Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Εκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι της Συλλογής «Μουσικά Όργανα του Κόσμου»


untitled-2

Από την εποχή των σπηλαίων ο άνθρωπος χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους για να παράγει ήχο ρυθμικό, «μουσική» που συνόδευε τις τελετές του. Πρώτα ήταν τα βότσαλα που τα χτυπούσε μεταξύ τους, τα πρώτα κρουστά, μετά οστά πουλιών και ζώων για να κατασκευάσουν τα πρώτα φλάουτα και τις πρώτες ξύστρες.
Όσο ο άνθρωπος εκπολιτίζονταν παράλληλα µε όλες τις άλλες τέχνες εξελίχτηκε και η μουσική και για να την παράγει δημιούργησε όλο και πιο σύνθετα και πιο τελειοποιημένα µουσικά όργανα. Από την χορδή του τόξου στην άρπα και από τον ασκό στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο.
afisaΗ µουσική κωδικοποιήθηκε, εξελίχθηκε, ταξίδεψε και μαζί της τα μουσικά όργανα. Κάθε λαός, κάθε πολιτισμός από τον πιο πρωτόγονο μέχρι τον πιο εκλεπτυσμένο είχε δικά του μουσικά όργανα, την δική του μουσική.
Με τις μετακινήσεις, τις µεταναστεύσεις και τις κατακτήσεις τα μουσικά όργανα εξαπλώθηκαν, υιοθετήθηκαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του κάθε λαού. Άλλα επιβίωσαν και άλλα ξεχάστηκαν. Το κλαρίνο Clarinette αντικατέστησε τον ζουρνά σε ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής ελληνικής µουσικής. Ο ίδιος ρυθμός, το ίδιο τραγούδι, αλλά τόσο διαφορετικό.
          Στη Σκιάθο έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου, τη  Συλλογή «Μουσικά Όργανα του Κόσμου» της οικογένειας  Μοnnίer-Δεληγιάννη. Η μεγάλη ιστορία που έχει να αφηγηθεί η Συλλογή ξεκινά  το 1972 στην Ελβετία, όταν ο Zack, ένας συμφοιτητής της κ. Δεληγιάννη Άννας και του κ. Claude Monnier, τους ζήτησε να βρουν για λογαριασμό του ένα σαντούρι. Με αφορμή αυτήν την αναζήτηση,  συνειδητοποίησαν πως τα λαϊκά μουσικά όργανα  εξαλείφονται και αντικαθίστανται από τα κλασσικά. Μπήκε έτσι μέσα τους το ‘μικρόβιο’ του συλλέκτη. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της οικογενείας, που τους έπετρε;ςερτψαν νά ταξίδέψουν σε πολλές χώρες του κόσμου έχοντας σήμερα συγκεντρώσει πάνω από 1200 μουσικά όργανα από 82 χώρες των πέντε ηπείρων. Η συλλογή ήρθε στην Ελλάδα το 2005, μέχρι τότε παρέμενε στην Ελβετία όπου ήταν η βάση της οικογένειας, για τρία χρόνια  φιλοξενήθηκε  στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Σκιάθου.
  Θαυμάστε αυτή τη μοναδική Συλλογή, από μουσικά όργανα, μια κιβωτός που μαρτυρεί τον πολιτισμό των χωρών και των ανθρώπων, με σημείο αναφοράς   την μουσική ως ένα κοινό τους χαρακτηριστικό που τους συνοδεύει στις προσευχές, τις χαρές και τις λύπες τους.


 
Ώρες λειτουργίας  έκθεσης «Μουσικά Όργανα του Κόσμου»                
10:00-14:00 και 18:00-21:30

Είσοδος : 2


11

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger