Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Λαμόγιο?

Από την Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία

Με τον όρο Λαμόγιο ή Λαμόγειο χαρακτηρίζεται το υπόγειο Λάμα, ένα ζώο του Θιβέτ με μεγάλα ώτα, προϊόντα εξελικτικής πίεσης εξαιτίας του αραιού αέρα των μεγάλων υψομέτρων των Ιμαλαΐων της ιβηρικής χερσονήσου. Ο ήχος μεταδίδεται βραδύτερον σε μεγάλα υψόμετρα και έτσι το λαμόγειον εξαναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις πιέσεις του περιβάλλοντός του, αυξάνοντας το μέγεθος των ώτων του και τις δυνατότητες του ακουστικού πόρου και φυστίκια αιγίνης.
Τούτη η ερμηνεία βεβαίως, αν και ερμηνεύει τα μάλα, τις ακροαστικές δυνατότητες (βλ. βροχοπνευμονία) του εν λόγω ερπετοθηλαστικού, δεν εξηγεί γιατί επιλέγει ως ενδιαίτημά του υπόγειους τόπους. Οι Νεοδαρβινιστές ερμηνεύουν το φαινόμενο με τον νόμο της προσαρμογής. Οι Δημιουργιστές ερμηνεύουν το φαινόμενο με το νόμο της ταντρικής προσήλωσης και οι Μυστικιστές με τον νόμο της Φυστικοπάθειας.

Μ'έχει απασχολήσει κι εμένα αυτή η λέξη που υπάρχει σε δυο παραλλαγές, λαμόγια και λαμόγιο και τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας και ακούγεται σε πολιτικούς, αθλητικούς και διάφορους άλλους κύκλους. Λέγεται ότι προέρχεται από το ισπανικό "la moya" που σημαίνει η τάδε (αν και δεν καταλαβαίνω την σχέση) και αρχικά σήμαινε τον αβανταδόρο, αυτόν που οι υπαίθριοι παπατζήδες (street swindlers) είχαν για βοηθό ώστε να εξαπατούν τους αφελείς περαστικούς (έτσι το μάθαμε εμείς οι παλαιότεροι απ'τα Παιδιά της Πιάτσας του Τσιφόρου και το λεξικό του Ηλ.Πετρόπουλου). Αργότερα επεκτάθηκε να υπονοεί γενικότερα τον κομπιναδόρο, τον απατεώνα, τον σκάρτο. Γνωστή η έκφραση "την κάνω λαμόγια", δηλαδή εξαφανίζομαι, ξεφεύγω.
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger