Παρά την πανδημία, όπως τόνισε ο Άγγελος Ξηντάρης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Ολοκληρώνεται η είσοδος του λιμανιού Παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας, όπως και όλη η Ελλάδα, τα έργα του Δήμου Σκοπέλου λειτουργούν και
εξελίσσονται κανονικά, χρηματοδοτούνται χωρίς πρόβλημα και πολλά απ’ αυτά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσης. Τα έργα αφορούν κυρίως υποδομές του νησιού που έπαθαν ζημιές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του 2015.Στο Ράδιο ΕΝΑ μίλησε ο Άγγελος Ξηντάρης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, ο οποίος τόνισε ότι το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν και αυτές που άνοιξαν με δυσκολία κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε το 2021 προσδοκούμε να είναι καλύτερο και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η επιστήμη με εμβόλια και φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ώστε να περάσουμε ευκολότερα στην ανοσία της αγέλης, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για μια καλή τουριστική περίοδο.
Ο κ. Ξηντάρης είπε ότι στρατηγικός στόχος των νησιών, είναι η από κοινού ανάπτυξη των Σποράδων, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των νησιών.
Η κατολίσθηση που σημειώθηκε το 2015 στην περιοχή του Κάστρου έχει αποκατασταθεί και σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μια εβδομάδα, οπότε το έργο παραδίδεται στους Σκοπελίτες, στους τουρίστες και σε όλους τους φίλους του νησιού, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επισήμανε ότι ολοκληρώνεται η είσοδος του λιμανιού της Σκοπέλου, που είναι καταστραφεί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2015 και αυτές τις μέρες γίνονται κάποια μικροέργα στο χώρο στάθμευσης του λιμένος, για να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Ακόμη ο κ. Ξηντάρης είπε ότι σε εξέλιξη είναι η δημοπρασία για την κατασκευή ενός δρόμου 4 χλμ. στη Γλώσσα και με επιπλέον κατασκευή αγωγού ύδρευσης σε όλο το μήκος του δρόμου, που δεν είναι προβλεφθεί, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Οι κατολισθήσεις από τις πλημμύρες του 2015 είχαν δημιουργήσει προβλήματα στο Κάστρο και την περιοχή του Αγ. Νικόλα, ένα δύσκολο έργο και εκτελούνται εργασίες στον βράχο που είναι στα 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, από τον πόδα, ως το εκκλησάκι», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. που πρόσθεσε ότι οι εργασίες στον Μύλο, μια πλατεία στην περιοχή του Κάστρου, ολοκληρώνονται.
Ακόμη η Δημοτική Αρχή περιμένει εγκρίσεις για προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», που εντός του 2021 αναμένεται να εγκριθούν.
Τα λιμενικά έργα
Αναφερόμενος στα λιμενικά έργα του νησιού, ο κ Ξηντάρης ανέφερε ότι εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της χερσαίας ζώνης λιμένα Σκοπέλου και εκτιμάται ότι πριν το Πάσχα, πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν να έχουν ολοκληρωθεί. «Γίνεται ένα σοβαρό έργο, τοποθετούνται κυβόλιθοι σε όλο το δρόμο του παραλιακού μετώπου, δημιουργείται διάδρομος για ΑμεΑ, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και πίλαρς που θα εξυπηρετούν τα τουριστικά σκάφη, όπως και μια νέα γραμμή ηλεκτροφωτισμού για την παραλία», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δημοπρατήθηκαν τα έργα ασφαλτόστρωση του λιμένα Λουτρακίου, ηλεκτροφωτισμού της Κατακαλούς – τα ρωμαϊκά λουτρά, που βρίσκονται έξω από το λιμάνι στο Λουτράκι για τα οποία γίνονται εργασίες ανάδειξής τους.
Αναφορικά με το έργο στο λιμάνι του Αγνώντα, ανέφερε ότι ενώ είχε δημοπρατηθεί δεν μπόρεσε να προχωρήσει, διότι το φυσικό αντικείμενο δεν είχε καμία σχέση με το οικονομικό, διότι δεν επικαιροποιήθηκε η μελέτη. Ο κ. Ξηντάρης είπε ότι εκπονήθηκε νέα μελέτη που είναι στο τελευταίο στάδιο των εγκρίσεων από τις υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε ότι στις αρχές του 2021 θα γίνει δημοπράτηση του έργου που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι εντός των ημερών δημοπρατούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» μελέτες για τα έργα των λιμανιών Σκοπέλου και Λουτρακίου, που αφορούν λιμενικές, κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τουριστικά λιμάνια στη Σκόπελο και στο Λουτράκι, που έχουν ήδη χωροθετηθεί.
Αρνητικό το τέλος για το Θαλάσσιο Πάρκο
Σύμφωνα με τον κ. Ξηντάρη, οι υποδομές για τα σκάφη είναι απαραίτητες, διότι στα τρία νησιά των Σποράδων δεν υπάρχουν ανάλογες για σκάφη και η Σκόπελος που είναι η πύλη εισόδου του Θαλάσσιου Πάρκου, πρέπει να έχει τέτοιες υποδομές, διότι θα μπορούν να φιλοξενούνται τα σκάφη και να κάνουν ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές στο Θαλάσσιο Πάρκο, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ευρώπη. «Δυστυχώς ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου, με μια τελευταία απόφαση ρου υπουργού Περιβάλλοντος, καθιέρωσε εισιτήριο που είναι δυσβάστακτο, για τους ντόπιους και για τους τουρίστες, στα σκάφη και στους επιβαίνοντες. Αυτά τα τέλη δεν διευκολύνουν την τουριστική κίνηση και ανάπτυξη, διότι ένα τουριστικό τέλος πρέπει να είναι ανταποδοτικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι για καμία υπηρεσία.
Ο Δήμος Σκοπέλου έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό, είναι σε συνεννόηση με τον Δήμο Σκιάθου και νομίζω ότι θα καταφέρουμε την κατάργησή του», επισήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τον κορωνοϊό
Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Ξηντάρης είπε ότι από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία, ο δήμαρχος, οι υπηρεσίες του Δήμου, η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας με τον ΕΟΔΥ, ενημέρωναν τους Σκοπελίτες πώς να κινηθούν και πώς να προστατευτούν, τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στον Μάριο, τα διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ συνεργάστηκαν άριστα με την Αστυνομία και το Λιμενικό Τμήμα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε φήμες ότι άτομα θετικά στον κορωνοϊό έκαναν βόλτες στη Σκόπελο και είπε ότι διαψεύστηκαν από τον δήμαρχο κ. Σταμάτη Περίσση. Τέλος, ανέφερε ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ου έφυγε από το νησί τον Σεπτέμβριο, δεν αντικαταστάθηκε και η Δημοτική Αρχή ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα κάνει τεστ για κορωνοϊό στο νησί.
Τέλος ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου θέλουν σοβαρές επισκευές (γιατί από το 1985 που κατασκευάστηκε δεν έγινε καμία συντήρηση), η Δημοτική Αρχή κάνει μελέτη επισκευής του και θα αναζητήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ή την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως είπε ο κ. Ξηντάρης το κτίριο του Κ.Υ. παρουσιάζει εικόνα διάλυσης στο θέμα τη στέγης, των κουφωμάτων, των σοβάδων των WC και του δαπέδου και δεν ανταποκρίνεται σε δομή υγείας του 21ου αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου