Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πειρατές καταλαμβάνουν ελληνόκτητο πλοίο, απελευθερώνουν άλλο


Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο περίπου 500 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Ομάν και παράλληλα απελευθέρωσαν ένα δεύτερο, επίσης ελληνόκτητο, σκάφος που είχαν καταλάβει τον Ιούλιο, δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης τη Δευτέρα.

"Το MV Eagle δέχθηκε επίθεση και έπεσε θύμα πειρατείας από βάρκα με πειρατές που πυροβολούσαν με ελαφριά όπλα και αντιαρματικό πριν επιβιβαστούν στο πλοίο", ανέφερε στην ιστοσελίδα της η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη Navfor.

Το φορτηγό πλοίο όγκου 52.163 τόνων και 24μελές πλήρωμα από τις Φιλιππίνες έπλεε από την Ιορδανία προς την Ινδία όταν δέχθηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ανέφερε η Navfor.

Η πειρατεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία μεταξύ 7 και 12 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η δε πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας αυξάνει σημαντικά το κόστος της ναυτιλίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Παράλληλα, η Navfor ανακοίνωσε ότι πειρατές απελευθέρωσαν την Κυριακή το πλοίο MV Motivator, με σημαία Νήσων Μάρσαλ και 18μελές πλήρωμα από τις Φιλιππίνες. Πρόσθεσε πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες του τάνκερ πιστεύουν ότι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Πειρατής που ισχυρίστηκε ότι ονομάζεται Φαράχ είπε τηλεφωνικά στο Reuters ότι για το MV Motivator καταβλήθηκαν λύτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger