Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Καταγγέλλουν οι οδοντίατροι της Μαγνησίας






Τι θα αλλάξει αν απελευθερωθεί το επάγγελμα

Μετά την ψήφιση του Ν 3919/2011 περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων έχει εγερθεί ζήτημα για την εμπλοκή του οδοντιατρικού επαγγέλματος στις διατάξεις του.

Οι οδοντιατρικές επαγγελματικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι το οδοντιατρικό επάγγελμα είναι ήδη «ανοιχτό» αφού όποιος θέλει (κάτοχος πτυχίου οδοντιατρικής σχολής) εγκαθίσταται όπου θέλει, συνεταιρίζεται όπως θέλει και αμείβεται όπως θέλει.


Οι κάποιες περιοριστικές ρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί εκ μέρους της Πολιτείας για τον έλεγχο του επαγγέλματος προς όφελος των καταναλωτών πολιτών.

Οι κανόνες του ανταγωνισμού είναι σε πλήρη ισχύ. Εν τούτοις, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται σε συγκεκριμένες διατάξεις άσκησης του επαγγέλματος που θάπρεπε να αλλάξουν.

Από την πλευρά των επαγγελματικών οργανώσεων υπάρχει η εκτίμηση ότι οι κατά καιρούς δημοσιοποιούμενες και πιθανολογούμενες αλλαγές είναι καταστροφικές για την υπάρχουσα δομή συγκρότησης και άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, προϊόν μιας κοινωνικής συναίνεσης, ισορροπιών της αγοράς και συν-αντίληψης που διαμορφώθηκε σε μια πορεία 90 περίπου ετών.

Πέραν των κοινωνικών και επαγγελματικών επιπτώσεων στους οδοντιάτρους (υπαλληλοποίηση, μείωση των αμοιβών τους, ανεργία κλπ) οι αλλαγές του Νόμου τελικά θα υποβιβάσουν την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στον ασθενή και θα οδηγήσουν την οδοντιατρική στα λίγα επενδυτικά μονοπώλια που θα στρεβλώσουν τον υγιή ανταγωνισμό αγγίζοντας άμεσα και καθοριστικά το δημόσιο συμφέρον.


Ο Σύλλογος Οδοντιάτρων Ν. Μαγνησίας, σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Μαργαρίτης και η Γ. Γραμματέας Κατερίνα Κλάρα αναφέρουν ότι «Οι οδοντίατροι της Μαγνησίας προβαίνουν σ' αυτή την καταγγελία θέλοντας να κάνουν γνωστό στον κόσμο πως οι όποιες αντιδράσεις και αντιρρήσεις στην πλήρη απελευθέρωση του Οδοντιατρικού επαγγέλματος δεν είναι συντεχνιακές.


Το επάγγελμα του οδοντιάτρου είναι ανοικτό και όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των ασθενών.
Η πλήρης απελευθέρωση που μπορεί να περάσει στα χέρια εμπόρων υγείας θα έχουν σκοπό το κέρδος και όχι την υψηλού επιπέδου παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Ας απαντήσουν οι ιθύνοντες στα παρακάτω ερωτήματα:
Πρόκειται να μειωθεί η ανεργία; , να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα; , θα βελτιωθεί το επίπεδο παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών;

Ποιοί είναι τέλος πάντων οι λόγοι που τους οδηγούν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις;


Αν μας δώσουν πειστικές απαντήσεις , τότε να βοηθήσουμε κι εμείς σαν κλάδος σε αυτή την κατεύθυνση.
Είναι προτιμότερο να αναγνωριστεί από την αρχή η λανθασμένη κατεύθυνση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, παρά να προσπαθούν εκ των υστέρων να διορθώσουν όποια λάθη γίνουν. Άλλωστε και λόγω της φύσης του επαγγέλματος είμαστε υπέρ του “ καλλίτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger