ευθύνες σε όλες τις δημοτικές αρχές για τον καθαρισμό των δικτύων και επεσήμανε πως την αγανάκτηση των κατοίκων εκμεταλλεύονται πολιτικά διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι.
Να αφήσει «τα πολιτικάντικα» φώναξαν οι κάτοικοι στον κ. Νάνο, με έναν κάτοικο εξαγριωμένο να λέει πως «αντέξαμε χούντα και Τουρκοκρατία, δεν θα μας καθηλώσετε εσείς. Βγάλτε τους χλωριωτές. Μας έχετε ξεσκίσει την καθημερινότητά μας».
Όλοι μαζί με ένα στόμα μια φωνή οι 200 περίπου κάτοικοι φώναζαν να ψηφίσουν τώρα για την χλωρίωση, ενώ χτυπώντας το χέρι στο έδρανο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Λεωνίδας Αναστασίου είπε: «μας ζητάνε να ψηφίσουμε ως δημοτικοί σύμβουλοι ή ως κοπρόσκυλα που μας αποκαλούν;».
Ξαναπαίρνοντας το λόγο ο κ. Νάνος ζήτησε να σταματήσει η χλωρίωση τώρα στους οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων, με τους δημότες να τον χειροκροτούν, ενώ ο κ. Πατσιαντάς υπενθύμισε τι προβλέπει ο νέος Νόμος σχετικά με τις αρμοδιότητες του Σώματος και παραχώρησε τον λόγο στον Θ. Κλημόπουλο που δήλωσε πως η παράταξη ασπάζεται στο σύνολό της την εισήγηση των κατοίκων.
Κάτοικοι vs Μαυρογιάννη
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στην κατάσταση των δικτύων και των δεξαμενών που παρέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ και αναφέρθηκε στις μετρήσεις που έγιναν, τονίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι αναλύσεις έδειξαν μικροβιακό φορτίο και τόνισε πως το θέμα με το νερό των Σταγιατών έφτασε ως την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταλαιπωρώντας ακόμα την Ελλάδα.
«Ξεφτίλα, ψεύτη και συκοφάντη» αποκάλεσαν τον κ. Μαυρογιάννη οι κάτοικοι λοιδορώντας τον και απαγόρεψαν στον Πρόεδρο του Σώματος να διακόψει την συνεδρίαση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ξαναπαίρνοντας το λόγο ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε τους λόγους που συντρέχουν για την χλωρίωση, ενώ οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα έφευγαν από το Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν ψηφιζόταν η απαγόρευση της χλωρίωσης!
Ο κ. Κλημόπουλος κατέθεσε πρόταση να σταματήσει προσωρινά η χλωρίωση έως και την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Μουλάς, με τον Δήμαρχο να επικαλείται τις θέσεις των συμβούλων της μειοψηφίας κ.κ. Νίκου και Μολοχίδη οι οποίοι και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο Νόμος.
«Σήμερα βλέπω ότι όλοι κάνουν κολοτούμπες» τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, ζητώντας να σταματήσει η υποκρισία γιατί όταν ο κ. Νομικός ήταν Αντιδήμαρχος δεχόταν να ρίχνεται το χλώριο με τους κουβάδες και να κατασκευαστεί βιολογικός στο βουνό που δεν λειτουργεί και δεν εξυπηρετεί κανένα, τονίζοντας πως δεν μπορεί να παραβεί το Νόμο, ενώ ο κ. Νίκου ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα και να προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ στη λύση του προβλήματος.
Από την πλευρά του ο κ. Μπάμπης Ζάχος ζήτησε εκεί που δεν γινόταν χλωρίωση να μην ξαναγίνει, ενώ λίγο μετά η συνεδρίαση διακόπηκε για 10 λεπτά καθώς κροτίδα που έσκασε κάτω από το μπαλκόνι του Δημαρχείου προκάλεσε ολιγόλεπτη ανησυχία.
Διαβούλευση χωριό - χωριό
«Το νερό δεν μας χωρίζει», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης και πρότεινε να ξεκινήσει από την Τρίτη και για δύο εβδομάδες διαβούλευση χωριό - χωριό με τους κατοίκους και την ΔΕΥΜΒ, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για τη χλωρίωση και στη συνέχεια να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν πως δεν συζητάνε σε καμία περίπτωση για μόνιμη χλωρίωση, τονίζεται πως έως και τη λήξη της διαβούλευσης δεν θα χλωριώνονται τα νερά εφόσον και οι χλωριωτές έχουν ξηλωθεί, με Σώμα και κατοίκους τελικά να συμφωνούν ομόφωνα με την πρόταση του Δημάρχου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger