Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«Big Brother»στους δρόμους του Βόλου

Αυτοκίνητο της Google street view φωτογραφίζει τους πάντες





Αντιμέτωποι με τον «Big Brother», είναι τις τελευταίες ημέρες οι Βολιώτες, πολλοί από τους οποίους θα έχουν δει αυτοκίνητο της Google για το πρόγραμμα street view, που κυκλοφορεί στους δρόμους και φωτογραφίζει αδιακρίτως πρόσωπα, αυτοκίνητα και πράγματα, με υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες φωτογραφίες, που τραβιούνται από το επίπεδο του εδάφους.


Για πρόσβαση στις εικόνες αυτές, οι χρήστες μπορούν απλά να κάνουν «drag-and-drop» το σχετικό εικονίδιο σε οποιονδήποτε δρόμο είναι χρωματισμένος με μπλε. Μπορούν να κινηθούν κατά μήκος δρόμων ή να κοιτάξουν τριγύρω τους, με θέα 360 μοιρών.


Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη χθεσινή της συνεδρίαση, που εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και αντιδήμαρχο Νίκο Μόσχο, να κάνει μία καταγγελία-αναφορά προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να μεριμνήσει σχετικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, υπήρχε ενημέρωση τις τελευταίες ημέρες από blogs, που έβγαζαν φωτογραφίες με το αυτοκίνητο της Google για το πρόγραμμα street view. Το αυτοκίνητο αυτό είναι ιδιωτικό, με το αυτοκόλλητο της Google στα πλάγια και φέρει στο πάνω μέρος έναν ιστό, που διαθέτει φωτογραφική μηχανή, τρισδιάστατης υψηλής ανάλυσης και «σκανάρει» τους δρόμους απ’ όπου περνάει.


Χωρίς άδεια …
Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν θέματα με τη Google και με την τήρηση διαδικασιών για την προφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.
Από την έρευνα που δήλωσε ότι έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος, διαπίστωσε ότι η ιστορία αυτή ξεκίνησε από το 2009, με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία είχε ζητήσει από τη Google κάποιες διευκρινήσεις και έθεσε κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να χορηγήσει την άδειά της, καθώς είναι η αρμόδια Αρχή.


Ο κ. Μόσχος δήλωσε ότι μίλησε και με στέλεχος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προχθές και πληροφορήθηκε ότι η Αρχή δεν έδωσε κάποια άδεια, καθώς ακόμη αναμένει τις διευκρινήσεις από τη Google.
Το αυτοκίνητο από ό,τι ενημέρωσαν και μέλη της επιτροπής το έχουν εντοπίσει να κάνει βόλτες, στη Νεάπολη και στη Ν. Ιωνία, ενώ εξακολουθεί να κυκλοφορεί.

Πεδίο ξεκαθαρίσματος
λογαριασμών;
Με αφορμή αφαίρεση άδειας καταστήματος διασκέδασης στην περιοχή Πευκακίων, μετά από καταγγελία ιδιώτη, ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι η Επιτροπή γίνεται κάποιες φορές πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των ιδιοκτητών κέντρων εστίασης και διασκέδασης.


Στην ερώτηση αν η νύχτα μπορεί να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της στην επιτροπή, απάντησε «σε καμία περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger