Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο

 

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη απόδειξη ότι η «θετική ατζέντα» και το κλίμα «βελτίωσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο οποίο υπερθεματίζει η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής και της υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων, ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα.   

Μιλώντας στους αξιωματικούς και τους οπλίτες του 4ου Σώματος Στρατού,  στο πλαίσιο δείπνου ιφτάρ, για την 109η επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης το 1915, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, «τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της», λέγοντας ότι είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τον στρατό και να διασφαλίσει την εθνική ενότητα.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη Μάχη της Καλλίπολης, αλλά και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα. Στην "Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974", 498 στρατιώτες μας και από τις τέσσερις γωνιές της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, θυσιάστηκαν. Παρ' όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος - Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», είπε ο Ερντογάν.

Αναγγέλλοντας κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, είπε ότι «η κυβέρνηση παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στους στρατιώτες για να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα τους ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger