Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μόσχα: 35 οι νεκροί από το μακελειό σε αεροδρόμιο

Στους 35 ανέρχονται οι νεκροί και στους 46 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Έλενα Γκαλάνοβα.

Μεγένθυνση
«Με βάση τα νεότερα στοιχεία υπάρχουν 35 νεκροί και 46 τραυματίες», δήλωσε η εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Μεντβέντεφ: Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Νταβός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την έκρηξη θα τιμωρηθούν.
«Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους», όπως γράφει ο Μεντβέντεφ στο Twitter.
«Πενθούμε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο. Αυτοί που τη σχεδίασαν θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν», συμπληρώνει.
Ο Μεντβέντεφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία αύριο και θα εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνές φόρουμ.
«Ο πρόεδρος θα καθυστερήσει την αναχώρησή του», είπε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ναταλία Τικαμόβα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 13.32 GMT (15.32 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα διεθνών αφίξεων.
Το Ντομοντέντοβο είναι το πλέον πολυσύχναστο από τα τρία αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στα δύο άλλα αεροδρόμια, στα οποία και θα προσγειωθούν αεροσκάφη που είχαν προορισμό το Ντομοντέντοβο.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η αστυνομία της Μόσχας αναζητά τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ότι οι δράστες πιθανότατα προέρχονται από το Βόρειο Καύκασο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Σεργέι Ιγκνάτιεφ είπε ότι η επίθεση δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ισοτιμία του ρουβλίου ή στο τραπεζικό τομέα της χώρας.
Διεθνής καταδίκη
Την επίθεση καταδίκασαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι ηγέτες πολλών χωρών.
«Καταδικάζω έντονα αυτήν την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια κατά του ρωσικού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκιμπς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη Μόσχα, εφόσον χρειαστεί.
«Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικιαστική ενέργεια (...) Σ' αυτή τη μάχη είμαστε μαζί. Πρόκειται για μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την άναδρη, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση και απέστειλε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και το ρωσικό λαό.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε αγανακτισμένη από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο και ζήτησε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ σε τρεις ξεχωριστές ανακοινώσεις τους καταδικάζουν απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.
Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά της προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει τη συμπάθειά της και του ζητά να μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων.
Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την βάρβαρη και δειλή. Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στο ρωσικό λαό διαβεβαιώντοντας τις ρωσικές αρχές για την αλληλεγγύη της Γαλλίας.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση στη Μόσχα. «Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να παράσχουμε βοήθεια σε όποιον Βρετανό υπήκοο το επιθυμεί», είπε.
Την αλληλεγγύη των ιταλικών αρχών προς τη ρωσική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας εξέφρασε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.
Τέλος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger