Ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στον πλανήτη μας είναι το νερό και η παγκόσμια κοινωνία προσπαθεί να το προστατεύσει ποιοτικά και ποσοτικά. Στη Θεσσαλία όμως έχουμε το τραγελαφικό γεγονός να μην μας φθάνει το καλοκαίρι και το χειμώνα να μην έχουμε τι να το κάνουμε. Στην προσπάθεια να μειώσουμε αυτή τη διαφορά στην εποχική ζήτηση αλλά και για την προστασία του ξεκίνησε το μεγαλόπνοο έργο της Κάρλας. Ορισμένοι ευελπιστούν, ότι ανάμεσα σε αναχώματα, θα αποκατασταθεί μέρος τις παλιάς λίμνης. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις το 65 – 70 % του έργου έχει ολοκληρωθεί και οι ολοκληρωθείσες εργολαβίες είναι “Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα”, “Κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον π. Πηνειό” και “Καθαρισμός 7Τ – 2Τ και συμπληρωματικά έργα επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας”. Μέχρι τώρα έχει απορροφήσει το έργο 170 εκατομμύρια ευρώ.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων από τις Πολιτικές Κινήσεις Μαγνησίας και Λαρίσης επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή του έργου. Κατά την επίσκεψη καταγράφηκαν τα παρακάτω γεγονότα :
Στο δρόμο που οδηγεί προς το Καλαμάκι και ανάμεσα στους δύο ταμιευτήρες στο σημείο που είναι η γέφυρα υπήρχε πρόχειρο χωμάτινο φράγμα μέσα στο κανάλι το οποίο οδηγεί το νερό προς την Κάρλα. Το χωμάτινο φράγμα ήταν σπασμένο γιατί κινδύνευαν από πλημμύρα ο δρόμος, η γέφυρα και τα χωράφια, αν και τμήμα χωραφιών ήταν πλημμυρισμένα.
Στο χωριό Κάτω Καλαμάκι και στο συλλεκτήρα Σ3 το ανάχωμα του συλλεκτήρα είχε σπάσει προφανώς με μηχάνημα για να γλιτώσουν τα σπίτια του χωριού από το νερό, που δεν αφήνει να φύγει η συλλεκτήρας Σ3 που θα μεταφέρει το νερό στην Κάρλα. Το νερό δημιουργεί προβλήματα στο χωριό Κάτω Καλαμάκι αν πρόσφατα έγινε μικρή σήραγγα που μεταφέρει το νερό κάτω από την Σ3. Η σήραγγα αυτή έχει γίνει πρόχειρα με πολλά προβλήματα και χωρίς να έχει γίνει σωστά η συμπίεση του χώματος στο ανάχωμα της Σ3. Κάτω από την Σ3 υπάρχουν χωράφια τα οποία ήταν ακόμη πλημμυρισμένα.
Στη διαδρομή από το Καλαμάκι προς τα Κανάλια τα αναχώματα του ταμιευτήρα της Κάρλας και της Σ3 εγκλωβίζουν τα νερά με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει πολλοί στάβλοι.
Τη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού των Καναλίων και του ταμιευτήρα της Κάρλας έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα γιατί δεν βρίσκουν διέξοδο τα νερά του Κερασιώτη και των ρεμάτων που έρχονται από τα ορεινά. Επίσης το αντλιοστάσιο λόγω καταστροφών που έχουν γίνει δεν λειτουργία για να μεταφέρει τουλάχιστον τα νερά με άντληση στη Κάρλα.
Τελειώνοντας στην είσοδο της τάφρου από όπου θα έρχεται δια βαρύτητας το νερό από τον Πηνειό δεν υπάρχει σταγόνα νερού, που να έρχεται από εκεί.
Από τα προηγούμενα βλέπουμε ότι ένα έργο για το οποίο ο ελληνικός λαός έδωσε εκατομμύρια αντί να λύσει προβλήματα μέχρι τώρα δημιουργεί προβλήματα. Αντί να γεμίζει νερό ο ταμιευτήρας πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές. Το νερό έρχεται μέχρι τώρα με πολλαπλές αντλήσεις χωρίς να γεμίζει ο ταμιευτήρας. Η εγκατάσταση της βλάστησης και των δασών γύρω από την Κάρλα, αν και έχουν γίνει πολλές φυτεύσεις έχουν πολύ μικρή επιτυχία. Σημαντικές ποσότητες του νερού φεύγουν προς τον Παγασητικό κόλπο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η Θεσσαλία υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας μακροχρόνια λανθασμένης και εχθρικής προς τους πολίτες και το περιβάλλον υδατικής πολιτικής. Είναι πλέον παγκόσμια αποδεκτό ότι η διαχείριση των νερών θα πρέπει να γίνεται κάτω από ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης με στόχο τη βιωσιμότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κοινωνίες. Η πλήρης ανάκαμψη του υδατικού δυναμικού προϋποθέτει συνδυασμό μέτρων με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς απαιτεί και ισχυρή πολιτική βούληση, για να καμφθούν τα όποια συμφέροντα εμποδίζουν την αναβάθμιση της περιοχής.
Για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναγνωριστεί επιτέλους η λεκάνη απορροής της Κάρλας ως ανεξάρτητη ενότητα έκτασης 1162 km2, έστω ως διακριτό «σύστημα υδάτων» όπως μεταφράζεται ο όρος «water body» της οδηγίας πλαίσιο 2000/60 για τα νερά. Τη συνολική διαχείριση αυτής της ενότητας θα πρέπει να αναλάβει ένας φορέας ο οποίος θα συντονίζει όλους τους υπόλοιπους που έχουν αναλάβει τη κατασκευή των έργων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στους οικισμούς και τις αγροτικές εκτάσεις καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο φυσικό περιβάλλον. Η διαχείριση των υδάτων πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα προωθούν ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες συμβατές με την αξία της περιοχής σε όλη της την έκταση. Σε επόμενο στάδιο, το οποίο πρέπει να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής της Κάρλας όπου θα συμμετέχουν όλοι οι χρήστες του νερού και οι φορείς κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ο φορέας διαχείρισης των υδάτων της Κάρλας θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον φορέα διαχείρισης των υδάτων της Λεκάνης απορροής του Πηνειού που υπάρχει ανάγκη να γίνει στο μέλλον.
ΠΚ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ | ΠΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου