Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Γερμανική επιμονή έναντι διαψεύσεων

Παρά τον καταιγισμό διαψεύσεων, ο γερμανικός Τύπος, συνεχίζει να δημοσιεύει σενάρια για επαναγορά ελληνικών ομολόγων, μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Σταθερότητας.

Αυτή τη φορά το σενάριο αναπαράγει με δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων. Όμως την ίδια στιγμή γερμανική κυβέρνηση, ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, διέψευδαν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την Handelsblatt θα πραγματοποιηθεί αγορά ομολόγων απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, ή θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια προς τη χώρα μας για να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε σημαντική μείωση του συνολικού δημοσίου χρέους, κατά τουλάχιστον 10 % έως 20 % καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται στο 60% με 95% της αξίας τους.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα δημοσιεύονται περί αναδιάρθρωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε: "Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος".

Ωστόσο τα δημοσιεύματα «φουντώνουν» τις συζητήσεις στο Βερολίνο, και οι βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού, τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε και πάλι τα σενάρια λέγοντας: "Δεν είναι αλήθεια ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

Πάντως ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Καϊτέλ, ζητεί άμεσα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με στόχο – όπως λέει - την απαλλαγή της Ελλάδας από την κρίση χρέους και πρόσθεσε μιλώντας στην Handelsblatt: "Πρέπει να διατυπώσουμε μια λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνο η αναδιάρθρωση με μέτρο.

Οι πιστωτές, το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες. Είναι αντιπαραγωγικό να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι το 2013 για να γίνεται μετά τομή στα χρέη. Καλύτερα σήμερα παρά αύριο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger