Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Χαρίλαος Φλωράκης

 

Συμπληρώνονται σήμερα 19 χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου.
Αν έχει νόημα να το θυμόμαστε αυτό αφορά στη ζωή και στη δράση του. Στο τι σηματοδοτούσε αυτή η δράση. Ποια πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα έδινε στο κομμουνιστικό κίνημα και στην Αριστερά γενικότερα.

Δυστυχώς, ο Χαρίλαος και η γενιά του λείπουν σήμερά περισσότερο από ποτέ. Γιατί λείπει η ουσιαστική κομμουνιστική και αριστερή ταυτότητα στην πολιτική και στο λαϊκό κίνημα γενικότερα.
Τα ονόματα, οι ταμπέλες και οι αυτοπροσδιορισμοί δεν έχουν καμία σημασία όταν δεν συνοδεύονται από ανάλογη ουσία. Από παραγωγή πολιτικής και ιδεολογίας με σαφές ταξικό πρόσημα και με προοπτική.
Όσες φορές κι αν κλίνει κανείς την σοσιαλιστική επανάσταση αυτή δεν πρόκειται να γίνει περισσότερο ελκτική όσο κι αν είναι αντικειμενικά αναγκαία.
Όσες φορές κι αν ορκίζεται κανείς στην κομμουνιστική του ταυτότητα αυτό δεν τον κάνει κομμουνιστή.
Όσες φορές κι αν υποκλιθείς στην Αριστερά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αριστερός.
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε αριστερούς αλλά δεν έχουμε Αριστερά. Έχουμε κομμουνιστές αλλά δεν έχουμε κομμουνιστικό κόμμα, έχουμε εργάτες και εργαζόμενους αλλά δεν έχουμε ουσιαστικό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που αναζητάει λύση κι αυτή είναι η αξία της μνήμης του Χαρίλαου. Σηματοδοτεί αυτό που δεν έχουμε και αυτό που χρειαζόμαστε.

Από το Facebook του Γιώργου Πετρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger