Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ανεπαρκής χρηματοδότηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Κοινό αίτημα για αύξηση των κεντρικών πόρων καταθέτουν οι Δήμαρχοι
Θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, τον καθορισμό, την διατήρηση και στελέχωση των υπηρεσιών των νησιωτικών Δήμων και την αύξηση των πόρων που διατίθενται από την πολιτεία, θέτουν από κοινού οι δήμαρχοι των τριών νησιών. Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν ευρέως στην διάρκεια του πρόσφατου συνέδριου της ΚΕΔΕ, όπου τέθηκαν στο προσκήνιο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι, συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Βορείων Σποράδων. Μεταξύ των εισηγητών του συνεδρίου ήταν ο δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος έθεσε, κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους Σκιάθου κ. Πλωμαρίτη και Σκοπέλου κ. Μιχελή, τα κοινά προβλήματα, αλλά και ζητήματα που ταλανίζουν τα τρία νησιά.
Ένα από τα χρόνια αιτήματα των νησιών είναι, συγκεκριμένα, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ισχύουν οι ίδιες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τις αντίστοιχες χερσαίες διαδρομές. «Πληρώνουμε πολύ ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με το κόστος των αντίστοιχων χερσαίων διαδρομών και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου» σχολιάζει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης.
Παράλληλα, κατατέθηκε ως πρόταση στην ΚΕΔΕ, να θεσμοθετηθεί για τους μικρούς Δήμους το ελάχιστο των υπηρεσιών που πρέπει να διαθέτουν και να στελεχωθούν. «Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των μίνιμουμ υπηρεσιών συνεπάγεται αυτόματα την στελέχωσή τους» επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου και προσθέτει «πρέπει να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί Δήμοι από τους περιορισμούς των προσλήψεων που θέτει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, να οριστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που πρέπει να έχουμε, να θεσμοθετηθούν και να στελεχωθούν, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες μας».
Το τρίτο αίτημα που έθεσαν από κοινού οι τρεις δήμαρχοι δια στόματος του κ. Βαφίνη, αφορά στην αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δίνονται με κριτήριο τον μόνιμο πληθυσμό. Όπως υπογραμμίστηκε μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ είναι άνισος, διότι στους τουριστικούς Δήμους, πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός κατά την θερινή περίοδο και ως εκ τούτου πρέπει να οριστεί ένας μέσος όρος του πληθυσμού, συνυπολογίζοντας και τους τουρίστες, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης.
Επίσης προτάθηκε να επανέλθει στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο έχει μειωθεί στο 0,05%. Οι τρείς δήμαρχοι τονίζουν ότι «ήταν ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τον κάθε Δήμο, το οποίο πρέπει σταδιακά να επανέλθει». Τέλος, ο κ. Βαφίνης υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των υφιστάμενων υπηρεσιών στους νησιωτικούς Δήμους, όπως ΙΚΑ, ΔΟΥ, Τελωνείο κ.λ.π., αντί της κατάργησής τους, «προκειμένου να στελεχωθούν και να εξυπηρετούν το κοινό» σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου.
Αυτόνομη λειτουργία
Την πεποίθηση ότι πρέπει να τελειώσει πλέον η εξάρτηση των Δήμων από την κεντρική διοίκηση εξέφρασε, εξάλλου, ο δήμαρχος Σκοπέλου στην διάρκεια του ίδιου συνεδρίου. Στην παρέμβασή του, ο κ. Μιχελής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε άμεσα την εφαρμογή και στην Ελλάδα όσων προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Δεν έχει νόημα, προσθέτει ο ίδιος, να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης». Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχελής προτείνει « να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό». Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κατέθεσε, τέλος, πρόταση για την συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία «θα ασχοληθεί με το θέμα και θα διαπραγματευθεί με την κεντρική διοίκηση την οριστική αποδέσμευση των δήμων από την κυριαρχία της».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger