Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

“Βραχυκύκλωμα” με την ένταξη εθελοντών ιδιωτών γιατρών στο “Αχιλλοπούλειο” – Ακόμη αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο

Ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι 17 ιδιώτες γιατροί οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν εθελοντικά στο πολύ δύσκολο έργο των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή δεν είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατέγραψε το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά και οι οποίοι ανέρχονται στους 17, ενώ ένας θέλησε επίσης να ενταχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου υπογράφοντας σύμβαση, όπως άλλωστε δίνει τη δυνατότητα το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο μπορεί να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αλλά ακόμη το θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει γνωστοποιηθεί. «Είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί, καθώς οι μέρες περνούν, χάνεται πολύτιμος χρόνος, και οι μεγάλες ανάγκες για ιατρικό προσωπικό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ο οποίος και προσωπικά έχει ενδιαφερθεί α προσφέρει εθελοντικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως «θα πρέπει παράλληλα οι ιδιώτες γιατροί να δουν και την απόφαση, καθώς μπορεί να υπάρχουν όροι για την εθελοντική τους δράση με τους οποίους να μην συμφωνούν. Επομένως υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα η ανακοίνωση της απόφασης και το άλλο τι θα περιλαμβάνει».

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εθελοντές γιατροί, ο ίδιος απάντησε πως οι γιατροί μπορούν να συνδράμουν σε περιφερειακές καταστάσεις του Νοσοκομείου, όπως είναι στα Επείγοντα, στην ενημέρωση των συγγενών. Δηλαδή δεν μπορούν να μπουν απευθείας στις κλινικές covid, αφού εκεί απαιτείται εκπαίδευση και εμπειρία. Και εδώ είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα έπρεπε να είχε δει η κυβέρνηση. Επομένως οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να απεγκλωβίσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς από δραστηριότητες εντός νοσοκομείου που τους απορροφούν χρόνο από το κύριο μέλημα που είναι η φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό.

Να μείνουν κλειστά τα σχολεία
Ο κ. Τσάμης ρωτήθηκε και για το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές λέγοντας πως «τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Το πρόβλημα με τη διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλο, και ίσως μέσα στις επόμενες μέρες δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης. Βρισκόμαστε στην έξαρση του φαινομένου και ο ιός κυκλοφορεί. Άλλωστε παρά τις αρχικές απόψεις, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως η σχολική κοινότητα συμβάλλει στη διάδοση του ιού. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να μην κινδυνεύουν, αλλά είναι φορείς. και θα δούμε τι θα κάνουμε με τα σχολεία μετά τις γιορτές, καθώς αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού, το τρίτο κύμα κορωνοϊού, θα είναι φοβερά οδυνηρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger