Κυριακή 1 Μαΐου 2011

«Παράθυρο στο Βόλο» ανοίγουν οι Κινέζοι

«Παράθυρο στο Βόλο» ανοίγουν οι Κινέζοι
Επιχειρηματικό deal Κινέζων στο Βόλο. Κινεζικό ενδιαφέρον για παραθαλάσσιες τουριστικές επενδύσεις στο Βόλο και εξαγωγές τοπικών προϊόντων. «Μπροστά» σε μία τεράστια τουριστική και εμπορική αγορά η τοπική οικονομία, που καλείται να ανασκουμπωθεί προκειμένου να δημιουργήσει μεσούσης της κρίσης νέες ευκαιρίες για τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Μία ομάδα επιφανών Κινέζων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δέρματος και της Γούνας επισκέφτηκε το Βόλο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. «Σύνδεσμός» τους με την τοπική κοινωνία ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αλέξανδρος Μαγαλιός που τους έφερε σε επαφή με επιχειρηματίες, τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους συνεταιρισμών αλλά και το Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι συγκεκριμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες, που ήδη δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην γειτονική Ιταλία, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραθαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις στο Βόλο και τη γύρω περιοχή, να κατασκευάσουν αυτόνομες τουριστικές κατοικίες και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα δίκτυο εξαγωγών τοπικών προϊόντων προς την κινεζική αγορά.
Η επίσκεψή τους στον Συνεταιρισμό της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» συνοδεύτηκε από επιφωνήματα θαυμασμού για την ποιότητα των τοπικών οίνων και του τσίπουρου, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «εάν το 1% των Κινέζων μάθει να πίνει τσίπουρο, τότε το τσίπουρο όλης της Ελλάδας δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις παραγγελίες μας».
Στο πλαίσιο των επαφών τους, όπως ενημερώθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οι Κινέζοι επιχειρηματίες συναντήθηκαν επίσης με το Δήμαρχο Βόλου Παν. Σκοτινιώτη αλλά και την πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Κ. Μπαρτζιώκα, με την οποία συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί σε διμερές επίπεδο για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών στην περιοχή μας. Η ξένη αντιπροσωπεία μάλιστα τόσο από το Δήμο Βόλου, όσο και από τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, ενημερώθηκε για τις υποδομές που υπάρχουν (λιμάνι, αεροδρόμιο) αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο τουριστικό κομμάτι, εκτιμάται δε ότι άμεσα θα υπάρξει συνεργασία, ενώ σχεδιάζεται και η επίσκεψη πολυμελούς κλιμακίου Κινέζων τουριστικών πρακτόρων προκειμένου να κλειστούν συμφωνίες το επόμενο διάστημα.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ευκαιρία που ελπίζω ότι δεν θα πάει χαμένη. Μιλάμε για την κινεζική αγορά που είναι τεράστια και αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χανόμαστε σε μεγάλα λόγια. Χρειάζεται συνεργασία και υπευθυνότητα για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τέτοιες σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή μας» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΣΒΝ Αλ. Μαγαλιός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
 
 
_________________________________________________________________________________
 
 
Να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις ζητούν οι τοπικοί φορείς
 
Το παραπάνω επιχειρηματικό σχέδιο που ακόμη βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση έρχεται να επιβεβαιώσει με περίτρανο τρόπο ότι παρόλη την κρίση υπάρχουν πάντα ευκαιρίες που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναδειχτούν σωτήριες για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στο Νομό Μαγνησίας. Πολλώ δε μάλλον εάν ξεμπλοκάρουν και μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή, όπως οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στον Αλατά, το Σωρό αλλά και τις Νηές, που έχουν κολλήσει είτε στη γραφειοκρατία και στις δαιδαλώδεις διαδικασίες των αρμοδίων υπουργείων, είτε στην ολιγωρία των τοπικών φορέων, είτε σε καθεστηκυίες αντιλήψεις που ενοχοποιούν την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα εκ προοιμίου.
Η παρελκυστική τακτική αρκετών υπηρεσιών, που παρουσιάζοντας διάφορα προσκόμματα έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι τόσο μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται κυριολεκτικά με «το ένα πόδι» εκτός Νομού, προκαλεί αντιδράσεις σε όσους βλέπουν τις επιπτώσεις που υφίσταται η Μαγνησία.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης και ενώ στη Μαγνησία η ανεργία έχει ξεπεράσει προ πολλού το 17%, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που ανοίγει αυτό το κεφάλαιο, εκπρόσωποι φορέων εκφράζουν την αγωνία τους και απαιτούν πλέον να σταματήσει ο «στρουθοκαμηλισμός» και η Πολιτεία να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υλοποίησή τους.
«Η περιοχή μας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει επενδύσεις. Δυστυχώς όμως υπάρχουν παράγοντες που μέχρι σήμερα τελικά επέδρασαν αρνητικά και αυτό το πληρώνουμε. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τους Μεσογειακούς Αγώνες γι’ αυτό και εκτιμώ ότι δεν έχουμε πλέον πολλά περιθώρια. Πρέπει να πιέσουμε ώστε οι επενδύσεις που έχουν χαρακτηριστεί αναπτυξιακές να προχωρήσουν άμεσα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να ενισχυθεί η τοπική μας οικονομία» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ και των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Μαγνησίας Θανάσης Παπαδημόπουλος. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ βέβαια σπεύδει να σημειώσει ότι η ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις δεν σημαίνει και υποχωρητισμό απέναντι σε όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. «Καμία θέση εργασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά με την προστασία του περιβάλλοντος όμως και την προστασία της δημόσιας υγείας» σημειώνει με νόημα ο κ. Παπαδημόπουλος, για να προλάβει τυχόν «καλοθελητές» παρατηρώντας ωστόσο ότι «όποτε υπήρξαν υστερίες και υπερβολές η περιοχή έχασε».
«Εδώ και χρόνια έχω δημόσια τοποθετηθεί υπέρ των μεγάλων επενδύσεων και έχω εκφράσει την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει ως τοπική κοινωνία σοβαρές προτάσεις επιχειρηματικότητας» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΒΝ Αλέξανδρος Μαγαλιός, παραπέμποντας στον Αλατά, το Σωρό αλλά και τις Νηές. «Η επιχειρηματικότητα και η τοπική οικονομία δεν πρόκειται να ανθήσουν με το άνοιγμα πολυκαταστημάτων ένδυσης και αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Χρειάζονται μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού αλλά και της μεταποίησης για να μπορέσουμε ως τοπική οικονομία να ανασάνουμε και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Όμως εκτιμώ ότι θα πρέπει πλέον και επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι να αντιδράσουμε, πιέζοντας στους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν εντολή ώστε άμεσα οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν».
Με την ανεργία στον κλάδο των επιτιστικών επαγγελμάτων να έχει σκαρφαλώσει το 15%, με συνεχή ανοδική τάση, ο πρόεδρος Βαγγέλης Σταθαράκος είναι κατηγορηματικός. «Πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας επιτέλους και να διεκδικήσουμε να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην περιοχή μας. Ο κλάδος μας εδώ και καιρό πλήττεται βάναυσα από την ανεργία και δεν είναι δυνατόν να είμαστε διαρκώς αρνητικοί μέχρι και ισοπεδωτικοί πολλές φορές σε οποιαδήποτε επένδυση που θα προάγει την περιοχή και θα ενισχύσει την απασχόληση. Πρέπει όλοι να ωθήσουμε τους αρμοδίους να δημιουργήσουν κίνητρα ώστε η περιοχή μας που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να κυριαρχήσει στον τουρισμό να αναπτυχθεί, χωρίς φυσικά να ξεχνούμε ότι θα πρέπει και αυτό ούτως ή άλλως να το ζητάμε, να τηρούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και συμβατές με τα όσα ζητά η τοπική κοινωνία».
ταχυδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger