Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αλβανία Δύο νεκροί στις βίαιες διαδηλώσεις

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στα Τίρανα
Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στα Τίρανα
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης που κατέβηκαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Έκκληση για ηρεμία απευθύνουν ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμπίρ Τόπι και η αντιπολίτευση μετά την δραματική τροπή των γεγονότων.

«Έχουμε δύο πολίτες νεκρούς. Οι ενδείξεις δείχνουν ό πυροβολήθηκαν εξ επαφής από πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», είπε στην τηλεόραση χειρουργός του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων.

Κατά το Associated Press οι νεκροί είναι τρεις.

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί και 22 πολίτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι ενώ πυρπολήθηκαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας.

Παρά τη βροχή περίπου 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν την Παρασκευή στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει τους διαδηλωτές, οι πάντως δεν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη. Ηρεμία ζήτησε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».

Στη δίνη των σκανδάλων

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Σε αυτό εικονιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία.

Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, απέτυχαν οι όποιες προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger