Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα «ευγενή» Ταμεία θίγονται περισσότερο από τη μείωση των συντάξεων


Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (42.01%), των ευγενών Ταμείων και των Τραπεζών, εάν τελικά ψηφιστεί -την επόμενη Τρίτη- το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 425 εκατ. ευρώ συνολικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και από τις λοιπές περικοπές δαπανών του Δημοσίου.

Οι περικοπές θίγουν το 63% των συνταξιούχων του ΟΤΕ, το 76% της ΔΕΗ, το 41,56% της ΕΤΕ. Αντίστοιχα θίγεται το 4,4% των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το 8,98% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τις περικοπές των δαπανών στην Υγεία και στη φαρμακευτική δαπάνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.

Οι μειώσεις κατά 12% στην κύρια ασφάλιση θίγουν συνολικά 380.000 συνταξιούχους, το 13,6% από το σύνολο των περίπου 3 εκατ. συνταξιούχων.

Τα «ευγενή» ταμεία και τα ταμεία του Δημοσίου αντιμετώπιζαν τα σοβαρότερα προβλήματα ,αλλά, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, η περικοπή του 20% στο σύνολο των συντάξεων που ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ κατέστησε ηπιότερα τα αποτελέσματα της μείωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επέκταση των περικοπών και στις κύριες συντάξεις ήταν απαραίτητη, μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για τις μειώσεις στις επικουρικές που ήταν αναγκαίες προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΝΑΤ, όπου η μείωση είναι 7%. Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο Υπουργείο Εργασίας, είχε παραχωρήσει αύξηση 6,5% το 2010 ακολουθώντας την αύξηση της κλαδικής σύμβασης και η μείωση αντιστοιχεί σε επανόρθωση αυτής της αύξησης, που δεν έπρεπε να έχει δοθεί, αφού είχε εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η διαπραγμάτευση με την τρόικα απέτρεψε μέτρα που θα οδηγούσαν σε μείωση των μισθών κατά 40% και σε βίαιη ανατροπή μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κόστος εργασίας μειώθηκε από το 2009 στην Ελλάδα κατά 25%, ενώ η αύξηση της ανεργίας κόστισε 4,5 δισ. στα Ταμεία και η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί περισσότερο, αν δεν είχαν γίνει περικοπές κατά 3,8 δισ. στη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 500 εκατ. στις δαπάνες υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger