Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Φόβοι για τα χειρότερα

Η ζωή στα συντρίμμια μετά τη βιβλική καταστροφή, που τώρα απειλεί να γίνει και πυρηνικός όλεθρος
ΤΟΚΙΟ.-- Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα σημειώνεται από το περασμένο 24ωρο, καθώς οι αρχές της εταιρείας TEPCO φαίνεται πως αδυνατούν να ελέγξουν τις εξελίξεις και να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ψύξης. Χτες το πρωί, σημειώθηκαν νέες εκρήξεις προκαλώντας 100πλάσια αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας σε περιοχές της νομαρχίας Ιμπαράκι που βρίσκονται σε ακτίνα δεκάδων χλμ. από το συγκρότημα. Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν και στη νομαρχία Σαϊτάμα αλλά και στο Τόκιο, όπου από χτες κάποιοι από τους συνήθως ψύχραιμους κατοίκους του άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ή να κλείνονται μέσα σε αυτά, αφού προηγουμένως εφοδιάστηκαν με τρόφιμα, φάρμακα, ραδιόφωνα και φακούς που λειτουργούν με μπαταρίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν καταγράφηκαν κρούσματα πανικού, όπως αυτά που σημειώθηκαν σε πόλεις της ...Βουλγαρίας, όπου οι φήμες περί «ραδιενεργής μόλυνσης» οδήγησαν μέρος των κατοίκων του Μπουργκάς να εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα ιωδίου από τα ράφια των φαρμακείων.Μέσα σε τέτοιο κλίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε πάνω από 170.000 Ιάπωνες που ζουν σε ακτίνα 30 χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να μείνουν μέσα στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη μόλυνση με τη ραδιενέργεια.
Απεγκλωβισμένοι από τις πληγείσες περιοχές εξετάζονται για ραδιενέργεια
Αργότερα χτες βράδυ, ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (Rosatom), προειδοποίησε ότι και οι έξι αντιδραστήρες του συγκροτήματος στη Φουκουσίμα μπορεί να λιώσουν, αν οι αρχές δεν καταφέρουν να κρυώσουν τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου... Εντούτοις, διευκρίνισε ότι, ακόμη και τότε, «δε θα οδηγηθούμε σε πυρηνική έκρηξη».Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο διαπίστωσε ότι «μπορεί» να έχει προκληθεί «περιορισμένη βλάβη» στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εκτιμώντας πως η ζημιά είναι λιγότερο από 5%... Δεν έκρυψε ότι οι εξελίξεις είναι «ανησυχητικές», θεωρώντας εντούτοις πως η κατάσταση είναι διαφορετική από τις συνθήκες που οδήγησαν στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986.
Την ανησυχία της δεν έκρυψε ούτε η γαλλική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, που αναφέρθηκε σε «προφανέστατη καταστροφή», θεωρώντας ότι η ζημιά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκοσίμα είναι «επιπέδου 6», σε μια κλίμακα όπου η ανώτερη βαθμίδα είναι το 7 και έχει αποδοθεί στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ... Ταυτόχρονα, προωθώντας τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων, σημειώνει ότι «με τη γαλλική πυρηνική τεχνολογία που δεν προτίμησαν οι Ιάπωνες, δε θα γίνονταν αυτά τα ατυχήματα».
Παράλληλα, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο έγινε ένας από τους πρώτους αξιωματούχους της κυβέρνησης Καν, που παραδέχθηκε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας από τη χτεσινή πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 της Φουκουσίμα «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» του πληθυσμού, με ειδικούς επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι άσχημες μακροπρόθεσμα...
Επίσης, για πρώτη φορά χτες, το πανεπιστήμιο του Τόκιο έδωσε οδηγίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας σχετικά με τους τρόπους και τα μέσα για την αντιμετώπιση των αυξημένων επίπεδων ραδιενέργειας, συνιστώντας ως επί το πλείστον την αποφυγή των μετακινήσεων...
Απομακρύνουν τους πολίτες τους...
Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση των κινεζικών αρχών να οργανώσουν μαζική απομάκρυνση των Κινέζων που βρίσκονται σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, όπως το Μιγιάγκι, το Ιμπαράκι, το Ιουάτε.
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τόκιο στην Οσάκα (400 χλμ. μακριά), εξαιτίας των ανησυχιών για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Η Γαλλία συνέστησε στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο Radio France μετέδωσε ότι απομακρύνθηκαν όλες οι δημοσιογραφικές αποστολές και τα συνεργεία τεχνικών από την Ιαπωνία πέρα από έναν δημοσιογράφο στη βόρεια πόλη Σαπόρο. Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία προς την Ιαπωνία. Η Φιλανδία προειδοποίησε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο με τα μικρά τους παιδιά να μεταβούν είτε στο εξωτερικό, είτε στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας.
Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εκκενώσει κατοικημένες περιοχές των Κουρίλων Νήσων και της Νήσου Σακχαλίνης για προληπτικούς λόγους.
Πάνω από 11.000 τα θύματα...
Στο μεταξύ, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε το νεώτερο απολογισμό για τους νεκρούς και τα θύματα που προκάλεσε το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής και οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 11.000. Ειδικότερα, έως τώρα έχουν βρεθεί τα πτώματα 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες της χώρας, οι αγνοούμενοι είναι 7.558, ενώ οι αρμόδιες αρχές σημειώνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά και άλλο...
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6153256&publDate=16/3/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger