Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σύσκεψη ενόψει της διακίνησης αμνοεριφίων για το Πάσχα

Σύσκεψη ενόψει της διακίνησης αμνοεριφίων για το Πάσχα προκειμένου να υπάρξει συντονισμός τόσο των υπηρεσιακών φορέων, όσο και των κτηνοτρόφων, των εκδοροσφαγέων, των εμπόρων, των κρεοπωλών αλλά και γενικότερα παραγόντων της αγοράς πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε τη αναγκαιότητα καλής και στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τόνισε ότι «οι έλεγχοι θα είναι πραγματικοί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί και σ΄αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι και όχι μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεδομένου ότι μόνον μέσα από τη συνεργασία θα αποβληθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Θέλουμε ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων και αποφυγή των ελληνοποιήσεων ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει αλλά και αυτό που αγοράζει να ανταποκρίνεται στην τιμή που το πληρώνει.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά παρατηρείται, θα τιμωρείται αυστηρά».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μία συνάντηση τυπική, αλλά για έναν ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε τη συνεργασία και όχι τη συγκάλυψη παραβατικών συμπεριφορών, διότι δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται το φαινόμενο των επιτήδειων που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία του Πάσχα. Τολμήστε να κάνουμε μαζί την ανατροπή και να αλλάξουμε άσχημες νοοτροπίες του παρελθόντος. Άλλωστε, η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις τις οποίες δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε περισσότερο».
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου ανέφερε ότι χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και στα οποία θα δώσουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα: πρώτον, η εξασφάλιση της καταλληλότητας των προϊόντων που θα διατεθούν στην αγορά και δεύτερον, η παραπλάνηση των καταναλωτών με τις παράνομες ελληνοποιήσεις».
Η αντιπεριφερειάρχης συνέστησε την προσοχή των εμπλεκόμενων φορέων στο γεγονός ότι τα ζώα θα πρέπει να σφάζονται αυστηρά και μόνον στα σφαγεία.
Παραλληλα, αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν να υπάρξει έλλειψη κρεάτων στην αγορά λόγω των αθρόων εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν αλλά και συνεχίζονται σε Τουρκία, Ιταλία και Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα συνέστησε σε κτηνοτρόφους αλλά και εμπόρους να συγκρατήσουν τις τιμές των αμνοεριφίων σε λογικά επίπεδα, ώστε και αυτοί να έξασφαλίζουν κέρδος αλλά και οι καταναλωτές να είναι σε θέση να αγοράσουν, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το πρόσκαιρο κέρδος εις βάρος της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι από τα μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας θα είναι συνεχείς και θα γίνονται τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες», ανέφερε η κ. Καραλαριώτου.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Αθαν. Γκουντέλας αναφέρθηκε στην καλή κατάσταση που επικρατεί στα 4 σφαγεία της περιοχής, αλλά παράλληλα ζήτησε την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων σε όλη τη διαδικασία (μεταφορά, σφαγή, διακίνηση, εμπορία) για τη διασφάλιση της ποιότητας των σφαγίων. Επίσης, ανέφερε ότι η σφαγή εκτός σφαγείου αποτελεί αδίκημα και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στους παραβάτες που θα εντοπιστούν θα είναι πολύ αυστηρές. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να προβούν έγκαιρα στην εξασφάλιση άδειας διακίνησης ζώων από τα κατά τόπους κτηνιατρεία.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας κ. Θ. Σκάρπας με τη σειρά του τόνισε ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας θα είναι συνεχείς καθ΄όλη τη διάρκεια των εορτών σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο κ. Τζιότζιος ο οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρέστησαν επίσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Μ. Τζιότζιος, ο προέδρος των σφαγείων Τυρνάβου ΔΕΣΠΤΑ κ. Ευαγ. Μουσιάρης και ο διευθυντής κ. Δ. Ζαρογιάννης, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ν. Λάρισας κ. Χρ. Πάσχος, ο πρόεδρος των εκδοροσφαγέων Γυρτώνης κ. Απ. Αποστόλου, ο πρόεδρος των σφαγείων Γυρτώνης κ. Γ. Αρκούδας, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Ελασσόνας κ. Ν. Παλάσκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ράνια Σταφύλη και Αθ. Παιδής, ο πρώην Διευθυντής Κτηνιατρικής κ. Β. Μπατζηλιώτης, κτηνιάτροι της Περιφέρειας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger