Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αυξήθηκαν 35% οι «πέτσινες» επιταγές (ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ?)

Αυξήθηκαν 35% οι «πέτσινες» επιταγές
Παρά την φειδώ με την οποία οι τράπεζες εγκρίνουν πλέον μπλοκ επιταγών στους πελάτες τους και παρά την ανοχή των συναλλασσομένων επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην σφραγίζουν οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους με ευκολία, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 35%.
Το πρόβλημα πλέον είναι έντονο και στο Βόλο, ενώ πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ ανήλθαν στα 920 εκατ. ευρώ έναντι 731 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2010. Μόνο το μήνα Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τις 15.205 και είχαν αξία 164,91 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε αξία κατά 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Μεγάλη είναι εξάλλου η αύξηση στις διαταγές πληρωμής στο Βόλο, τόσο για επιταγές, όσο και ακόμη για ενοίκια επιχειρήσεων και καταστημάτων. Καθημερινά στο Πρωτοδικείο Βόλου κατατίθενται δεκάδες διαταγές πληρωμής κυρίως από Τράπεζες και δευτερευόντως από ιδιώτες για οφειλέτες που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες και εμπορικές επιχειρήσεις.
Η έξαρση του φαινομένου αποδίδεται καθαρά στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφού τα στοιχεία για την τελευταία διετία επιβεβαιώνουν ότι ακόμη και οι πλέον εύρωστες επιχειρήσεις παρουσιάζουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο το Επιμελητήριο Μαγνησίας, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Μαγνησίας, έχουν επανειλημμένως ζητήσει να υπάρχει ανοχή και να εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Βασικό αίτημα να μην καταχωρούνται οι επιχειρήσεις στη λίστα του «Τειρεσία» για μία ακάλυπτη επιταγή, αλλά να δίνεται παράταση χρόνου ώστε οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους να ορθοποδήσουν.
Μαυρίζονται στον Τειρεσία…
Ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και πλειοψηφών σύμβουλο της Μαγνησιακής Πίστης στο νέο διοικητικό συμβούλιο, Στάθης Πλαστάρας που ρωτήθηκε από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» επιβεβαίωσε το πρόβλημα αλλά και τον μόνιμο πλέον βραχνά των επαγγελματιών, που δεν είναι άλλος από τις καθημερινές συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα.
Ο Τειρεσίας έχει γίνει «φόβος και τρόμος», καθώς οι ακάλυπτες επιταγές είναι ο πρώτος και κυριότερος λόγος για το «μουτζούρωμα» μίας επιχείρησης.
«Αναγκαζόμαστε πλέον να κάνουμε παραγγελίες πρώτων υλών και διαφόρων εμπορευμάτων με το σταγονόμετρο, υπογραμμίζει ο κ. Πλαστάρας, και μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις μας.
Είναι δύσκολο, συμπληρώνει ο ίδιος, να ρισκάρει ο κάθε επαγγελματίας να “μαυριστεί” στον Τειρεσία, διότι μετά δεν θα μπορεί ουσιαστικά να κινηθεί οικονομικά και δεν του χορηγείται μπλοκ επιταγών για μία πενταετία».
Η πιστοληπτική ικανότητα των περισσοτέρων έχει ήδη πληγεί, και αυτό ο κ. Πλαστάρας το αποδίδει αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στους τραπεζικούς όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι και αρκετές φορές αποδεικνύονται επώδυνοι για τους ενδιαφερόμενους.
H μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών επιβεβαιώνει το οικονομικό «στέγνωμα» που πλήττει την τοπική αγορά και το γεγονός ότι δεν έχει στηριχθεί με ρευστό η τοπική οικονομία, αν και τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν ότι πλέον «θα σταθούν όρθιοι όσοι έστω και με δυσκολία μπορούν τελικά να επιβιώσουν».
Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια, που από 30 ημερών κάποτε, οι επιταγές έχουν φτάσει σήμερα να είναι ακόμη και 12μηνες- με μέση διάρκεια τους επτά μήνες.
Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης υπογραμμίζει ο κ. Πλαστάρας. Οι επαγγελματίες πλέον βρίσκουν «απάγκιο» στην Μαγνησιαική Συνεταιριστική Πίστη προκειμένου να προεξοφλήσουν επιταγές τους, αφού οι τράπεζες είναι πιο αυστηρές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η Μαγνησιακή Πίστη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε όλες τις αιτήσεις αφού δεν έχει το ανάλογο ρευστό.
Οι επαγγελματίες έχουν πολλές φορές ζητήσει την αναδιάρθρωση του «Τειρεσία», ώστε το όλο σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο απέναντι στους μικροοφειλέτες, που απλά καθυστερούν για ένα διάστημα τις εξοφλήσεις και αυστηρότερος απέναντι στους επιτήδειους, όμως η πρόταση παραμένει προς διερεύνηση.
Να ζεσταθεί με ρευστό η αγορά
Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση και η συμπεριφορά των τραπεζών, τότε μέχρι τέλος του 2011 θα έχουμε εκατοντάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις» εκτιμά ο κ. Πλαστάρας, προτείνοντας παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τα επιτόκια, πάγωμα δόσεων δανείων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ που έχει καθυστερήσει ανεπανόρθωτα σε συνδυασμό με τους πόρους που είναι πλέον πετσοκομμένοι.
Αυτά τα χρήματα μπορούν να δοθούν στους μικρομεσαίους για να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε από τα πολλά χρέη του Δημοσίου που οφείλει δισεκατομμύρια από διάφορα έργα που έχουν γίνει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το οικονομικό αδιέξοδο μεγάλη ευθύνη υπάρχει στα μεγάλα «φέσια’ του Δημοσίου και των ΟΤΑ που ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες.
Ελλείψει πόρων οι ΟΤΑ καθυστερούν ακόμη και πέντε και πλέον χρόνια την αποπληρωμή προμηθειών και έργων, με αποτέλεσμα πολλές φορές, όταν η διεκδίκηση των οφειλών παίρνει τη δικαστική οδό, οι επιχειρήσεις χάνουν τα χρήματά τους εξαιτίας του νομικού πλαισίου, που όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι δεν τους προστατεύει.
Την ίδια ώρα όμως οι επαγγελματίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί οικονομικά με την καταβολή του Φ.Π.Α, του ΙΚΑ, αλλά και του προσωπικού που απασχολούν.
Όλη αυτή βέβαια η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα προβλήματα των ΜΜΕ, μετατρέποντας το όλο σκηνικό σε εφιάλτη για τις 17.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Mαγνησίας.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger