Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Όχι μόνο δεν δικαιούται να ομιλεί, αλλά έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», ο Κ. Καρτάλη.

Εσωκομματική η μόλυνση;
Οψιμο ενδιαφέρον, το οποίο εγείρει ανησυχία για τις επιλογές χειρισμού από εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου ενός μείζονος σημασίας ζητήματος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, από τον βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Την ώρα που τα «καμπανάκια» για τη ρύπανση του Πηνειού και κατά συνέπεια της Κάρλας δεν έχουν πάψει να χτυπάνε -προσφιλής άλλωστε φράση του Κ. Καρτάλη σε αναφορές του για την υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα- ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος βρήκε τον «ένοχο» της ρύπανσης: τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Λάρισας.
Βρήκε όμως και τον «συνένοχο», δηλαδή την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από δημοσιεύματα του «Τ» για χιλιάδες νεκρά ψάρια στον ταμιευτήρα, εξέδωσε παραπλανητικό πόρισμα, σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, προκαλώντας ακόμη και την αναβολή περιβαλλοντικής επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος!
Τι μεσολάβησε άραγε το τελευταίο τετράμηνο, το οποίο οδήγησε όψιμα τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος να μιλήσει για πόρισμα-παραπλάνηση και να υποδείξει ως υπαίτιο της ρύπανσης τον Βιολογικό Καθαρισμό Λάρισας, όταν ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει για μια λίμνη που δέχεται ρύπανση από σημειακές και διάχυτες πηγές, αλλά και από τα νερά του Πηνειού;
Τοπικοί πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκφράζει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιδείξει πρακτικά αποτελέσματα ως πρόεδρος, άλλωστε, της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με τη σωτηρία του Πηνειού και της λίμνης Κάρλας, να έχουν σημάνει τα εσωκομματικά πυρά, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2011, μετά από ένα μήνα... σιγής ιχθύος για τη μαζική θανάτωση ψαριών στον ταμιευτήρα της Κάρλας, με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου καλούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει άμεσα αναλυτική περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη.
Τρεις μήνες αργότερα «αποκαλύπτει» -για ποιο λόγο άραγε- ότι η περιβαλλοντική επιθεώρηση αναβλήθηκε εξαιτίας του πορίσματος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Ούτε όμως σε εκείνη την παρέμβαση, ούτε σε καμία άλλη -ακόμη και στα εγκαίνια λειτουργίας των αντλιοστασίων της Κάρλας, όταν διαγκωνιζόταν για να φωτογραφηθεί και λίγο έλειψε να ρίξει κάμεραμαν τηλεοπτικού σταθμού μέσα στη λίμνη- ο Κ. Καρτάλης είχε μιλήσει για τις επιπτώσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Λάρισας.
Εάν υπήρχε μέχρι πρότινος άγνοια για τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων που θα φέρνουν ποσότητες υδάτων από τον Πηνειό στην Κάρλα, καθώς και για τον αποδέκτη των λυμάτων του Βιολογικού του γειτονικού νομού, τότε μόνο ως επικίνδυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ιδίως στην περίπτωση που συντρέχουν οι σοβαροί, όπως ο ίδιος τους παρουσιάζει, λόγοι ανησυχίας για το οικοσύστημα της Κάρλας και του Παγασητικού.
Αλλά και στην πρώτη συνεδρίαση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το περιβάλλον ο Κ. Καρτάλης δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ακόμη και η εξαγγελία του για επίσκεψη - αυτοψία στη λίμνη Κάρλα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2011 και η ευρεία σύσκεψη που επρόκειτο να ακολουθήσει με τοπικούς φορείς αποδείχθηκε ανεκπλήρωτη.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για την αναβολή της αυτοψίας, την προσδιόρισε χρονικά πλέον μέσα στον Απρίλιο, «ώστε να ελεγχθούν όλες οι πηγές που επιβαρύνουν τη λίμνη Κάρλα και να ληφθούν από τώρα τα μέτρα εκείνα που θα την καταστήσουν μια ζωντανή λίμνη», όπως ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής παραδέχεται, δηλαδή, ότι παρά τους σοβαρούς κινδύνους δεν έχουν ελεγχθεί έως σήμερα οι πηγές επιβάρυνσης της υπό ανασύστασης λίμνης. Όταν μάλιστα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν το 2002 οι περιβαλλοντικοί όροι της Κάρλας προέβλεπε τη σύσταση δικτύου ελέγχου παρακολούθησης της εισροής υδάτων στη λίμνη. Αίτημα το οποίο κατ’ επανάληψη έθετε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η ηγεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δίχως να συναντά τότε τη συμπαράσταση του βουλευτή.
«Όχι μόνο δεν δικαιούται να ομιλεί, αλλά έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», σχολίαζαν κύκλοι της πρώην νομαρχιακής αρχής, που δέχθηκαν αναίτια, όπως έλεγαν, τις βολές του Κ. Καρτάλη.
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/35113/-.aspx 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger