Πληθαίνουν ώρα με την ώρα τα δημοσιεύματα για λύση στο ελληνικό πρόβλημα με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και με αγορά του χρέους της χώρας με χρήματα που θα βρεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, και το γερμανικό Spiegel τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας λύσης η οποία, όπως τονίζει, έχει καλές πιθανότητες να γίνει στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το σχέδιο προτάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Ρέγκλινγκ πρότεινε να δοθεί από το Ταμείο ένα δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει υπάρχοντα -υψηλότοκα- ομόλογα, σε τιμές αγοράς.
Η επαναγορά των ομολόγων θα τίθεται σε εθελοντική βάση για τους κατόχους τους, και θα γίνεται με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.
Είναι το σενάριο για το οποίο γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίος φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί κάτω από το τραπέζι, όπως και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν.
Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταμείου στήριξης για επαναγορά χρέους.
«Θα μπορούσα να φανταστώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επανακεφαλαιοποιεί τράπεζες ή να αγοράζει κρατικό χρέος. Αλλά αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Κι ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος το έχει τούμπανο, στην Ελλάδα συνεχίζουν να το έχουν κρυφό καμάρι. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε κακόβουλα τα δημοσιεύματα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε και πάλι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους ενώ και ο Προβόπουλος στο Εθνος έκανε λόγο ζημιά που προκαλεί μια τέτοια συζήτηση.
Προφανώς στην κυβέρνηση δε θέλουν με κανένα τρόπο να κάνουν αυτή τη συζήτηση τώρα αλλά μόλις η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο να δώσουν στον κόσμο ως μοναδική λύση την αναδιάρθρωση με τα σκληρά μέτρα μακροχρόνιας λιτότητας. Είναι πιο εύκολο να στηθεί ένα δίλημμα “Η χρεοκοπούμε, βγαίνουμε από το ευρώ, πάμε σε υποτίμηση και χάνουμε λεφτά ή αναδιάρθρωση με σκληρά μέτρα”.
Ενα τέτοιο καθαρά εκβιαστικό δίλημμα σαφώς γέρνει υπέρ της δεύτερης λύσης αφού ο κόσμος δε θέλει να ακούει για χρεοκοπίες. Οπότε, η κυβέρνηση περνά τη βελούδινη λύση και καθαρίζει για τις αποτυχίες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου