Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Επιχείρηση απόκρυψης των πραγματικών αιτιών του εγκλήματος κατά μεταναστών


Αφίσα του ΚΚ Μεξικού: «Η πολιτική Ομπραδόρ - Μπάιντεν, αιτία του θανάτου των μεταναστών. Φτάνει πια! Να καταργήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα!»
Αφίσα του ΚΚ Μεξικού: «Η πολιτική Ομπραδόρ - Μπάιντεν, αιτία του θανάτου των μεταναστών. Φτάνει πια! Να καταργήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα!»
Λίγες μέρες μετά την τραγωδία με τους 39 μετανάστες που κάηκαν και τους 29 που τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, σε κέντρο κράτησης μεταναστών στα σύνορα με τις ΗΠΑ, γίνεται προσπάθεια από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρες Ομπραδόρ και τις δικαστικές αρχές της χώρας το έγκλημα αυτό είτε να φορτωθεί στους ίδιους τους μετανάστες, είτε αποκλειστικά σε 3 υπαλλήλους του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) και 5 φύλακες ιδιωτικής εταιρείας.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τους υπαλλήλους να φεύγουν και τους μετανάστες να καίγονται κλειδωμένοι στα κελιά τους. Το γεγονός αυτό όμως εμφανίζεται αποσυνδεδεμένο από την πραγματική αιτία, που είναι η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού σε βάρος κατατρεγμένων από τη φτώχεια, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Στο κέντρο αυτό, όπως και σε άλλα, καταλήγουν όσοι μετανάστες προορίζονται για απέλαση. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν από τη Γουατεμάλα (28 άνθρωποι) και οι άλλοι από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τον Ισημερινό. Οι 8 υπάλληλοι ερευνώνται για ανθρωποκτονία κατά συρροή και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ως υπαίτιο για το έγκλημα την αντιμεταναστευτική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ και τις συμφωνίες της με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Τραμπ και του Μπάιντεν, με τις οποίες συμφωνίες «το Μεξικό έγινε στρατόπεδο θανάτου, αποθήκη ανθρώπων, συνοριακός σταθμός».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Το ΚΚ Μεξικού αποδίδει την ευθύνη για την τραγωδία στο κράτος και στο καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο πηγάζει. Επαναλαμβάνει τη θέση του, που βασίζεται στον διεθνισμό, της απόλυτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες, και αγωνίζεται για μια χώρα όπου άνδρες και γυναίκες της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν καταφύγιο και αλληλεγγύη και απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με όλους τους Μεξικανούς εργάτες. Καλούμε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης και χαιρετίζουμε άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, από διάφορα συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger