Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει "σκληρή στάση" έναντι της Ελλάδας

Η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ολλανδία, η οποία χρειάστηκε να 'πλασάρει' το πρόγραμμα δανεισμού στην Ελλάδα στην κοινή της γνώμη και είναι εξαρτημένη από την στήριξη της ακροδεξιάς στο εθνικό Κοινοβούλιο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει μία «σκληρή στάση» απέναντι στην Αθήνα, λένε αναλυτές.
«Υπάρχει διάχυτη στον πληθυσμό μία επιφύλαξη να δοθούν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, διότι ο κόσμος πιστεύει πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα, στην ίδια την Ολλανδία για παράδειγμα», τονίζει ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ Άρνολντ Χέρτγε.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στον ιστότοπο Peil.nl, το 59% των Ολλανδών πιστεύει πως «μεγάλο τμήμα» των δανεικών δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ, ενώ το 57% υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να "πλασάρει" την στήριξη προς την Ελλάδα στο ολλανδικό κοινό. Ο υπουργός Οικονομικών θα το καταφέρει ευκολότερα εάν δείξει πως δεν υποστηρίζει την Ελλάδα ελαφρά τη καρδία και πως το κάνει θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις στα προγράμματα βοήθειας», τονίζει η Ζοζέ Μπλέμερ, καθηγήτρια διαχείρισης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Νιμέγης (ανατολικά).
«Είναι σημαντικό να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι», τονίζει από την πλευρά του ο Πάουλ Σέφερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ. Κατά τον ίδιο, οι Ολλανδοί έχουν την αίσθηση πως «η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Η κυβέρνηση καλείται ιδιαίτερα να κατευνάσει τις έντονες αντιθέσεις των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων της, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, που αντιδρά ιδιαίτερα στην παροχή δανείου στην Ελλάδα.
«Είναι εντελώς παράλογο να βοηθούμε μία χώρα όπως η Ελλάδα και να χρειάζεται να μειώνουμε εμείς τις συντάξεις μας», τόνιζε ο Βίλντερς τον Ιανουάριο, καλώντας συνάμα την Ελλάδα να εξέλθει οικειοθελώς από το ευρώ.
Το PVV δεν συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αλλά την υποστηρίζει στην Κάτω Βουλή, όπου διαθέτει 24 από τις 150 έδρες.
«Φρονώ πως η κυβέρνηση υιοθετεί μία στάση σκληρή κατά της Ελλάδος προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη του PVV σε μία πλειάδα άλλων θεμάτων», υποστηρίζει ο Μπας Γιάκομπς, καθηγητής Οικονομίας και Δημοσίων Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο Έρασμος του Ρότερνταμ.
«Καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, έχει ανάγκη από την στήριξη του PVV», προσθέτει επίσης η Μπλέμερ, τονίζοντας «δεν είναι έξυπνο να κάνεις τον συνεταίρο σου να δυσανασχετεί».
Άλλοι αναλυτές προειδοποιούν εναντίον της «σκληρής στάσης» που τηρεί η κυβέρνηση. «Στην Ολλανδία έχουμε συχνά την εντύπωση πως οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτε, πως είναι οκνηροί. Όμως είναι κι εκείνοι άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους, όπως και στην Ολλανδία, και είναι πολλοί εκείνοι που έχασαν πολλά χρήματα εξαιτίας της ελληνικής κρίσης», τονίζει ο οικονομολόγος στον τραπεζικό-ασφαλιστικό όμιλο ING Μάρτιν βαν Βλιτ.
Η Ολλανδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Φιλανδία, αποτελούν τον κύριο πυρήνα της «σκληρής στάσης» απέναντι στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γιαν Κις ντε Γέγκερ να ζητεί αυστηρές εγγυήσεις από την Αθήνα για την αποδέσμευση των εκάστοτε δανειακών δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger