Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ


Το Μνημόνιο κλείνει 107 νοσοκομειακά κρεβάτια στη Θεσσαλία


 
Απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιταγές του μνημονίου, για περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, είναι η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ που αφορά και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρόταση, βασιζόμενη σε έναν αμφισβητήσιμο μέσο όρο νοσηλείας, προβλέπει μείωση κρεβατιών και μετακινήσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός για την πραγματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής είτε με ανάπτυξη νέων τριτοβάθμιων κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είτε με ενίσχυση κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ στην πραγματικότητα δεν ενισχύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως μοναδική επιλογή για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με παράλληλα οικονομικά οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, για τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, προβλέπει τη μείωση 107 κρεβατιών συνολικά, 66 λιγότερες θέσεις γιατρών (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για μετακινήσεις), συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και κοινό διοικητή σε Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο θα διαθέτει μόνο αναπληρωτή διοικητή. Θέσεις διοικητή και αναπληρωτή διοικητή προβλέπεται για το ΓΝ Βόλου, ενώ για τα ΓΝ Τρικάλων και Καρδίτσας προβλέπεται μόνο (ξεχωριστή) θέση διοικητή.
Η πρόταση του υπουργείου εστιάζει στον περιορισμό των δαπανών, μειώνοντας τον αριθμό των κρεβατιών στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για παράδειγμα, από το 1999 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα (12 χρόνια μετά) κρατά «κλειστά» 142 κρεβάτια (!) λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Από τα 708 κρεβάτια κλινικών και μονάδων που προβλέπει ο οργανισμός του ΠΝΛ σήμερα λειτουργούν τα 566. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων γενικότερα λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι το ΠΝΛ καλύπτει στις εφημερίες του και νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Υγείας αντί να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό και να αναπτυχθούν κλινικές, όπως η Ογκολογική κ.λπ., ή να αναπτυχθούν νέες τριτοβάθμιες, προχωρά σε μείωση του αριθμού των κρεβατιών.
Η πρόταση του υπουργείου – και στην περίπτωση της 5ης ΥΠΕ - λαμβάνει υπόψη της γενικούς μέσους όρους χωρίς να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες περιοχών, νοσοκομείων και κλινικών, οδηγούμενη προφανώς σε λανθασμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα εξετάζει (κρίνει ποσοτικά) το συνολικό παραγόμενο έργο αφού στον αριθμό των κλινών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προσθέτει και τον αριθμό των κλινών του ΓΝ – ΚΥ Καρύστου το οποίο επίσης υπάγεται στο δυναμικό της 5ης ΥΠΕ που ως γνωστόν, εκτός της Θεσσαλίας περιλαμβάνει και τη Στερεά Ελλάδα.
Το υπουργείο Υγείας, διατηρεί στα ίδια επίπεδα τον αριθμό των κλινών στο ΠΝΛ (μετρώντας τις 566 ανεπτυγμένες και όχι τις 708 οργανικές), μειώνει κατά 27 τα κρεβάτια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (από 269 σε 242 όταν ανέρχονται στις 405 οι οργανικές), μειώνει κατά 16 τα κρεβάτια του ΓΝ Βόλου (από 346 σε 330), μειώνει κατά 43 τα κρεβάτια του ΓΝ Τρικάλων (από 303 σε 260) και τέλος, μειώνει κατά 21 τα κρεβάτια του ΓΝ Καρδίτσας (από 241 σε 220). Σε μια εποχή, να επαναληφθεί, όπου λόγω της διογκούμενης οικονομικής κρίσης καταγράφεται αύξηση της κίνησης των πολιτών προς το δημόσιο ΕΣΥ.
ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Στόχος, σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Υγείας «είναι οι κλινικές κατά μέσο όρο να πλησιάζουν τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν 10 - 15% (1.700 και κάτω) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές. Αποκλίσεις παρουσιάζονται και στο παραγόμενο ανά κλινική έργο (π.χ. νοσηλευθέντες ανά κλινική). Αξιολόγηση πρέπει να γίνει από τις Δ.Υ.Πε. και στο προσωπικό, με έμφαση στους γιατρούς και στόχο η αναλογία έως 0,7 γιατροί/κλίνη να επιτευχθεί σε όλες τις μονάδες, όπως αντιστοίχως το νοσηλευτικό προσωπικό (1,1 ανά κλίνη) και το λοιπό (0,8 ανά κλίνη)» . Η σημερινή κατάσταση «δείχνει γενικά τα εξής προβλήματα: Πολυδιάσπαση νοσοκομειακών υπηρεσιών με προβλήματα συσσώρευσής τους σε ορισμένα σημεία και έλλειψής τους σε άλλα, λόγω της ανάπτυξης του ΕΣΥ χωροταξικά (μ.ο. κάτω από 300 κλίνες ανά Νοσοκομείο, με τεράστιες αποκλίσεις: Νοσοκομεία κάτω των 60 κλινών έως Νοσοκομεία άνω των 1.000 κλινών). Διοικητές ή Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων που διοικούν Νοσοκομεία 30 κλινών, ενώ δίπλα αντίστοιχα όργανα διοικούν Νοσοκομεία εκατοντάδων κλινών.
Διπλασιασμός την τελευταία 15ετία των κλινικών – μονάδων του ΕΣΥ (από 950 σε άνω των 1.900), χωρίς να αυξηθούν οι κλίνες του ΕΣΥ σημαντικά (από πλέον των 30.000 σε περίπου 35.000), με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και το παράδοξο να υπάρχουν αλλού ελλείψεις προσωπικού και αλλού υπερβάλλουσα προσφορά και ανισοκατανομή. Μικρά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας ή εξειδικευμένα Νοσοκομεία, που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους ως νοσοκομειακές μονάδες, μιας και πολύ κοντά βρίσκονται Νοσοκομεία πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς».
«Τελικοί στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι: η συν – διοίκηση Νοσοκομείων με κοινό Διοικητή ή/και Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο), η συνένωση ομοειδών κλινικών μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου ή/και Νοσοκομείων που γειτνιάζουν, η μετατροπή μικρών μονάδων σε αντίστοιχες μονάδες Π.Φ.Υ. ή/και βραχείας – εξειδικευμένης νοσηλείας, η μελλοντική συγχώνευση ομοειδών δραστηριοτήτων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (διοικητικές, τεχνικές, ξενοδοχειακές, κ.λπ.), η ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη νοσοκομειακή όσο και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του ΕΣΥ. Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στο κείμενο της απόφασης «αναλύονται οι οργανικές κλίνες (46.000), οι λειτουργούσες κλίνες (35.000) με κάλυψη περίπου 70% και οι προτεινόμενες λειτουργούσες κλίνες (33.000) με κάλυψη περίπου 80% (νέες προτεινόμενες οργανικές κλίνες 35.000 περίπου). Μεταξύ των προτεινομένων κλινών, περίπου 550 κλίνες θα μπορούσαν να ονομαστούν «ειδικές θέσεις», με στόχο να διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (Ελληνικές ή Ξένες). Από το σύνολο των γιατρών που εξυπηρετούν τις παραπάνω κλίνες (17.000), προτείνεται η ανακατανομή περίπου 600 εξ αυτών για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ, η κάλυψη 80 θέσεων ιατρών για την υποστήριξη υποστελεχωμένων κλινικών (από τις 680 που διορίζονται σήμερα), και η εξέταση ανακατανομών των υπολοίπων ιατρών εργαστηριακών και απεικονιστικών (2.000) και λοιπών ειδικοτήτων (έως 4.000)».
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Για τη Θεσσαλία (5η ΥΠΕ) η πρόταση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση τις τωρινές λειτουργούσες κλίνες έχει ως εξής: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας 566 κλίνες, Γ.Ν. Λάρισας 269 κλίνες (σύνολο κλινών διασυνδεόμενων κλινών 835) αντί των 1.113 οργανικών. Το Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» 346 κλίνες, το Γ.Ν. Τρικάλων (συνεργασία με Γ.Ν. Καρδίτσας) 303 κλίνες και τέλος, το Γ.Ν. Καρδίτσας (συνεργασία με Γ.Ν. Τρικάλων) 241 κλίνες. Αναλυτικότερα στην πρόταση για τα νοσοκομεία της Λάρισας, σημειώνονται αλλαγές στις εξής κλινικές και μονάδες:
ΠΝΛ
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αυξάνονται κατά 6 τα κρεβάτια αλλά δεν πρόκειται για ανάπτυξη νέας κλινικής, πρόκειται για τα 6 κρεβάτια της Παιδοχειρουργικής κλινικής που μεταφέρεται από το Γενικό Νοσοκομείο.
Η ΜΑΦ (Παιδιατρική) με 3 κλίνες πριν (σήμερα) μετονομάζεται σε ΜΕΘ (Παιδιατρική) με 4 κλίνες (μετά). Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυξάνει τα κρεβάτια της σε 16 από 14 ενώ ένας γιατρός της μετακινείται στη ΜΕΘ του ΓΝΛ. Η Ογκολογική κλινική αυξάνει τα κρεβάτια της από 16 σε 20. Η Γαστρεντερολογική του ΕΣΥ συγχωνεύεται με την πανεπιστημιακή αυξάνοντας κατά 2 τα κρεβάτια ενώ πλεονάζει ένα γιατρός («γιατροί αλλού» όπως ονομάζεται η στήλη στον πίνακα του υπουργείου Υγείας). Η Δερματολογική αυξάνει σε 6 από 3 τα κρεβάτια της ενώ πλεονάζει ένας γιατρός. Η Ενδοκρινολογική χάνει δυο κρεβάτια, από 8 σε 6. Η Καρδιολογική με τη ΜΣΝ από 16 αποκτά 28 κρεβάτια ενώ πλεονάζει ένας γιατρός. Από τη Νεογνολογική του ΕΣΥ μετακινείται ένας γιατρός στην Παιδιατρική.
Η Νευρολογική αποκτά ένα επιπλέον κρεβάτι (από 23 σε 24) ενώ η Νεφρολογική και ΜΤΝ από 13 μειώνονται στα 12 κρεβάτια. Η Παθολογική αυξάνει από 45 σε 48 τα κρεβάτια της ενώ πλεονάζει ένα γιατρός. Η Παιδιατρική (ενιαία με τη Νεογνολογική) από 40 κάνει 48 τα κρεβάτια της. Η Πνευμονολογική από 24 σε 28, η Ρευματολογική από 14 σε 16 η Χημειοθεραπείας διαθέτει έναν γιατρό στην Ογκολογική.
Η Ψυχιατρική από 10 κρεβάτια αυξάνεται στα 12 όπως και η Αγγειοχειρουργική (από 8 σε 12) ενώ η Γναθοχειρουργική του ΕΣΥ που σήμερα διαθέτει 6 κρεβάτια συγχωνεύεται με την ΩΡΛ τα κρεβάτια της οποίας μειώνονται από 18 σε 16. Επίσης πλεονάζει ένας γιατρός της Γναθοχειρουργικής ΕΣΥ. Η Θωρακοχειρουργική αυξάνει σε 16 από 14 τα κρεβάτια της (ενιαία νοσηλευτική διαχείριση με την Αγγειοχειρουργική) ενώ η Μαιευτική - Γυναικολογική – Εξωσωματική χάνει ένα κρεβάτι (57 από 56). Η Νευροχειρουργική του ΕΣΥ συγχωνεύεται με την Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική, ο αριθμός των κρεβατιών αυξάνεται από τα 12 στα 16 ενώ πλεονάζουν δυο γιατρί. Μειώνονται τα κρεβάτια της Ορθοπεδικής από 46 σε 44, αυξάνονται της Ουρολογικής από 25 σε 28, της Οφθαλμολογικής μειώνονται από 21 σε 12 ενώ πλεονάζουν 5 γιατροί και τα κρεβάτια της Γενικής Χειρουργικής αυξάνονται από 40 σε 44. Συνολικά ο Χειρουργικός Τομέας του ΠΝΛ χάνει 5 κρεβάτια (250 από 255) παρά τα 6 κρεβάτια που προστίθενται από τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ ενώ μειώνονται κατά 8 οι θέσεις γιατρών. Το παράδοξο είναι πως ενώ αυξάνονται κατά μία οι χειρουργικές κλινικές στο ΠΝΛ, σήμερα λειτουργούν μόλις τα 5 από τα 11 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το νοσοκομείο!
ΓΝΛ
Στο Γενικό Νοσοκομείο τώρα μεταβολές σημειώνονται στις εξής κλινικές: Στη Μ.Σ.Ν. αυξάνονται τα κρεβάτια από 5 σε 8 όπως και στη ΜΕΘ από 8 σε 10 (με έναν γιατρό από το ΠΝΛ) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο... χώρο θα αναπτυχθεί η Μονάδα!
Η Α’ και η Β' Παθολογικές ενώνονται με τα κρεβάτια από 46 να γίνονται 48 και να πλεονάζουν δυο γιατροί. Η Καρδιολογική με τη ΜΣΝ να διαθέτουν 28 από τα 23 σήμερα κρεβάτια ενώ ένα κρεβάτι χάνει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Για το ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ διευκρινίζεται πως απαιτείται ένας γιατρός ή ενιαία εφημερία με την Παθολογική. Η Παιδιατρική χάνει 13 κρεβάτια και πλεονάζουν 4 γιατροί. Η Οδοντιατρική χάνει τα 2 κρεβάτια. Η Γυναικολογική - Μαιευτική χάνει ένα κρεβάτι (από 17 σε 16) ενώ χάνει τα 4 κρεβάτια της και η Μονάδα Ακοής Ομιλίας.
Η Μονάδα Χρόνιου Πόνου χάνει τα δυο της κρεβάτια ενώ 5 κρεβάτια χάνει η Ορθοπεδική (από 37 σε 32. Η Ουρολογική (που παραμένει τελικά στο ΓΝΛ) χάνει δυο κρεβάτια (από 16 σε 14) ενώ πλεονάζουν 3 γιατροί. Τέσσερα κρεβάτια χάνει η Οφθαλμολογική (από 16 σε 12) και πλεονάζουν 2 γιατροί ενώ αδειάζουν 8 κρεβάτια της Παιδοχειρουργικής που μεταφέρεται στο ΠΝΛ. Τέλος η Γενική Χειρουργική χάνει δυο κρεβάτια (28 από 30) όπως ένα κρεβάτι χάνει η Ω.Ρ.Λ. που ενώνεται με την οδοντιατρική.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger