ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ AREPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
και προβολή της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνους πολιτικής του γραφείου αντιπροσωπείας της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες.
Ο πρώτος άξονας αφορά την καμπάνια ενημέρωσης παραγωγών και καταναλωτών, καθώς διαπιστώθηκε σημαντική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και ο δεύτερος να δοθεί η δυνατότητα σε Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών κι άλλα οργανωμένα σχήματα να καταθέσουν φακέλους για αναγνώριση των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος από εμπλεκόμενους φορείς που θα ανακοινωθεί στις αρχές του ερχόμενου έτους. Ο Συντονιστής αυτής της προσπάθειας, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης, αναλύει στην «Ε» τον σχετικό προγραμματισμό δράσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, «και στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την αντιπροσωπεία της ένωσης AREPO διαπιστώθηκε η έλλειψη ενημέρωσης παραγωγών και καταναλωτών για το ιδιαίτερο διατροφικό προφίλ των παραδοσιακών αγροτικών προιόντων. Γι’ αυτό και σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας -σε πρώτη φάση λόγω κορονοϊού- σε δελτία Τύπου και σχετικές ανακοινώσεις, ενώ σε δεύτερο βαθμό θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και τοπικές εκθέσεις. Αποδέκτες αυτής της ενημερωτικής καμπάνιας θα είναι τόσο οι παραγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν για την προστιθέμενη αξία αυτών των προϊόντων, όσο και οι καταναλωτές για την αντίστοιχη θρεπτική αξία. Αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης των προϊόντων, κρίθηκε σκόπιμη η επιδότηση, ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους. Όταν κατατεθεί ο φάκελος για ένα προϊόν που διεκδικεί την ονομασία ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, θα υπάρξει από ελληνικής πλευράς η πρώτη αξιολόγηση και δημοσιοποίηση του αποτελέσματος, ώστε αν χρειαστεί να ακολουθήσουν ενστάσεις. Σε δεύτερο βαθμό ανάλογη διαδικασία θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ενδέχεται αντίστοιχα προϊόντα να έχουν εξασφαλίσει σχετική ονομασία αναγνώρισης.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην παρούσα φάση κάποια προϊόντα είναι ήδη κατοχυρωμένα ως ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ, άλλα βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης. Διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο. Έτσι κάποια βρίσκονται στο αρχικό στάδιο κι αλλά στο τελικό. Αναλυτικότερα ο θεσσαλικός χάρτης αυτών των προϊόντων έχει ως εξής: Αναγνωρισμένα προϊόντα: Τυροκομικά προϊόντα, όπως φέτα, μανούρι, μπάτζος, κεφαλοτύρι, γαλοτύρι και γραβιέρα Αργιθέας Καρδίτσας, αρνάκι- κατσικάκι Ελασσόνας. Σε διαδικασία αναγνώρισης: Κατσικάκι Σκοπέλου, αρνάκι Αργιθέας, τόνος Αλοννήσου. Αναγνωρισμένα ΠΟΠ: Φιρίκι Πηλίου, μήλα Ζαγοράς. Σε διαδικασία αναγνώρισης: δαμάσκηνα Σκοπέλου, αχλάδι-ροδάκινο- σταφύλι Τυρνάβου, ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, κεράσι-μήλα Αγιάς. Αναγνωρισμένα: Κονσερβοελιά Μαγνησίας. Σε διαδικασία αναγνώρισης: Ελιά Κισσάβου, Τεμπών, αμύγδαλα Συκουρίου- Τύρναβου-Αλμυρού, κάστανα Κισσάβου, φασόλια-πατάτες ορεινών περιοχών, σκόρδο Πλατυκάμπου, αλλαντικά Τρικάλων-Θεσσαλίας, χαλβάς Φαρσάλων, μέλι Θεσσαλίας, χωριάτικο ψωμί Θεσσαλίας, κάστανα Κισσάβου (δεν αποκλείεται να υπάρξει κοινή πρόταση από Συν/σμους Μελιβοίας, Ποταμιάς-Σκήτης, Καρίτσας). Αναγνωρισμένα κρασιά ΠΓΕ: Ελασσόνας, Τυρνάβου, Κραννώνα, Κρανιάς. Σε διαδικασία αναγνώρισης κρασιά Ραψάνης, Μεσενικόλα, Αγχιάλου, τσίπουρο Τυρνάβου-Θεσσαλίας.
Γ. Ρούστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου