Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Σύμβαση - λεηλασία του ορυκτού πλούτου από επιχειρηματικά συμφέροντα Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το «έγκλημα» από εκεί ακριβώς που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ


Eurokinissi

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η ληστρική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία τροποποιούνται οι όροι του εγκλήματος της εκχώρησης ενός σπάνιου, πολύτιμου, μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου της χώρας, του χρυσού, στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σύμβαση, που ανανεώνει αυτή του 2004, κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και προβλέπει μεταξύ άλλων: Αυτόματη ρήτρα αποζημίωσης σε περίπτωση που υπάρχει ευθύνη για απώλεια εσόδων από το Δημόσιο στην εταιρεία, ενώ δεν προβλέπεται το αντίθετο, εάν η εταιρεία δηλαδή δεν τηρεί τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτήν. Οτι δεσμεύονται προς όφελος της εταιρείας το λιμάνι, ο αιγιαλός, οι υδάτινοι πόροι, το σύνολο, δηλαδή, των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Οτι έχει προτεραιότητα η επένδυση αυτή απέναντι σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως το αν θα τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους εναπόκειται στις εκθέσεις του ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος, ο οποίος πληρώνεται από την ίδια την εταιρεία!

Ακόμα προβλέπονται και νέα κίνητρα οικονομικού χαρακτήρα, μιας και η μη κατασκευή του εργοστασίου για την επεξεργασία του χρυσού διευκολύνει την εταιρεία, ούτως ώστε να εξάγει το σύμμεικτο μετάλλευμα, αποκρύπτοντας το περιεχόμενο σε χρυσό, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να δηλώνει ό,τι τι συμφέρει, κρύβοντας τι χρυσός έχει εξορυχτεί, ενώ η πώλησή του θα γίνεται σε θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία, που αποτελεί και επίσημο «φορολογικό παράδεισο» της ΕΕ.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης από τους αρμόδιους υπουργούς Κ. Σκρέκα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αδ. Γεωργιάδη, Ανάπτυξης, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ, έγινε προσπάθεια να παρουσιάσουν το «μαύρο σε άσπρο», κάνοντας λόγο για τα «τεράστια οφέλη» που τάχα θα προκύψουν για το Δημόσιο, τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους, με τις θέσεις εργασίας που αυξάνονται από τις 1.500 στις 3.000, τους όρους που τάχα προστατεύουν το περιβάλλον και άλλα τέτοια προκλητικά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εστίασε στην «αποικιοκρατική σύμβαση», για να καλύψει ότι ως κυβέρνηση την εφάρμοσε κανονικά.

Παράδοση του ορυκτού πλούτου

«Ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε ότι πρόκειται για μία λεόντειο σύμβαση, η οποία δεν πρέπει να εγκριθεί αλλά πρέπει να αποσυρθεί, γιατί είναι σε βάρος του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και μάλιστα του χρυσού που αποτελεί ένα σπάνιο και πολύτιμο ορυκτό, γιατί παραδίδει και άλλους φυσικούς πόρους στην εταιρεία, είναι σε βάρος των εργαζομένων στα ορυχεία, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, του περιβάλλοντος», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση με παρωχημένους όρους περί «αποικιοκρατίας» και «Ελλάδας χώρας μπανανίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως αυτό που προσπαθεί να κουκουλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «το καθεστώς της επένδυσης και της σύμβασης βασίζεται στο άρθρο 107 του Συντάγματος. Αυτή είναι η "κόκκινη γραμμή" πάνω στην οποία βασίζεται και διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση. Επί της ουσίας, το ίδιο καθεστώς που παρέχει το άρθρο 107 θα εφάρμοζαν και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, από τη στιγμή που συμφωνούν με το άρθρο 107 του Συντάγματος, που προστατεύει, που παρέχει προκλητικά προνόμια στις ξένες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας».

Υπενθύμισε, δείχνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ότι κατά τη συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 107, αλλά τα κόμματα αυτά «από κοινού έκαναν την πάπια».

Οπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το άρθρο 107 «δίνει συνταγματική, νομοθετική ισχύ στο Νομοθετικό Διάταγμα του Βασιλείου της Ελλάδας, το 2687/1953, όπου στο άρθρο 8 του συγκεκριμένου διατάγματος, παρέχονται σκανδαλώδη φορολογικά κίνητρα στις επενδύσεις που γίνονται από το εξωτερικό. Το άρθρο 10 μιλάει για ειδική προνομιακή μεταχείριση των επενδύσεων από το εξωτερικό σε σχέση με αντίστοιχες επενδύσεις που γίνονται από εγχώρια κεφάλαια και στο άρθρο 11 απαγορεύει διά ροπάλου κάθε προσπάθεια αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τέτοιου είδους επενδύσεων».

Πρόσθεσε ότι στο άρθρο 19 της σύμβασης με την «Ελ. Χρυσός» αναφέρεται ακριβώς ότι οι επενδύσεις της εταιρείας προστατεύονται από το ΝΔ του 1953. Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τα κατέθεσε όλα αυτά στα πρακτικά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει μια βολική αντιπαράθεση» του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, η οποία αφορά την «αντιπαράθεση - διαπάλη ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα», ενώ επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι αυτός που πανηγύρισε πρώτος και έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, «ο ομοτράπεζος» και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε σχετικά με τον ισχυρισμό περί δημιουργίας θέσεων εργασίας, ότι η πλειοψηφία είναι εργολαβικοί, με μισθούς πείνας, χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα και οι οποίοι πριν λίγες μέρες έκαναν απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενώ από τύχη δεν θρήνησαν θύματα όταν πριν μόλις πέντε μέρες έπεσε ένα κομμάτι από την οροφή της στοάς.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και μετέφερε τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger