Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο θέλουν οι ΗΠΑ

Τα σχέδια καταδικάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας

Μπορεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη να μη χρησιμοποιείται η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και να μη βρίσκονται εκεί τα μαχητικά ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, όπως γινόταν από το 2018, ωστόσο η αξιοποίηση του στρατοπέδου παραμένει στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι εφόσον ληφθεί απόφαση για τη μόνιμη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, αιτούνται την παραχώρησή του ώστε να το μετατρέψουν σε αμιγώς αμερικανική βάση, αφού το συγκεκριμένο σημείο στη Μαγνησία είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Η περιοχή άλλωστε προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφολογίας και θάλασσα, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη και περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αν προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη, όπως και έγινε άλλωστε με την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο αξιωματικών του στρατού των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στην Αθήνα βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο Στεφανοβίκειο για επιτόπια αυτοψία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης προτείνεται να πραγματοποιηθούν με αμερικανικές δαπάνες.

Για να μετριάσουν δε τις αντιδράσεις από τον λαό της περιοχής, καθώς οι στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποτελούν μαγνήτη τεράστιων κινδύνων, οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν προτείνει να κατασκευάσουν και αντιπλημμυρικά έργα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσει το στρατόπεδο...

Η πρόταση των Αμερικανών αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχει η περιοχή της Μαγνησίας και συνολικά της Θεσσαλίας για τα δολοφονικά τους σχέδια, καθώς, όπως είναι γνωστό, μέσα στην πόλη του Βόλου βρίσκεται το στρατόπεδο «Γεωργούλα», που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «Logistics Support Area Volos». Εκεί διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό. Αντίστοιχα, το λιμάνι του Βόλου είναι ένα από τα 5 (μαζί με αυτά των Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028 για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενόσω κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Τον κρίκο στην αλυσίδα συμπληρώνουν οι εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, οι οποίες αξιοποιούνται για την παραμονή Αμερικανών πιλότων της Air Force, μονάδων υποστήριξης και διοικητικού προσωπικού.

Ούτε στο Στεφανοβίκειο ούτε πουθενά αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του θανάτου!

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καταγγέλλει αυτά τα σχέδια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τόσο η Θεσσαλία όσο και όλη η χώρα μας, με τη μετατροπή τους σε μια απέραντη στρατιωτική βάση - ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν δημιουργούν ασφάλεια και συνθήκες ειρήνης, αλλά όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού μας και άλλων λαών, αφού μετατρέπεται σε βασικό στόχο αντιποίνων, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη στήριξη της περιφερειακής αρχής του κ. Κουρέτα και της προηγούμενης του κ. Αγοραστού.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αξιώνουμε: Ούτε στο Στεφανοβίκειο ούτε πουθενά αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του θανάτου! Καμία παρουσία πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, στην 110 ΠΜ της Λάρισας και στην 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου. Να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αμεση επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και απεμπλοκή του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς της Λάρισας από τη διεύθυνση αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger