Θα εκδίδονται ψηφιακά καθώς με το νέο κύμα φυγής θέλουν να μην αυξηθούν άλλο οι εκκρεμείς αιτήσεις
Την εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ επισπεύδει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο κύμα φυγής στη σύνταξη από χιλιάδες
ασφαλισμένους και να μην αυξηθεί περαιτέρω το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων. Στόχος - σε πρώτη φάση - είναι να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά ώστε να μη διογκωθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες φθάνουν τις 265.000 (κύριες και επικουρικές).
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων για σύνταξη καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.
Πάντως, επειδή υπάρχει σύγχυση σχετικά με την κατάργηση από 1/1/2022 των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.
Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «βασική επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η απάντηση σε αυτήν την παθογένεια είναι η "ψηφιακή σύνταξη-ΑΤΛΑΣ", η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23/7 και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.
Το πρώτο βήμα
Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και τέως ΟΓΑ, οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για να προσθέσει ο υπουργός Εργασίας: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος), ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει για πρώτη φορά τη σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1/1/2017 και μετά. Η επίτευξη και αυτού του στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες, αφού θα απονέμονται και αυτές, όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις, σε λίγα δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ για την ψηφιακή σύνταξη, οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, πρώην ΤΣΑΥ, θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021. Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης οι συντάξεις γήρατος (πρώην ΟΑΕΕ), γήρατος νομικών και γήρατος (πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.
Ετσι, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω e-mail, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στην πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στη συνέχεια βάζουν τον ΑΜΚΑ τους και το e-mail τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ να υποβάλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου