Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Προβλέψεις για μεγάλο σεισμό



Ένας μεγάλος σεισμός είναι πολύ πιο πιθανό να σημειωθεί στην Ιαπωνία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.500 ανθρώπων, την ίδια στιγμή που μαζί με τους αγνοούμενους ο συνολικός αριθμός φθάνει τους 23.000 ανθρώπους.

«Υπάρχουν 70% πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο νότιο τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογραμμίζει σε δική της μελέτη πως σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας ρίχερ με επίκεντρο την περιοχή του Τόκιο είναι πιθανό να σημειωθεί μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίας και θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο μέχρι και 11.000 ανθρώπων.

«Οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο», τόνισε ο Σινίτσι Σακάι συνεργάτης καθηγητής του ινστιτούτου.
«Η κυβέρνηση, οι άνθρωποι και οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό», πρόσθεσε.

Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών είχε πλήξει την πόλη Κόμπε της κεντρικής Ιαπωνίας το 1995 προκαλώντας το θάνατο περίπου 6.500 ανθρώπων και ζημιές 100 δισ. δολαρίων. Το 1923, ο Μεγάλος Σεισμός του Κάντο, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε μέγεθος 7,9 βαθμούς, προκαλώντας τον θάνατο 140.000 ανθρώπων στην περιοχή του Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger