Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέες αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ΗΠΑ

Ο κουβανικός λαός επανειλημμένα έχει απαιτήσει να σταματήσουν οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κουβανικής επανάστασης που προέρχονται από τις ΗΠΑ
Associated Press
ΑΒΑΝΑ.--Νέες αποκαλύψεις έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Κούβας για τα σχέδια των ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν το Νησί της Επανάστασης. Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση, ο νεαρός καλλιτέχνης Φρανκ Κάρλος Βάσκες έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς στρατολογήθηκε από αξιωματούχους του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα με την υπόσχεση να προωθήσουν υποτίθεται το καλλιτεχνικό του έργο. Ο Βάσκες - που ενημέρωσε τις αρχές και λειτούργησε ως πράκτορας Ρόμπιν της Κούβας - αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους αξιωματούχους του Γραφείου Συμφερόντων, στα ταξίδια του στις ΗΠΑ που χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA όπου είχε συναντήσεις με πολιτικούς και εκπροσώπους διάφορων οργανώσεων, με σκοπό τη δημιουργία «ανεξάρτητου» πολιτιστικού κέντρο, το οποίο θα είχε στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Στο μεταξύ, λαϊκό δικαστήριο της Αβάνας καταδίκασε το Σάββατο τον Αμερικανό Αλαν Φίλιπ Γκρος σε ποινή κάθειρξης 15 χρόνια για εγκληματικές «ενέργειες κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητας» της Κούβας. Το δικαστήριο έλαβε την παραπάνω απόφαση μετά από πολυάριθμες αποδείξεις που παρουσιάστηκαν από μάρτυρες και ειδικούς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπου ανάμεσα στα άλλα αποδείχθηκε η άμεση συμμετοχή του Αμερικανού εργολάβου σε αντεπαναστατικές ενέργειες που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανατροπή της Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Γκρος υποστήριξε πως είχε χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) απ' όπου χρηματοδοτούνταν η εταιρεία «DAI Contracting Company», εκ μέρους της οποίας στάλθηκε ο Γκρος στην Κούβα. Υπενθυμίζεται πως ο Γκρος είχε συλληφθεί στην Κούβα στις 3 Δεκέμβρη του 2009 καθώς επιδιδόταν στην παράνομη διανομή μέσων δορυφορικής επικοινωνίας σε ομάδα της «κοινωνίας των πολιτών» - διανέμοντας φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα στους λεγόμενους Κουβανούς «αντιφρονούντες» μηχανορραφώντας κατά του κουβανικού λαού.
  • Τέλος, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας αποφάσισε να αποκαταστήσει την ισοτιμία του μετατρέψιμου πέσος «CUC» και του αμερικανικού δολαρίου μόνο για το διατραπεζικό τομέα, προχωρώντας στην υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος κατά 8%, δημοσίευσε η εφημερίδα «Γκράνμα». Η απόφαση αυτή, σημειώνεται, είναι ένα βήμα προς τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των νομισμάτων της χώρας, ένα ερέθισμα για εξαγωγές και τη διαδικασία αντικατάστασης προϊόντων με εγχώρια παραχθέντα αγαθά. Επιπλέον, το δολάριο θα συνεχίσει να φορολογείται με συντελεστή 10%, ως αποζημίωση για τις δαπάνες και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί.
  • http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6153384&publDate=16/3/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger