Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Σειρά συναντήσεων Αλ. Μεϊκόπουλου σε δομές φιλοξενίας & νοσηλείας ευπαθών ομάδων της Μαγνησίας



- Ελλιπείς έως ανύπαρκτοι οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και προβλήματα με τα ατομικά μέσα προστασίας -

Σειρά επισκέψεων σε δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων και ανηλίκων πραγματοποίησε χθες, 3.09.2020, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί από τις Διοικήσεις και τους εργαζομένους για το επίπεδο προετοιμασίας τους στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει, αλλά και το επίπεδο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα τέτοιες δομές μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, αν δεν υπάρχει αυστηρός και επαρκής προληπτικός έλεγχος, ο Βουλευτής ζήτησε να μάθει ποια είναι τα υγειονομικά στάνταρ που τηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και τη στρατηγική του ΕΟΔΥ.





Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με το Δ/ντή του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων κ. Ιωάννη Μόσχο και τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Δημητριάδος π. Δαμασκηνό εκ μέρους της Μητρόπολης που έχει την ευθύνη του ιδρύματος, το Δ/ντή και την Αντιπρόεδρο του Γηροκομείου Βόλου κ. Ιωάννη Τρυφωνόπουλο και κ. Ιωάννα Νεστορίδου, τη Γραμματέα του Ορφανοτροφείου Βόλου κ. Ελένη Τασιά και την παιδαγωγό κ. Φύλλη Μπακαλοπούλου. Ακολούθως, επισκέφθηκε την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο κ. Πέπη Παπανδρέου, την Αντιπρόεδρο κ. Μένια Παπαρήγα, τη Γραμματέα κ. Ευγενία Καρακέφα – Μακρή και την Υπεύθυνη του Παραρτήματος κ. Σταυρούλα Ευαγγέλου, και τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου (Μ.Α.Ν.Α.) όπου συζήτησε με τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Βενέτη, το δικηγόρο κ. Τάσο Παπαδόπουλο, την επιστημονική υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό κ. Μάγδα Σούσουρη και την ιατρό κ. Μαρία Κυριακού.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σουρλίγκειου Ιδρύματος και του Γηροκομείου, οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ξεκίνησαν μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω της πλήρους εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων μόνο στους εργαζόμενους των δομών και τμηματικά. Στην περίπτωση του Γηροκομείου με 55 άτομα προσωπικό, διενεργείται εβδομαδιαίος έλεγχος ανά 15 εργαζόμενους. Η τακτική αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς μόνο όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο του προσωπικού και σε τακτική βάση μπορεί να υπάρξει σαφής επιδημιολογική εικόνα και προληπτική ικανότητα.

Για την ίδια προβληματική κατάσταση έγινε λόγος στην ΕΛΕΠΑΠ και τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχαϊμερ. Στην περίπτωση της ΕΛΕΠΑΠ, ενώ ο ΕΟΔΥ επικύρωσε όλες τις προτάσεις της δομής, αναφορικά με τον τρόπο και τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των θεραπευομένων, μόλις πρόσφατα επιτεύχθηκε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για την αναγκαιότητα διενέργειας προληπτικών ελέγχων με τεστ. Να σημειωθεί πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη επιστρέψει από τις άδειές τους.
Έντονη αγωνία προκαλεί το γεγονός ότι στη Μ.Α.Ν.Α γίνεται προληπτικός έλεγχος μόνο στους εργαζομένους που επιστρέφουν από άδεια, με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια να καλύπτει αποκλειστικά αυτό το κόστος, ενώ είναι αρνητική στη διενέργεια μαζικών προληπτικών τεστ σε όλο το προσωπικό, αλλά και στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή. Αξίζει να τονιστεί πως στη Μονάδα λειτουργεί και Κέντρο Ημέρας, που σημαίνει ότι το επισκέπτονται καθημερινά ηλικιωμένοι οι οποίοι αφού λάβουν την απαραίτητη φροντίδα επιστρέφουν, στη συνέχεια, στο σπίτι τους.

Εντελώς ξεχασμένο και το Ορφανοτροφείο Βόλου. Η δομή βρίσκεται, όπως φαίνεται, εκτός υγειονομικού χάρτη του ΕΟΔΥ καθώς, όπως ενημέρωσαν τον κ. Μεϊκόπουλο οι εκπρόσωποί του, δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί κανένας προληπτικός έλεγχος στο προσωπικό ή στα ανήλικα παιδιά που διαμένουν ή φιλοξενούνται για ορισμένο διάστημα σε αυτή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων σε όλες τις δομές βρέθηκε το θέμα των μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ρόμπες μιας χρήσης, ασπίδες προστασίας. Η προμήθειά τους γίνεται είτε με δικά τους έξοδα και σε πολύ υψηλές τιμές και αντίστοιχη, φυσικά, επιβάρυνση του ήδη περιορισμένου προϋπολογισμού τους είτε μέσω δωρεών. Ο Βουλευτής καυτηρίασε την απουσία μέριμνας σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας σε αυτή την έκτακτη υγειονομική συνθήκη.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε σχετικό αίτημα της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχαϊμερ προς την 5η ΥΠΕ για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, η απάντησή της ήταν μια λίστα προμηθευτών προκειμένου η Μονάδα να αγοράσει με δική της πρωτοβουλία και δικούς της πόρους τα απαραίτητα.

Ο κ. Μεϊκόπουλος, αφού συνεχάρη το προσωπικό και τις διοικήσεις για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν στις, εν πολλοίς, ξεχασμένες από τον κρατικό μηχανισμό δομές στην πρωτοφανή αυτή συγκυρία, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να αλλάξει άρδην ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
«Δεν πρέπει να γίνει καμιά έκπτωση στη δημόσια υγεία και στα υψηλά υγειονομικά στάνταρ που απαιτούν οι νέες υγειονομικές συνθήκες». Ο ΕΟΔΥ πρέπει άμεσα να αποκτήσει προληπτική στρατηγική και περιφερειακή υποδομή αντί να λειτουργεί σε ρόλο πυροσβέστη. «Δεν είναι δυνατόν μέχρι και σήμερα το κρούσμα να βρίσκει τον ΕΟΔΥ και όχι ΕΟΔΥ το κρούσμα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στα πολλαπλά πρόσφατα κρούσματα, αλλά και τους θανάτους σε γηροκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που, όπως είπε, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
 Η πολιτεία πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να προβεί σε μαζικούς προληπτικούς ελέγχους σε τακτική βάση και σε όλους τους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης. Καθοριστικό παράγοντα στη μάχη αυτή θα αποτελέσει η υγειονομική θωράκιση των δομών δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
«Στη Μαγνησία, που έχει καθημερινά σχεδόν κρούσματα και διαθέτει πολλές δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων, το Νοσοκομείο του Βόλου ακόμα αναμένει το μοριακό αναλυτή και γιατρούς να στελεχώσουν τις υποστελεχωμένες Παθολογικές Κλινικές».


Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger