Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αλαλούμ με τα πολυτεκνικά επιδόματα


Της Νατάσας Πολυγένη
Την αγανάκτηση των πολύτεκνων οικογενειών προκάλεσε η αναδρομική ισχύς του πρόσφατου νόμου 3918 που προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα πολύτεκνων, τριτέκνων και στις ισόβιες συντάξεις, καθώς από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησε η καταβολή τους πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως αφού είτε δεν πήραν απολύτως τίποτα, είτε εισέπραξαν το επίδομα αρκετά μειωμένο. Τη μεγαλύτερη «ψυχρολουσία» δέχτηκαν οι δικαιούχοι με ένα παιδί αφού στη πλειονότητά τους δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ για το τρίτο δίμηνο του 2011 και ίσως να μην εισπράξουν ούτε για το τέταρτο δίμηνο (καταβολή τον Αύγουστο). Οι καταγγελίες και τα παράπονα «βροχή», από κόσμο που περίμεναν να πληρωθούν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με άδειους λογαριασμούς. Τα σενάρια για πλήρη κατάργηση των επιδομάτων οργίασαν ενώ στα ταχυδρομεία και στις τράπεζες παρατηρήθηκε συνωστισμός από δικαιούχους που απαιτούσαν μια εξήγηση για το τι συμβαίνει.
Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ πρόκειται απλά για εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Λοβέρδου που ψηφίστηκε το περασμένο Μάρτιο και αποφασίστηκε η ισχύς του να είναι αναδρομική από τον Ιανουάριο του 2011.
Έτσι λοιπόν, το επίδομα τρίτου παιδιού από 178,81 ευρώ το μήνα διαμορφώθηκε στα 177 ευρώ, το επίδομα των δικαιούχων με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, στα 44 ευρώ, των δικαιούχων με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, στα 44 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα, καθορίστηκε στα 102 ευρώ. Το μεγαλύτερο «χτύπημα» δέχτηκαν οι δικαιούχοι με ένα παιδί κάτω των 23 ετών αφού από τα 102,85 μηνιαίως που ήταν το κατώτατο ποσό που μπορούσε να εισπράξει μια πολύτεκνη οικογένεια έπεσαν στα 44 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή υπέστησαν μια μείωση περίπου 59 ευρώ μηνιαίως γεγονός που οδήγησε στη παρακράτηση του επιδόματος του Ιουνίου για τον συμψηφισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων των περασμένων μηνών.
Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο για τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος μάλιστα έγινε και αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από πολύτεκνους και τρίτεκνους του νομού. Σε δήλωσή του στην «Ε» έκανε λόγο για μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση που αδιαφορεί για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Έφτασαν στο σημείο να περικόπτουν και να καταργούν σε πολλές περιπτώσεις τα ήδη πενιχρά πολυτεκνικά και τριτεκνικά επιδόματα, λόγω αναδρομικότητας της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπει ο σχετικός νόμος Λοβέρδου. Φαίνεται ότι οι αιμοδότες του ελληνικού έθνους δεν ενδιαφέρουν καθόλου την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τους κυβερνώντες προφανώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ένα οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική τους βούληση και κατεύθυνση. Θεωρούν πως έχουν επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα με τις ακατάσχετες ροές των λαθρομεταναστών που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα. Είναι βέβαιο ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι ταπεινωμένες από την πολιτική Παπανδρέου οικογένειες θα στείλουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ηχηρό καταδικαστικό μήνυμα απόρριψης, γιατί απλά ο ελληνισμός θέλει να ζήσει».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων και πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΑΣΠΕ κ. Νίκος Γαβριήλ, καταγγέλλοντας την αντιπολυτεκνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβριήλ σχολίασε: «Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας την αντιπολυτεκνική της πολιτική και έχοντας αναβάλλει για τέταρτη συνεχή φορά τη συζήτηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας της Βουλής για το δημογραφικό και παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδου για τη μη περικοπή των επιδομάτων, σε εφαρμογή του ν. 3918 με τα άρθρα 42 και 43 προχώρησε σε πληρωμή των επιδομάτων του γ’ διμήνου με τα νέα ποσά που διαμορφώθηκαν με τις νέες διατάξεις.
Ευλόγως ο κόσμος ανησυχεί καθώς παρατηρεί ότι η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη στην αντιπολυτεκνική της πολιτική και ο δρόμος για εκείνη είναι ανοιχτός αφού σύμφωνα με διάταξη νόμου τα ποσά των επιδομάτων μπορούν να αναπροσαρμόζονται απλά και μόνο με μια κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=29473&pid=7&CategoryID=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger