1) Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή να ξαναρχίσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία αφού το Μινσκ αποπλήρωσε το χρέος του προς τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.Η ελλάδα "έχει κρίση" , όμως η Λευκορωσία δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα. Κομμουνιστικές business στο Σουδάν.
«Δεδομένου ότι το Μινσκ εκπλήρωσε τις οικονομικές υποχρεώσεις του ο πρόεδρος έδωσε εντολή να ξαναρχίσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες», είπε η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ, Νατάλαι Τιμάκοβα.
Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρεία εισαγωγής-εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Inter RAO διευκρίνισε ότι οι παραδόσεις έχουν ξαναρχίσει.
Μία σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας είναι ανακοινώσει νωρίτερα ότι η χώρα αποπλήρωσε το χρέος της προς τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει από το 1994, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα στην οποία μετέχουν έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες -μεταξύ αυτών και η Ρωσία- έχει χορηγήσει δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λευκορωσία. Η πρώτη δόση, ύψους 800 εκατομμυρίων, εκταμιεύτηκε στις 21 Ιουνίου. Όμως σε αντάλλαγμα η Μόσχα έχει θέσει ως όρο στο Μινσκ να ξεκινήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Λευκορωσία έχει λάβει δάνειος ενός δισ. δολαρίων και από την Κίνα ενώ έχει απευθυνθεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο που ενδέχεται να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια.
2) Η Κίνα έπαιξε ένα «χρήσιμο» ρόλο, ενθαρρύνοντας το Σουδάν να προχωρήσει στη συμφιλίωση με το νότο της χώρας, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Σουδάν Πρίνστον Λάιμαν, υποδηλώνοντας ότι η βοήθεια του Πεκίνου εξακολουθεί να υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα.
Ο Λάιμαν προέβη στις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την οποία έγινε αναφορά στην επίμαχη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ-Μπεσίρ.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό του Μπεσίρ, σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για γενοκτονία από το Διεθνής Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, υπογράμμισε τη χρησιμότητα του μηνύματος που απηύθυνε το Πεκίνο στον πρόεδρο Μπεσίρ για το νότο της χώρας του που ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.
«Όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το μήνυμα στον πρόεδρο Μπεσίρ ήταν “ακούστε, πρέπει να επιλύσετε το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας CPA”», εξήγησε ο Αμερικανός απεσταλμένος αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που ορίζει τα στάδια της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.
«Θέλουμε να δούμε την ειρήνη να επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. Θα είμαστε μαζί σας και θα είμαστε μαζί με το Νότο», πρόσθεσε ο Λάιμαν αναφερόμενος στο μήνυμα του Πεκίνου προς τον Σουδανό πρόεδρο. «Είναι ένα ορθό μήνυμα, ένα χρήσιμο μήνυμα», τόνισε.
Ο Λάιμαν πρόσθεσε ότι η στάση της Κίνας πιθανώς υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς το Πεκίνο παραμένει ο πρώτος αγοραστής του πετρελαίου του Σουδάν. Οι Κινέζοι «ξέρουν ότι το πετρέλαιο βρίσκεται στις δύο πλευρές του συνόρου. Σπεύδουν να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ετοιμάσουν σχέδια με το Νότο», είπε ο Πρίνστον Λάιμαν.
Όσον αφορά την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, ο Λάιμαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η ημερομηνία της 9ης Ιουλίου «θα τερματίσει δεκαετίες εμφυλίου πολέμου μεταξύ βορρά και νότου», υπενθυμίζοντας ότι κυβέρνηση του Χαρτούμ είχε ανακοινώσει ότι «θα είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία» του νέου κράτους.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1315902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου