Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Αξιοθέατα της Σκοπέλου - Τι Αξίζει να δείτε


Μ Ο Υ Σ Ε Ι Α
Μουσείο της Ιστορίας της Σκοπέλου
Το σπίτι μουσείο του συγγραφέα Παύλου Νιρβάνα, γνωστού για πολλά έργα του ένα εκ των οποίων «Μαρία η Πενταγιώτισσα», αγοράστηκε το 1998 από το Δήμο Σκοπέλου και αποτελεί εκθετήριο της ιστορίας της Σκοπέλου.  Είναι χτισμένο στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, δίπλα από την εκκλησία των τριών Ιεραρχών και είναι λιθόκτιστο στο μεγαλύτερο μέρος του.
Το Λαογραφικό Μουσείο - Συνοικία του Φραγκομαχαλά
Στο Λαογραφικό μουσείο παρουσιάζεται αναπαράσταση ενός σπιτιού της Σκοπέλου. Περιλαμβάνει οικιακό εξοπλισμό, αντικείμενα  και εργαλεία. Επίσης θα δείτε μια συλλογή τοπικών ενδυμασιών και σπάνια βιβλία και κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.
Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Α    Μ Ν Η Μ Ε Ι Α
Το Ασκληπιείο
Τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού (4ος αι πχ)  που συγκαταλέγεται στα σημαντικά Ιερά της Αρχαίας πόλης της Πεπαρήθου και βρίσκεται στη θέση Αμπελική στη νότιο – ανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου.  Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εδώ αποκαλύπτουν σταδιακά λείψανα οικοδομημάτων, αγάλματα, επιγραφές των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων
Το κάστρο
Πέρασαν πολλοί κατακτητές από το κάστρο αυτό που ακολουθεί την πορεία του αρχαίου τείχους. Οι Βυζαντινοί αντικατέστησαν τον πανάρχαιο οχυρωματικό περίβολο  που επισκευάστηκε από τους Ενετούς. Το βρίσκουμε στο υψηλότερο σημείο της πόλης βόρεια και ανατολικά αρκετά κοντα στο ναό του Ευαγγελισμού.

Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α    
Φάρος ύψους 60 μ στον κάβο Γουρούνι
Αξίζει να επισκεφτείτε τον καλοδιατηρημένο παμπάλαιο φάρο ύψους 60 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας που βρίσκεται στην μύτη του νησιού, στον κάβο Γουρούνι. Μέχρι το 1828 λειτουργούσε με θρυαλλίδα, το 1928 άρχισε να λειτουργεί με πετρέλαιο και από το 1989 λειτουργεί αυτόνομα με ηλεκτρικό ρεύμα και μπαταρίες.
Τα  Σεντούκια
Είναι αρχαίοι λαξευτοί στο βράχο τάφοι, που σύμφωνα με την παράδοση κρύβουν πολλά μυστικά αν και είναι συλημένοι από τον προηγούμενο αιώνα. Κάντε τον απογευματινό σας περίπατο εκεί και χαρείτε την καταπληκτική θέα των γύρω νησιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger