Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μπορούμε και χωρίς... ευρώ

Γράφει: Νίκος Ανδριόπουλος

Προς… κατάργηση φαίνεται να οδεύει σιγά σιγά το ευρώ στο νομό Μαγνησίας!

Συγκεκριμένα, μετά την έλλειψη ρευστότητας που επέφερε η οικονομική κρίση, οι Βολιώτες αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με το ευρώ και τα δεινά που το συνοδεύουν και ακολουθώντας το παράδειγμα των nodos της «μνημονιακής» Αργεντινής του 2001, δημιούργησαν την.....
Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας στήθηκε με σκοπό να βοηθηθούν όσοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με το μισθό τους, μπορούν όμως να «πληρώνουν» προσφέροντας υπηρεσίες, δική τους εργασία ή ακόμα και μεταχειρισμένα προσωπικά τους προϊόντα.

Η ΤΕΜ είναι μία Εναλλακτική Μονάδα η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μίας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μία γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στην προκειμένη περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα γι΄ αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων, έχοντας έναν προσωπικό λογαριασμό ΤΕΜ.

«Δεν είναι νόµισµα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι µια µονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουµε µεταξύ µας», λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα µέλη του Δικτύου. Η ΤΕΜ µπορεί, σύµφωνα µε τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως σημειώνουν τα μέλη του Δικτύου, εξοικονοµούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναµη σε ανέργους.
Το Δίκτυο (www.tem-magnisia.gr) ξεκίνησε από μία παρέα φίλων και μέσα σε ένα χρόνο έχει καταφέρει να αριθμεί τα 200 μέλη. Για να συµµετάσχει κανείς το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει μία φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας. Με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες µπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων. Στην ίδια ιστοσελίδα τα µέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται µε κουπόνια (εντολές πληρωµής).

Παρόμοιες κινήσεις πολιτών έχουν καταγραφεί σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου με εκπληκτικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Βανκούβερ του Καναδά, πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής όπου και ανθεί εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης των εν λόγω κρατών, την πόλη Kan’onjil της Ιαπωνίας, το Rolod της Βρέμης, το οποίο αποτέλεσε παράδειγμα για 73 ακόμα ανταλλακτικές αγορές σε όλη τη Γερμανία, καθώς και το νόμισμα sol στη Γαλλία, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2007 και χρησιμοποιείται στην εναλλακτική κοινωνική οικονομία, σε συνεταιριστικά μαγαζιά ισοδίκαιου εμπορίου και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις.

http://www.onair24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger