Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πολυνομοσχέδιο για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων

Πολυνομοσχέδιο για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων Πολυνομοσχέδιο για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων Φωτογραφία αρχείου
Την κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου με ειδικές διατάξεις για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, για την γρηγορότερη εκδίκαση των υποθέσεων θα παραχωρηθούν «αυξημένες αρμοδιότητες στα μονομελή Πρωτοδικεία και στα μονομελή Εφετεία» χαρακτηρίζοντας ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς πρότεινε να υπάρχει χρονικό όριο πέντε μηνών στα διοικητικά δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις, κάτι το οποίο, όμως, ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι δεν είναι εφικτό.


Όπως ανέφερε συγκεκριμένα με τον νέο νόμο: Αυξάνεται η αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων και των Μονομελών Εφετείων προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων και ιδιαίτερα των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια με αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος. «Οι μονομελείς συνθέσεις είναι πολύ πιο εύκολο και γρηγορότερο να βγάζουν αποφάσεις» τόνισε. Και στη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου αυξάνεται προκειμένου να περιλαμβάνει και περισσότερα δημόσια έσοδα.
Ενισχύεται ο θεσμός της πρότυπης δίκης κάτι που θα έχει ως συνέπεια να αλλάξει άρδην το τοπίο. Ειδικότερα προβλέπεται αντικατάσταση των δικαστηρίων με συμβούλια κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες υποθέσεις θα λύνονται με βάση μια απόφαση του ΣτΕ.
Προωθείται η επιτάχυνση τόσο ενώπιον του ΣτΕ όσο και ενώπιον των διοικητικών Πρωτοδικείων με την πρόβλεψη μιας δικλείδας αν η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου.
Ο κ. Πεταλωτής κατέληξε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα γίνει σε ενάμιση χρόνο εκκαθάριση όλων των φορολογικών και των τελωνειακών υποθέσεων ενώ σε μερικά διοικητικά εφετεία (πχ. Πατρών και Κομοτηνής) οι υποθέσεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στο 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger