Στο δρόμο στις 9 Απρίλη μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν
«Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 21 κλαδικά σωματεία. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα στις 9 Απρίλη, στέλνοντας σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στους εργοδότες και στην κυβέρνηση: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.
Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συγκεκριμένη μέρα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.
Τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άνεργο ξεναγό καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Ρόδου. Ενώ ο εργαζόμενος έχει μείνει χωρίς μεροκάματο εδώ και ενάμιση χρόνο, σε μια ειδικότητα την οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς στοιχειώδη μέτρα ενίσχυσης, η ΔΕΗ ζητά να εισπράξει το ένα τρίτο της οφειλής για να γίνει διακανονισμός και επανασύνδεση. Σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, διεκδικώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. «Δεκάδες είναι καθημερινά οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών της περιοχής που τους κόβεται το ρεύμα και ψάχνουν να βρουν να το συνδέσουν με δανεικά, ή κάνοντας ένα διακανονισμό, όταν μπορεί να γίνει, στον οποίο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», τονίζει η Επιτροπή. Διεκδικεί την απαλλαγή των ανέργων και όσων βρίσκονται σε αναστολή ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» από την πληρωμή λογαριασμών, δημοτικών και ανταποδοτικών τελών.
Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας καταγγέλλει περιπτώσεις αποκλεισμού εργαζομένων του κλάδου από τη δίμηνη οικονομική ενίσχυση («Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού») που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να αιτηθούν στο ΠΣ «Εργάνη» την ένταξή τους στην αποζημίωση, διαπίστωσαν ότι το σύστημα δεν δέχεται τις αιτήσεις τους, παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια. Μάλιστα, «παρουσιάζεται το φαινόμενο να μην δέχεται τις αιτήσεις εργαζομένων που δουλεύουν στην ίδια επιχείρηση, με την ίδια ειδικότητα» με συναδέλφους τους που έχουν ενταχθεί κανονικά στην αποζημίωση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι πρώην εργαζόμενοι στην «TUI», με τις αιτήσεις ορισμένων να γίνονται δεκτές και άλλων να απορρίπτονται από το σύστημα. «Θεωρούμε πέρα για πέρα απαράδεκτο τον αποκλεισμό από την ενίσχυση», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί «να σταματήσει το παιχνίδι με την πείνα των εργαζομένων». Την επιστολή του Συνδικάτου έχει καταθέσει ως Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.
Την εργοδοσία σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα εποχικής λειτουργίας που επιτίθεται στο δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων, καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων. Η εργοδοσία «δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα επαναπρόσληψης συναδέλφου», που είχε δουλέψει το 2019 στο ξενοδοχείο, ενώ το 2020 βρισκόταν σε αναστολή. «Μέσα σε περίοδο νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την απειλή της πανδημίας πάνω από τα κεφάλια μας, η μεγάλη εργοδοσία δείχνει ξανά τις διαθέσεις της», σημειώνει και καλεί τη Διοίκηση του Σωματείου «να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι προσπάθειες της εργοδοσίας να πέσουν στο κενό». Απευθύνει κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δυναμώσουν τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τις συνέπειες της κρίσης, με τη δουλειά και την υγεία τους.
Σημειώνεται ότι το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων προχωρά σήμερα, Τετάρτη, σε παρέμβαση στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν οργανωμένα τις ενστάσεις τους για όσους εργαζόμενους έχουν μείνει εκτός Ταμείου Ανεργίας.
Το «κρυφτό» που παίζει το υπουργείο Εργασίας με τους εργαζόμενους του κλάδου και τα σωματεία τους, αλλά και την επιλογή της πολιτικής του ηγεσίας να πραγματοποιήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με συγκεκριμένους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.
«Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης έχουν φανερώσει την αποστροφή τους για τον μάγειρα, τον διανομέα, τον ξεναγό, τον σερβιτόρο, την καμαριέρα και όλους όσους εδώ και 11 μήνες ζουν τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, με εισόδημα έως 9 ευρώ την ημέρα, αντιμέτωποι με τον φονικό κορονοϊό και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Βέβαια, η αποστροφή αυτή όχι μόνο δεν τους εμπόδισε, αντίθετα τους οδήγησε σε συναντήσεις, με αυτό που η Ομοσπονδία αποκαλεί Εκτελεστικό Συμβούλιο και δεν είναι παρά η παράταξη της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, διαπιστώνει πως οι ...προτιμήσεις του σημερινού υπουργού και του προκατόχου του δεν προκαλούν καμία έκπληξη. «Είναι αυτοί που έσπασαν τρεις φορές έως τώρα τα τελευταία 10 χρόνια το 8ωρο, το 5θήμερο, τα ρεπό. Είναι αυτοί δηλαδή που έβαλαν στη ζωή το νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου πριν καν ψηφιστεί! Είναι αυτοί που επέβαλαν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.
«Κι επειδή τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ομοσπονδία φρόντισαν τους λίγους "αναξιοπαθείς" μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοεστιάτορες, ή tour operators, η μια με την απαλλαγή τους από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας νέο πακτωλό επιδοτήσεων και η άλλη με φτηνά, ευέλικτα εργατικά χέρια, δεν μένει παρά οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους να φροντίσουν για τους πολλούς», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δηλαδή για τους εργαζόμενους που έβγαλαν με τη δουλειά τους «την περασμένη 8ετία 120 δισ. ευρώ και σήμερα είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την αβεβαιότητα και την πανδημία».
«Αποτελέσματα έχουν μόνο οι αγώνες των Συνδικάτων», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στις 9 Απρίλη με τα σωματεία τους σε όλη τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου