Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Βαθαίνει η εμπλοκή, αυξάνουν οι κίνδυνοι για τον λαό


To σχέδιο των ΗΠΑ - όπως το υπηρετούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - για περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και γενικά της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, αναπτύσσουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί παράγοντες που είτε υπηρετούν στην Αθήνα (π.χ. ο πρέσβης Τζ. Πάιατ), είτε ήρθαν για το παζάρι στοχευμένων εξοπλισμών, είτε αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, προκειμένου να επιβλέψουν την πρόσφατη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της Αλεξανδρούπολης, προς την Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της επιχείρισης «Atlantic Resolve 2021».

Δίνοντας μια εικόνα τού τι έγινε αυτές τις μέρες, τι πέρασε από τον ακριτικό λιμένα, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και το οδικό δίκτυο του Εβρου, οι Αμερικανοί σημειώνουν ότι για πρώτη φορά ήρθαν και έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη περίπου 70 ελικόπτερα (περίπου 30 της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ για να αναπτυχθούν σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ως «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», συν άλλα τόσα περίπου, που έφυγαν με το φορτηγό πλοίο «Endurance» προς τις ΗΠΑ, αφού ολοκλήρωσαν την πολύμηνη αποστολή τους στην Ευρώπη). Ταυτόχρονα, ξεφορτώθηκαν και κινήθηκαν προς Ρουμανία 600 κομμάτια πολεμικού εξοπλισμού. Ολα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που κατά τους ίδιους Αμερικανούς παράγοντες, «τα τελευταία 4 χρόνια αναδεικνύεται σε φανταστικός για μας εταίρος», ήδη δηλαδή από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που και σε αυτό το ζήτημα έστρωσε το χαλί στη ΝΔ για να συνεχίσει την τέτοια βρωμοδουλειά.

Σημειωτέον, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ιδιαίτερα το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη και τη «στρατηγική σημασία» του λιμανιού της, επιβεβαιώνουν ότι θα την «αξιοποιήσουν» ξανά τους αμέσως επόμενους μήνες για τη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της γιγάντιας πρόβας πολέμου «Defender Europe 2021» (αναμένονται άλλες 6 αφίξεις στο λιμάνι θηριωδών φορτηγών πλοίων ή και μεταγωγικών του αμερικανικού ΠΝ ), ενώ τονίζουν ότι το ενδιαφέρον τους για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή δεν αφορά μόνο την «Αμυνα και Ασφάλεια». «Είναι σημαντικός προορισμός και για την Ενέργεια», ξεκαθαρίζουν, παραπέμποντας στο ενδιαφέρον τους να βάλουν στο χέρι τα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής, ενταγμένα όπως είναι στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ταυτόχρονα, προς εμπέδωση ακριβώς της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, με αγκίστρωση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, δηλώνουν σε όλους τους τόνους την «υποστήριξή» τους στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, οι οποίες στη βάση που γίνονται φέρνουν επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ετοιμάζεται συμφωνία - «ομπρέλα» εμπλοκής

Την ίδια ώρα, βάζοντας τη χώρα ακόμα βαθύτερα στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και καταμερισμό, αναφέρουν ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι «η Ελλάδα είναι στην κορυφή των συμμάχων», χρεώνοντάς την βέβαια με συγκεκριμένες αποστολές.

Ειδικότερα, επιβεβαιώνουν ότι η νέα διμερής στρατιωτική συμφωνία θα πρέπει να έχει υπογραφεί έως το φθινόπωρο, στόχος όπως έχει μπει και από την ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε, η προηγούμενη «επικαιροποίηση» της παλαιότερης συμφωνίας για τις Βάσεις υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2019, πάνω στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εκκίνηση του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών τον Δεκέμβρη του 2018.

Ξεκαθαρίζουν ότι η νέα συμφωνία δεν θα είναι «απλά» μια συμφωνία που θα αφορά μόνο βάσεις (πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει στο τραπέζι συνολικά 23 τοποθεσίες όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θα μπορούν να αναπτύξουν δυνάμεις τους, διευρύνοντας το περιλάλητο στρατιωτικό αποτύπωμά τους στη χώρα), αλλά θα λειτουργεί ως «ομπρέλα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιπρόσθετες αποστολές και χρεώσεις που θα αναλάβουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κατ' εντολή των Αμερικανών.

Σε κάθε περίπτωση, στο ενδιάμεσο, οι Αμερικανοί - όπως βεβαιώνουν οι ίδιοι παράγοντες - θα συμμετάσχουν ξανά, τις επόμενες βδομάδες, στη μεγάλη ετήσια άσκηση της ελληνικής ΠΑ «Ηνίοχος», πλοία τους θα συνεχίσουν να αξιοποιούν για υποστήριξή τους τη Σούδα και θα συνεχίσουν τις ασκήσεις ελικοπτεράδων τους με έδρα τη Βάση στο Στεφανοβίκειο, «σε όλο και πιο συνθέτες ασκήσεις, παρά, μάλιστα, τον Covid, με σενάρια που εκτυλίσσονται και τη νύχτα, και με μια σειρά νέες περιοχές να "ανοίγουν" για τις Αμερικανικές Δυνάμεις, όπως το Μυρτώο και η Πελοπόννησος».

Εξοπλισμοί για αποστολές όπου Γης

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι έσπευσαν να χαιρετήσουν την ανάπτυξη της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στον Περσικό, η πρώτη αποστολή μετά από 7 χρόνια ελληνικού πλοίου σε μια ζώνη που βράζει από ιμπεριαλιστικές κόντρες. Θυμίζουμε, η φρεγάτα πήγε εκεί, επισήμως στο πλαίσιο συμμετοχής της σε ασκήσεις πολεμικού υλικού στο Αμπου Ντάμπι. Στην επιστροφή της, ωστόσο, πραγματοποίησε σειρά συνεκπαιδεύσεων με πλοία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Εμιράτα, και έπεται συνέχεια, καθώς ακόμα δεν πέρασε το Σουέζ...

«Θέλουμε να δούμε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δυνατό και ικανό», τονίζουν, προφανώς για να του αναθέσουν κι άλλες τέτοιες αποστολές, για τις οποίες το θέλουν εξοπλισμένο, μέσα από χρυσοφόρα συμβόλαια, που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, όχι για την Αμυνά του, αλλά ακριβώς για τέτοιες ΝΑΤΟικές αναπτύξεις.

Εξ ου και οι τέτοιοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι «έχουν την καλύτερη πρόταση», «μια ανίκητη πρόταση», για τη ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών για το ελληνικό ΠΝ, συν χορήγηση 2 πλοίων ως ενδιάμεση λύση. Το συνδυάζουν με το να βάλουν στο χέρι και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (αμερικανικά κεφάλαια έχουν ήδη την Ελευσίνα), ώστε να ναυπηγηθούν εκεί οι 3 από τις 4 φρεγάτες, λέγοντας ότι «κανένας από τους ανταγωνιστές (Γάλλοι, Ολλανδοί, Ιταλοί κ.α.) δεν έχουν τέτοια πρόταση», ολοκληρωμένη, όπως την προβάλλουν. Για το τι πλοίο προτείνουν ως ενδιάμεση λύση, λένε ότι αναμένουν πρώτα την αποστολή της λεγόμενης «Letter of Request» από την ελληνική κυβέρνηση, για να δημοσιοποιήσουν την απάντησή τους.

Τέλος, θετικοί εμφανίζονται για την πώληση στην Ελλάδα αεροσκαφών «F-35». «Οταν η Ελλάδα νιώσει ότι είναι έτοιμη η Αμερική, θα συνεργαστεί», αναφέρουν, πάνω και στην απόφαση της κυβέρνησης, μόλις δείξει ότι εξελίσσεται δίχως απρόοπτα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των «F-16», η ένταξη των γαλλικών «Rafale» στο οπλοστάσιο της ελληνικής ΠΑ και δοθεί το συμβόλαιο για τις φρεγάτες, να ξεκινήσει και η υπόθεση αγοράς των τέτοιων μαχητικών 5ης γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger