Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Έρευνες για το διαδίκτυο


Τα οφέλη αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων των νέων τεχνολογιών στον άνθρωπο, για την περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού πολίτη, παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό συνέδριο με διεθνή συμμετοχή το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα παρουσιάστηκαν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων και ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους τετρακόσιους.
Καταξιωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από τους χώρους της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, της Κοινωνιολογίας, της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της Πολιτικής, της Νομικής, της Εγκληματολογίας και του Χρηματοοικονομικού χώρου, συμμετείχαν σε 120 ομιλίες και σε έξι εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Με τις εισηγήσεις τους τίμησαν το Συνέδριο, η Δρ. Kimberly Young Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο St. Bonaventure University και διεθνώς γνωστή ειδικός στον Εθισμό στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή συμπεριφορά, η οποία αναφέρθηκε στην κεντρική της ομιλία για τις νεότερες εξελίξεις του φαινομένου. Ο Dr. Stefano Pallanti Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Università degli Studi di Firenze και Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Mount Sinai Medical Center, αναφέρθηκε στο νευροβιολογικό υπόστρωμα της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο και τους παραλληλισμούς με άλλους συμπεριφορικούς αλλά και χημικούς εθισμούς. Ο Δρ. Απόστολος Γκουτζίνης, επισκέπτης καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ανέπτυξε τα θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε σχέση με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη Νομοθεσία. Ο Καθηγητής Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας Michel Walrave παρουσίασε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού στο Βέλγιο και η κ. Παραδεισιώτη, Παιδοψυχίατρος και Επιστημονική Συντονίστρια των Υπηρεσιών Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κύπρο, παρουσίασε τα ευρήματα Παγκύπριας έρευνας για τον Διαδικτυακό εκφοβισμό-παρενόχληση.
Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου με τις εισηγήσεις της κα. Αναστασίας Οικονόμου και του κ. Αλέξανδρου Κοφτερού, σχετικά με τις δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου.
Κυρίαρχες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν η διασύνδεση του Διαδικτύου με την Εκπαίδευση, το Ποινικό δίκαιο, την διαπροσωπική επικοινωνία και τις εκφράσεις της σεξουαλικότητας, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην Ιατρική και τη Ψυχιατρική, οι επιδράσεις της πολύωρης έκθεσης στην οθόνη και του καθιστικού τρόπου ζωής στη σωματική υγεία, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών (που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο).
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ήταν ο Λαρισαίος ψυχίατρος, κ. Κωνσταντίνος Σιώμος.
Να σημειωθεί ότι το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ενώ την υποστήριξή τους παρείχαν ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger