Φουντώνει το σκληρό παζάρι, λοιπόν, για το «κούρεμα» με στόχο να απαλλαγεί η Ελλάδα από χρέος τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κλειδί αποτελεί η διαμόρφωση των επιτοκίων καθώς, όσο πιο χαμηλά είναι στην ανταλλαγή των ομολόγων, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η ανάσα που θα πάρει η χώρα μας. Ωστόσο οι τραπεζίτες, όμως, βάζουν και εκείνοι τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».
Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας Ελλάδα και ιδιώτες, με τη συνδρομή των δανειστών μας, προσπαθούν να βρουν τη «χρυσή τομή» στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ.
Από αυτά
- 5 δισ. ευρώ κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες
- 23 δισ. ευρώ ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία
- 50 δισ. ευρώ ελληνικές τράπεζες
- ενώ ομόλογα αξίας
- 55 δισ. ευρώ κατέχουν η ΕΚΤ κι άλλες κεντρικές τράπεζες τα οποία όμως δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της ανταλλαγής.
«Κλειδί» το επιτόκιο των νέων ομολόγων και κατά συνέπεια οι απώλειες των ομολογιούχων. Όσο πιο χαμηλό είναι τόσο λιγότερα χρήματα για τόκους θα καταβάλει Ελλάδα ενώ μεγαλώνει η ζημιά για τους ομολογιούχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με :
- κούρεμα 50% και επιτόκιο στο 3,5% η συνολική ζημιά για τους ιδιώτες ανέρχεται στο 70%
- αν το επιτόκιο κλείσει στο 4% τότε το πραγματικό κούρεμα για τους ιδιώτες φτάνει στο 68%
Γερμανία και ΔΝΤ πάντως πιέζουν τους ιδιώτες για χαμηλά επιτόκια, ώστε να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το Reuters, ελληνικά ομόλογα φέρονται να έχουν αποκτήσει και hedge funds όπως York Capital, Greylock Capital Management, Marathon Asset Management και Vega Asset Management.
Ακόμα κι αν η συμφωνία πάρει «σάρκα και οστά» τότε το ενδιαφέρον θα στραφεί στο ποσοστό συμμετοχής καθώς αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι του παζλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου